Nyhed

Fødevareforbundet NNF varsler sympatikonflikt mod stor mælkeproducent

Fødevareforbundet NNF bakker op om 3F's ønske om ordentlige løn- og arbejdsvilkår for de ansatte hos I/S Rønhave ved Bramming og varsler sympatikonflikt
GENREBILLEDE Malkekøer_landbrug
GENREBILLEDE Malkekøer_landbrug

Fødevareforbundet NNF bakker op om 3F's ønske om ordentlige løn- og arbejdsvilkår for de ansatte hos I/S Rønhave ved Bramming og varsler sympatikonflikt

Fagforbundet 3F har igennem en længere periode forsøgt at tegne en overenskomst for omkring 40 ansatte hos mælkeproducenten Jørn Kjær Madsen i Bramming i Sydjylland.

Han er Danmarks største mælkeproducent med over 2.000 malkekøer fordelt på tre gårde. De tre gårde er samlet i selskabet I/S Rønhave, og leverer dagligt 60 tons mælk til Arla.

Udover en håndfuld danske medarbejdere, kommer de ansatte primært fra Rumænien og Ukraine.

Ifølge 3F har de udenlandske medarbejdere fået 100 kroner i timen hos virksomheden. 

3F har anmodet en række faglige organisationer, blandt andet Fødevareforbundet NNF, om at deltage i en sympatikonflikt.

Det betyder, at Fødevareforbundet NNF's medlemmer ikke vil udføre arbejde for Jørn Kjær Madsens virksomhed I/S Rønhave.  

- Vi vil gerne bakke op om 3F's ønske om en overenskomst på virksomheden. Hvis sympatikonflikten træder i kraft, så vil vores medlemmer, der arbejder som mælkechauffører, ikke hente mælk fra virksomheden. Tilsvarende vil vores medlemmer, der arbejder på kreaturslagteriet i Holsted, ikke tage imod kreaturer til slagtning, siger Finn Ladegaard, der er faglig konsulent på mejeriområdet i Fødevareforbundet NNF.

Sympatikonflikt starter tidligst til februar

Hvis Jørn Kjær Madsen fortsat ikke ønsker at tegne overenskomst, forventer Finn Ladegaard, at sympatikonflikten vil træde i kraft omkring 1. februar.  

- Vi hører tit landbruget klage over, at de ikke kan skaffe dansk arbejdskraft. Det forstår jeg godt, hvis lønnen er så lav, som det er tilfældet hos I/S Rønhave. Det nytter ikke noget at lave et ræs mod bunden, når det kommer til lønninger, uanset om det er på mejerier, slagterier eller i landbruget. Derfor bakker vi selvfølgelig op om 3F's forsøg på at tegne en overenskomst med virksomheden. Jeg håber, at vi vil se flere lønmodtagere, der er omfattet af en overenskomst i landbruget, siger Finn Ladegaard.

30-35 kroner mindre end overenskomsten

Ifølge formanden for Den Grønne Gruppe i 3F, Vagn Henriksen, har de ansatte fået en løn, der var langt under overenskomsten.

- Vi har fået en henvendelse fra flere medlemmer, som var utilfredse med lønnen hos den pågældende arbejdsgiver. De har tjent omkring 30-35 kroner under den overenskomstmæssige løn, og det er løndumping. På den baggrund har vi i over et halvt år via dialog forsøgt at få arbejdsgiveren til at tegne overenskomst, men det har han afvist. Derfor har vi på helt normal og lovlig vis efter de fagretslige regler varslet konflikt for at få hans virksomhed til at følge overenskomsten på landbrugsområdet, siger Vagn Henriksen til Fagbladet 3F

Jørn Kjær Madsen leverer sin mælk til Arla, og her vil man ikke blande sig i en faglig konflikt.

- Hvis der ikke er adgang til gårdens mælketank fra offentlig vej af den ene eller den anden grund, hvad enten det skyldes manglende snerydning, et væltet træ eller en blokade, er det desværre ikke muligt for os at hente mælken. Vi gør altid, hvad vi kan for at hente mælken, men vi kan ikke bryde en faglig blokade, siger pressechef Theis Brøgger til Landbrugsavisen.

3F har inden konflikten meldt ud, at aktionen ikke vil komme til at gå ud over dyrevelfærden på gården. Det betyder, at montører ikke vil blive forhindret i at komme ind og reparere for eksempel malkemaskiner.