03. maj 2024
Skrevet af Nikolaj Søndergaard
Foto af Rune Evensen
Reportage

19-årig bager fik en vigtig læring med hjem fra DM

Victoria Klavina Hansen fik fuld opbakning af sin mester, Mikkel Hansen, op til deltagelsen i sin første store konkurrence: DM i Skills. Mikkel har selv deltaget ved VM og tror på, at konkurrencer gør medarbejderne endnu bedre.

Hun havde virkelig gjort sig umage. Bagt enorme mængder wienerbrød, trænet rulledeje og opført sit skuestykke igen og igen. Hun var klar. Men én ting er at stå og øve sig i trygge omgivelser hjemme i bageriet. Det er noget helt andet at stå midt i en intens konkurrence, hvor man bare skal præstere. Det har bagerlærling Victoria Klavina Hansen erfaret på egen krop.

- Man skal ikke regne med, at det går, som når man øver derhjemme. Det er meget mere presset i konkurrencen. Der er tid på, der er ikke de samme ovne eller det samme køleskab, så man skal vænne sig til, at alt er anderledes, siger 19-årige Victoria.

Man skal ikke regne med, at det går, som når man øver derhjemme. Det er meget mere presset i konkurrencen.
- Victoria Klavina Hansen, bagerlærling

I april deltog hun i sin første store konkurrence: DM i Skills – danmarksmesterskabet for unge faglærte – der løb af stablen den 18. til 20. april. Vi møder Victoria i bageriet Pompei i Ribe, hvor hun er i lære.

Hos Pompei fylder konkurrencer fylder meget. Det vidner de mange trofæer, der pryder væggene om: Danmarks Bedste Fuldkornshvedebrød 2014, Bedste Specialbrød 2012 og Danmarks Bedste Frokoststykker/Baguettes 2010. Blot for at nævne nogle få af bageriets mange priser gennem tiden.

Artiklen fortsætter efter billedet.


Her ses nogle af de præmier, der pryder væggene i bageriet Pompei.

Det udvikler en at lave fejl

Opbakningen til Victorias DM-deltagelse fra hendes lærested var stor, og hun fik lov at øve alt det, hun ville i bageriet. Hun har trænet rulledeje, wienerbrød og skuestykker i et omfang, som de færreste bagerlærlinge kommer til.

- Jeg har lavet mange ting, som man ikke laver til hverdag. Det udvikler en at lave fejl, at skulle gøre ting om igen og finde ud af, hvad du gør forkert. Jeg har udviklet mig rigtig meget, siger Victoria.

Det udvikler en at lave fejl, at skulle gøre ting om igen og finde ud af, hvad du gør forkert.
- Victoria Klavina Hansen, bagerlærling

Samtidig har Victoria i træningen kunnet trække på erfaringerne fra både mester og kolleger.

- Jeg har fået mega god opbakning fra alle i bageriet. Jeg kan spørge alle, hvis jeg er i tvivl om noget, og jeg får svar, som jeg kan bruge, siger hun.

VM-vinder opfordrer til konkurrencer

Victorias bagermester Mikkel Hansen er glad for konkurrencer, fordi det er vigtigt for ham, at ham og kollegaerne udfordrer sig selv. Det er der, man udvikler sig, mener han.

- Jeg skubber meget på for, at de deltager, når der er nogle konkurrencer. Det motiverer kollegaerne i bageriet. Vi skubber også på for, at de deltager i kurser, hvis de finder nogle gode. Det hele handler om, at de bliver bedre, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet.


Victorias mester Mikkel Hansen har ejet og drevet bageriet Pompei i 25 år - siden han selv var 25 år gammel.

Mikkel Hansen er selv en del af det danske bagerlandshold og har blandt andet været med til at hente en sensationel bronzemedalje med VM i 2020. Den første gang nogensinde, at det danske hold kom på podiet.

- Jeg synes, det er sjovt at konkurrere. Det giver noget adspredelse fra hverdagen her i bageriet, og jeg kan godt lide konkurrenceelementet. Du har denne her tid, og inden for den skal du altså bare være færdig. Så er det med at rubbe neglene, siger han.

Kunne være gået bedre

Hvordan gik det så Victoria ved årets Skills-konkurrence i Roskilde? Det kunne med hendes egne ord ’være gået bedre’, og hun måtte se en anden bagerlærling løbe med sejren. Men hun er bestemt ikke slået ud. Tværtimod er hun klar til at deltage i Skills igen, bedyrer hun. Med sig fra årets konkurrence har hun fået det, som konkurrencen i bund og grund handler allermest om:

- Jeg kan tage en masse god erfaring med.

ALLE FÅR LOV AT BYDE IND PÅ DEN GODE LÆREPLADS

Victoria Klavina Hansen er cirka halvvejs i sin uddannelse og bliver færdigudlært i december 2025. Hun søgte læreplads i bageriet Pompei i Ribe, fordi det har et godt ry og ligger tæt på, hvor hun bor. Det er et valg, hun ikke har fortrudt.

Pompei er nemlig en arbejdsplads, hvor alle – også lærlingen – får lov at byde ind med idéer og være med til at lave de sjove opgaver.

- Man kan virkelig udvikle sig her. Hvis vi har en god idé, nævner vi det for Mikkel, og så får vi lov at prøve det af. Der er fokus på, at vi udvikler og alle sammen, og man må stille alle de spørgsmål, man vil, siger hun.

Medarbejdernes udvikling ligger ejer af bageriet Mikkel Hansen meget på sinde. Medbestemmelse på egne opgaver giver mere tilfredse medarbejdere. Og en god tone er en nødvendighed, hvis man vil holde på gode folk i dag, siger han:

- Folk skal være glade for at gå på arbejde, ellers gider de ikke at være her. Bagerier, der ikke behandler medarbejderne ordentligt, kan ikke få nogen – og de får slet ingen lærlinge. For lærlingene vil behandles ordentlig i dag. Ellers stopper de bare.