Foto af Rune Evensen
Nyhed

Ny plan for branche i dyb krise: Håber på flere grise til danske slagterier

Den danske slagteribranche bløder, og antallet af slagtesvin i Danmark er styrtdykket gennem de senere år. Nu lancerer Danish Crown en spareplan, der skal sikre landmændene en højere betaling for grisene. Fødevareforbundet NNF håber, at det vil få flere producenter til at droppe eksporten af smågrise og i stedet styrke de danske slagterier.

At den danske slagteribranche er yderst presset, er ingen nyhed. Danish Crowns notering ligger langt under de udenlandske konkurrenters, og manglen på slagtegrise nærmer sig det katastrofale. I tredje kvartal af 2023 var der næsten en million færre slagtesvin i Danmark i forhold til første kvartal i 2022. Det svarer til et fald på 28 pct. på halvandet år.

I juni fik manglen på slagtegrise konsekvenser for Danish Crowns slagteri i Sæby, der måtte dreje nøglen om efter 112 år, og 800 slagteriarbejdere mistede deres arbejde.

Udviklingen skal vendes, og derfor lancerer Danish Crown i dag spareplanen ”Horizon”, som blandt andet skal hæve koncernens indtjening gennem effektiviseringer.

Desværre vælger alt for mange landmænd fortsat at eksportere deres smågrise til opfedning og senere slagtning i udlandet, fremfor at sende dem til de danske slagterier, og dermed sikre danske arbejdspladser
- Ole Wehlast

– Vi har en branche i dyb krise. Derfor er det grundlæggende positivt, at Danish Crown reagerer på den negative spiral, branchen er inde i, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Spareplanen skal samtidig understøtte Danish Crowns position som en moderne fødevarevirksomhed fremfor at være et slagteri med stordrift som omdrejningspunkt.

- Det glæder mig, at Danish Crown så offensivt satser på forædlingen. Jeg er slet ikke i tvivl om, der er langt mere fremtid i at gå efter en forædling af produkter end ren slagteridrift. Det er i toppen af værdikæden, at vi i Danmark kan noget, som kun få andre i verden kan, forklarer Ole Wehlast.

11 millioner grise næste år

De danske landmænd, som ejer Danish Crown, har overfor koncernen bekræftet, at de vil levere 11 millioner grise til Danish Crowns danske slagterier i 2024. Det svarer til 20.000-30.000 flere grise om ugen sammenlignet med slagtetallene hen over de seneste par måneder.

- Det er flere, end jeg havde forventet, men 11 millioner årlige slagtninger er stadig mange millioner færre, end vi så for år tilbage. Desværre vælger alt for mange landmænd fortsat at eksportere deres smågrise til opfedning og senere slagtning i udlandet, fremfor at sende dem til de danske slagterier, og dermed sikre danske arbejdspladser, konstaterer en ærgerlig Ole Wehlast.

I 2022 blev 14,3 millioner smågrise eksporteret til udlandet. Fødevareforbundet NNF har gennem flere år forsøgt at råbe politikere og brancheorganisationer op, fordi griseproducenterne ikke blot risikerer at trække tæppet væk under de danske slagteriarbejdere – de gambler med hele branchens fremtid.

Hvor længe vil vi acceptere den miljøbelastning, dansk landbrug står for, hvis vi som samfund ikke får noget igen
- Ole Wehlast

”Licens to produce”

Et begreb, der i stigende grad dukker op, når man taler morderne landbrug, er ”licens to produce” – altså retten eller tilladelsen til at producere. For man kommer ikke udenom, at dansk landbrug belaster både naturen og klimaet:

- I rigtig mange år har der været en form for samfundskontrakt mellem danskerne og landbruget. Vi accepterer gyllen og de konsekvenser dansk landbrug har for vores natur og miljø, til gengæld for de arbejdspladser og den indtjening til statskassen, landbruget sikrer. Men kontrakten falder fra hinanden, når landbruget ikke holder deres del af aftalen. Hvor længe vil vi acceptere den miljøbelastning, dansk landbrug står for, hvis vi som samfund ikke får noget igen, spørger Ole Wehlast.

Han håber nu, at de danske griseproducenter tager godt imod Danish Crowns spareplan og kvitterer ved at lade danskfødte grise blive til danske arbejdspladser.