Foto af Rune Evensen
Nyhed

Reportage: Det buldrer derud af i Rønne

I januar 2014 varslede Danish Crown, at slagteriet i Rønne på Bornholm skulle lukkes. Fem måneder senere blev en redningsplan stemt igennem, og fem år efter buldrer slagteriet derudaf. Men der har været bump på vejen.

I januar 2014 varslede Danish Crown, at slagteriet i Rønne på Bornholm skulle lukkes. Fem måneder senere blev en redningsplan stemt igennem, og fem år efter buldrer slagteriet derudaf. Men der har været bump på vejen.

Store gravemaskiner og håndværkere, der bevæger sig ind og ud af slagteriets område, er blevet hverdag på Danish Crowns slagteri i Rønne på Bornholm.

Der er godt gang i investeringerne, men der er også nok at gå i gang med, forklarer tillidsrepræsentant Thomas LW Hansen:

- Jeg har været på slagteriet i over 20 år, og i de første 15-17 år blev der vel investeret for 2-3 millioner i alt. Siden den første redningsplan trådte i kraft og frem til nu, er der vel sat omkring 100 millioner af til investeringer.

Den første investering kom kun cirka fem måneder efter, redningsplanen trådte i kraft, nemlig i november 2014.

- Vi fik en oplukker-robot på slagterkæden, der åbner grisene. Den havde vi efterspurgt længe. Og siden er det faktisk bare gået slag i slag.

Thomas tilføjer dog, at en del af investeringerne har været obligatoriske forbedringer, der blot har sikret, at slagteriet lever op til kravene i arbejdsmiljølovgivningen i forhold til eksempelvis støjdæmper og lignende.

Kom lidt for langsomt fra start

De første år efter redningsplanen, var der lidt muren i krogene over, at det gik langsomt med at få omsat medarbejdernes penge i investeringer. Og det gav anledning til frustration:

- Selvom vi hurtigt fik den nye robot, så gik der lidt for lang tid inden, at der for alvor kom gang i investeringerne. Mine kolleger og jeg havde regnet med, at det gik lidt stærkere med at få udstedt de store investeringschecks. Vi kunne trods alt hver måned se, at vi afleverede penge til investeringsselskabet, så det var lidt ærgerligt ikke også at kunne se investeringerne. Men nu kører det, og vi har udsigt til en række nye tiltag, fortæller Thomas LW Hansen.

I sommeren 2019 blev der taget hul på den største investering indtil videre, nemlig en frysetunnel, der gerne skal stå færdig i sommeren 2020.

Investeringer giver trivsel

De seneste fem-seks år har været en gedigen rutsjetur for de bornholmske slagteriarbejdere. Fra lukningstruede og faglig kamp, over etableringen af Danmarks første - og eneste - medarbejderinvesteringsselskab, til jobsikkerhed, kæmpeinvesteringer og masser af slagtegrise.

For i modsætning til resten af Danmark, så mangler slagteriet i Rønne ikke grise til slagtning.

- Det betød meget for øens slagtegriseproducenter, at medarbejderne viste, at vi ønsker at fastholde et slagteri på øen. Antallet af slagtergrise er steget år for år, selvom vi lige nu oplever en lille tilbagegang, fortæller Thomas.

Men det ædelægger ikke stemningen på slagteriet i Rønne:

- At redningsplanen lykkedes, så slagteriet ikke længere er lukningstruet, betyder rigtig meget for kollegerne. Og at de kan se, at Danish Crown har masser af planer for udvikling af slagteriet, betyder også rigtig meget. For vi ved jo godt, at Danish Crown aldrig ville investere 100 millioner i nye ting herover, hvis de stadig gik og drømte om at lukke os. Så det er som om, at den tidligere negative spiral er afløst af en positiv spiral, siger Thomas LW Hansen med et smil.

Thomas LW Hansen er stolt over redningsplanen, der ikke bare reddede slagteriet, men som også har haft en positiv effekt på hele Bornholm. Ingen taler længere om lukning, lønnedgang eller krise.

Thomas LW Hansen er stolt over redningsplanen, der ikke bare reddede slagteriet, men som også har haft en positiv effekt på hele Bornholm. Ingen taler længere om lukning, lønnedgang eller krise. Rune Evensen

Grisene hænger på rad og række og er klar til at møde den første investering, som medarbejderinvesteringsselskab gjorde mulig, nemlig oplukker-robotten fra november 2014.

Grisene hænger på rad og række og er klar til at møde den første investering, som medarbejderinvesteringsselskab gjorde mulig, nemlig oplukker-robotten fra november 2014. Rune Evensen

Arbejdet med at skære grisene op er blevet markant nemmere efter, robotten klarer arbejdet. Den stod højt på kollegernes ønskeseddel, da medarbejderinvesteringsselskabet var en realitet.

Arbejdet med at skære grisene op er blevet markant nemmere efter, robotten klarer arbejdet. Den stod højt på kollegernes ønskeseddel, da medarbejderinvesteringsselskabet var en realitet. Rune Evensen

Stempelstationen er også en af de nye investeringer. Den har mindsket antallet af nedbrud og sikret et bedre og mere effektivt flow.

Stempelstationen er også en af de nye investeringer. Den har mindsket antallet af nedbrud og sikret et bedre og mere effektivt flow. Rune Evensen

Det nye udligningskølerummet stod klar i 2016. Her hænger grisene og køler ned, så de kan komme videre til opskæringen.

Det nye udligningskølerummet stod klar i 2016. Her hænger grisene og køler ned, så de kan komme videre til opskæringen. Rune Evensen

Udgravningerne til den nye frysetunnel, der efter planen skal stå klar i sommeren 2020, blev forsinket fra start, da undergrunden under slagteriet vise sig at gemme på en gravplads fra bronzealderen.

Udgravningerne til den nye frysetunnel, der efter planen skal stå klar i sommeren 2020, blev forsinket fra start, da undergrunden under slagteriet vise sig at gemme på en gravplads fra bronzealderen. Rune Evensen

Slagteriet i Rønne bærer præg af at have nogle år på bagen. Selvom Thomas LW Hansen grundlæggende glæder sig over, at der nu bliver postet en masse penge i slagteriet, så havde han endnu hellere set, at Danish Crown løbende havde vedligeholdt slagteriet og sørget for at holde det up to date.

Slagteriet i Rønne bærer præg af at have nogle år på bagen. Selvom Thomas LW Hansen grundlæggende glæder sig over, at der nu bliver postet en masse penge i slagteriet, så havde han endnu hellere set, at Danish Crown løbende havde vedligeholdt slagteriet og sørget for at holde det up to date. Rune Evensen

 

Fakta:

I januar 2014 varslede Danish Crown, at slagteriet i Rønne på Bornholm skulle indstilles til lukning med mindre det lykkedes at finde besparelser på 25 millioner kroner om året.

I maj 2014 bryder forhandlingerne om en spareplan sammen, fordi medarbejderne afviser et krav om direkte lønnedgang.

Erhvervs- og vækstministeriet går sammen med Bornholms Regionskommune ind i forhandlingerne, og det lykkedes Fødevareforbundet NNF og DI at blive enige om en redningsplan, der indebærer, at medarbejderne indbetaler omkring 3,5 % af deres løn til et medarbejderinvesteringsselskab. Til gengæld garanterer Danish Crown at holde slagteriet kørende i fem år.

Pengene i Medarbejderinvesteringsselskabet skal bruges til at investere i slagteriet. Griseproducenterne på Bornholm garanterer samtidig at øge antallet af slagtegrise.

Aftalen blev stemt igennem i midten af juni 2014 med et overvældende flertal på over 90 %.

Redningsplanen udløb i juni 2019, men Fødevareforbundet NNF og DI blev i april 2019 enige om en udviklingsplan, der strækker sig frem til 2025. I de første tre år indbetaler medarbejderne 4,2 % af deres løn til medarbejderinvesteringsselskabet, til gengæld er slagteriet garanteret mod lukning i seks år. Medarbejderne er garanteret, at de får mindst halvdelen af deres investerede penge retur.