Foto af Ritzau Scanpix
Nyhed

Århus Slagtehus lukker: - Vi har levet halvanden måned i uvished

Medarbejderne på konkursramte Århus Slagtehus er blevet meddelt at deres virksomhed ikke bliver reddet efter halvanden måned med uvished. Fødevareforbundet NNF har fokus på at sikre medlemmernes manglende betaling.

Fredag har de 23 medlemmer af Fødevareforbundet NNF på Århus Slagtehus fået en mail om, at virksomheden ikke står til at redde, og at de er fritstillet. Det er en ærgerlig afslutning på halvanden måneds usikkerhed og uvished, siden virksomheden blev erklæret konkurs sammen med en række andre virksomheder under Skare-koncernen i starten af februar.

- Vi vidste ikke, om vi var købt eller solgt. Det har ikke været rart at være i en situation, hvor man ikke ved, om man skal gå på arbejde, eller om man ikke skal på arbejde, siger tillidsrepræsentant Pawel Bajerski, der har været på virksomheden siden 2009.

Ingen af os havde lyst til at miste vores arbejdsplads
- Pawel Bajerski, tillidsrepræsentant, Århus Slagtehus

Siden konkursbegæringen har han kun haft kontakt til nogle få andre kolleger, da alle har været sendt hjem. Han fortæller, at de til det sidste har håbet, at virksomheden kunne bevares.

- Ingen af os havde lyst til at miste vores arbejdsplads, siger han.

Forbundet står klar til at hjælpe

Siden konkursen har en kurator forsøgt at finde en ny ejer af Århus Slagtehus og dermed redde arbejdspladserne. I den periode har Lønmodtagernes Garantifond garanteret medarbejdernes løn, men fonden udbetaler ingen penge, så længe der ikke er fundet en afklaring.

- Vi har ventet i halvanden for så at finde ud af, at vi ikke har et arbejde alligevel, siger Pawel Bajerski.

Han blev valgt som tillidsrepræsentant på slagteriet samtidig med, at konkursen indtræf i starten af februar. Han nåede således kun halvanden måned på posten. 

Fødevareforbundet NNF er nu i fuld gang med at sikre, at medlemmerne får udbetalt kompensation for den manglende løn fra Lønmodtagernes Garantifond, fortæller næstformand Jim Jensen.

Vores erfaringer viser, at mulighederne for at finde andet arbejde er gode for de knivførende medlemmer.
- Jim Jensen, næstformand, Fødevareforbundet NNF

- Vi ærgrer os over, at det ikke er lykkes at finde en ny ejer og redde arbejdspladserne. Nu er fokus på at sikre medlemmernes penge, siger han.

Forbundet vil også tilbyde et lån til medlemmer, der har brug for det, mens de venter på udbetalingen. Derudover går man i gang med at hjælpe dem videre i andet arbejde.

- Vores erfaringer viser, at mulighederne for at finde andet arbejde er gode for de knivførende medlemmer. Specielt hvis de er villige til at flytte sig geografisk for det, siger Jim Jensen.

FAKTA OM SKARE-KONKURSEN

Opsigelserne hos Århus Slagtehus er kulminationen på et langt forløb med stor usikkerhed for medarbejderne. Den 1. februar blev syv virksomheder under Skare-koncernen erklæret konkurs herunder Skare Beef, der ejer Århus Slagtehus.

Medarbejderne blev sendt hjem med garanti om fuld løn, indtil der kom en afklaring på, om virksomheden kunne sælges til en ny køber, eller de ville blive opsagt. Medarbejderne på Skare Meat Packers i Vejen, den største virksomhed i koncernen, blev forlænget to gange, inden virksomheden blev endelig lukket og medarbejderne opsagt den 10. marts. Der blev fristen for at finde ny køber til Århus Slagtehus dog forlænget med endnu en uge, inden medarbejderne blev opsagt fredag den 17. marts.

Forbundet er klar til at hjælpe medlemmerne bedst muligt videre nu.