Nyhed

Løntjek gav bagerlærling 95.000 kroner: "Jeg havde ikke selv opdaget det"

Lakkana Khongphan fik hjælp til et løntjek, da Fødevareforbundet NNF besøgte hendes uddannelsessted. Hun endte med at få 95.000 kroner udbetalt.

En dag i februar 2023, hvor 21-årige Lakkana Khongphan var i skole på TechCollege i Aalborg, fik hun øje på nogle repræsentanter fra Fødevareforbundet NNF. De var der for at tilbyde de studerende et tjek af deres lønsedler.

Lakkana blev nysgerrig. Hun var i gang med tredje år af uddannelsen til bager, og hun havde derfor fået mange lønsedler fra sin læreplads. 

Jeg så, at der stod noget med tillæg. Det mente jeg ikke, at jeg på noget tidspunkt havde fået.
- Lakkana Khongphan , bagerlærling

Da Lakkana studerede de lønsedler, som Fødevareforbundet NNF havde med, lagde hun mærke til, at hendes lønsedler plejede at se anderledes ud.

- Jeg så, at der stod noget med tillæg. Det mente jeg ikke, at jeg på noget tidspunkt havde fået, selvom jeg tit arbejdede om natten, siger Lakkana Khongphan.

Hun spurgte en af repræsentanterne, faglig konsulent i Fødevareforbundet NNF Kate Ziegler, om hun ville tjekke hendes lønseddel. Kate kunne hurtigt konstatere, at der var noget galt. De to aftalte, at Lakkana skulle sende alle sine lønsedler til Kate. Så kunne de få opklaret, hvor mange penge hun var gået glip af. 

Fandt manglende tillæg, lønstigninger og pension

Der gik kun et par dage, så mødtes Lakanna og Kate igen. Kate forklarede, at Lakkana manglede at få betaling for flere tillæg, lønstigninger, pension og særlig opsparing.

Det var jo penge, der tilhørte mig. Men jeg havde ikke opdaget det.
- Lakkana Khongphan , bagerlærling

Lakkana var glad for sin læreplads, og hun brød sig ikke om at skulle gå til ejeren og fortælle ham, at han skyldte hende penge. Så hun bad Kate om at føre sagen for hende.

- Ejeren var ikke så tit i butikken, når jeg var der, så jeg synes ikke, det var ubehageligt. Men jeg var glad for, at jeg ikke selv skulle gøre eller sige noget, siger Lakkana.

Kate og mesteren forhandlede om, hvor mange penge Lakkana skulle have udbetalt. De endte på 95.000 kroner.

- Det var jo penge, der tilhørte mig. Men jeg havde ikke opdaget det, og jeg havde heller ikke kunnet regne ud, hvor meget han skyldte mig. Jeg er meget glad for resultatet, siger hun.

Vil tjekke lønsedler grundigere i fremtiden

Kort tid efter sagen var afsluttet, lukkede bageriet, og Lakkana har i dag fået en ny læreplads. Hun er færdiguddannet bager i starten af 2024, og fremtiden ser lys ud.

- Jeg glæder mig til at være færdig. Jeg synes, jeg har mange muligheder inden for faget, siger Lakkana.

Hun har sat pengene fra sagen ind på sin opsparing, og hun er ikke bleg for at gøre brug af Fødevareforbundet NNF i fremtiden.

- Jeg er virkelig glad for den hjælp, jeg har fået. I fremtiden vil jeg tjekke mine lønsedler meget grundigere, og jeg vil også få hjælp til det af Fødevareforbundet NNF, siger hun.

Det skal du holde øje med på din lønseddel:

- Er din timeløn korrekt, og passer antallet af arbejdstimer?

- Får du de tillæg, du skal have, hvis du fx har skæve arbejdstider eller weekendarbejde?

- Bliver der indbetalt til din pension? Det kan du se på din lønseddel, men du kan også tjekke hos dit pensionsselskab.

- Får du feriepenge? Det skal altid fremgå af din lønseddel, hvor meget du har sparet op til at holde ferie for.

- Er der styr på fritvalg eller feriefridage? Mange medlemmer har ifølge deres overenskomst ret til en fritvalgskonto. Det skal fremgå af din lønseddel, hvor stort dit fritvalgstillæg er.

- Har du ikke en fritvalgskonto, opsparer du feriefridage. De skal også fremgå af lønsedlen.

Gode råd

Tag et billede af din arbejdsplan, når du får den.

Skriv dine arbejdstimer ned i en kalender eller et hæfte, du kan hente i din lokale afdeling.

Har du haft overarbejde, så skriv også de timer ned i kalenderen.

Er du i tvivl, og har du spørgsmål, så kontakt Fødevareforbundet NNF på tlf.: 38187272 eller mail: nnf@nnf.dk