Nyhed

Chefens fejl kan koste dig mange tusinde kroner

Det er ofte hos de mindre virksomheder, at simple fejl fra arbejdsgiverens side koster de ansatte penge.
Pengesedler kroner penge
Pengesedler kroner penge

Selvom der findes arbejdsgivere, der snyder og bevidst betaler deres ansatte for lidt i løn, er det oftest menneskelige fejl, som er årsagen, når Fødevareforbundet NNF’s medlemmer får udbetalt forkert løn.

- Det skyldes simpelthen, at arbejdsgiveren glemmer at sætte nogle flueben i lønsystemet, siger Mette Bisgaard, der er forhandlingssekretær på butiksområdet i Fødevareforbundet NNF.

Det er ofte i netop de mindre butikker, at fejlene sker, da de i modsætning til de store arbejdspladser sjældent har ansatte, der er dedikeret til kun at have styr på lønudbetalingerne.

 

Selv den bedste chef kan lave fejl. Derfor vil jeg opfordre til, at man tjekker, at man får den rigtige lønsats.
- Mette Bisgaard, forhandlingssekretær i Fødevareforbundet NNF

Mette Bisgaard og kollegerne i Fødevareforbundet NNF’s butiksteam kunne opdage endnu flere fejl, hvis flere medlemmer gik deres lønsedler efter.

- De fleste er tilbøjelige til at se på, hvad de får udbetalt. Hvis det ligner nogenlunde det, de plejer at få, kigger de ikke mere på det, siger Mette Bisgaard.

Hun opfordrer til, at man går mere grundigt til værks.

- Lønudbetaling er kompliceret, og selv den bedste chef kan lave fejl. Så uanset hvor glad man er for sin arbejdsgiver, vil jeg opfordre til, at man tjekker, at man får den rigtige lønsats, og at man får feriepenge, pension, særlig opsparing osv., siger Mette Bisgaard.

Nedenfor guider vi dig til, hvad du særligt skal holde øje med på din lønseddel.

Du er også altid velkommen til at kontakte Fødevareforbundet NNF på tlf.: 3818 7272 og få hjælp til et løntjek.

FÅ STYR PÅ DIN LØNSEDDEL OG UNDGÅ AT BLIVE SNYDT

  • Er din timeløn korrekt, og passer antallet af arbejdstimer?
  • Får du de tillæg, du skal have, hvis du f.eks. har skæve arbejdstider eller weekendarbejde?
  • Bliver der indbetalt til din pension? Det skal du kunne se på din lønseddel, men det er også en god idé at tjekke hos dit pensionsselskab.
  • Får du feriepenge? Det skal altid fremgå af din lønseddel, hvor meget du har sparet op til at holde ferie for.
  • Er der styr på fritvalg eller feriefridage? Mange medlemmer har ifølge deres overenskomst ret til en fritvalgskonto eller særlig opsparing, og det er en af de ting, som arbejdsgivere oftest glemmer. Det skal fremgå af din lønseddel, hvor stort dit fritvalgstillæg er.
  • Har du ikke en fritvalgskonto, opsparer du feriefridage. De skal også fremgå af lønsedlen.

FÅ ET LØNTJEK

Det kan være svært at gennemskue, om man får det rigtige i løn. Fødevareforbundet NNF står klar til at hjælpe dig med et løntjek.

Ring til os på 38 18 72 72 eller skriv til os på nnf@nnf.dk

Typisk vil du blive bedt om at sende dine seneste tre til seks lønsedler til en af vores faglige konsulenter. Du vil også blive bedt om sende en opgørelse over din arbejdstid, eventuelle overarbejdstimer med mere. Så husk at notere løbende, hvor meget du arbejder, så vi kan tjekke, om din løn stemmer med din faktiske arbejdstid.