Foto af Rune Evensen
Nyhed

Reportage: Julen kommer tidligt i Slagelse

Risalamande er en fast del af danskernes jul, og hos Arla Slagelse producerer de derfor allerede dagligt flere tusinde liter af den populære dessert.
Risalamande er en udpræget dansk tradition, så der er ikke det store eksportpotentiale i desserten. Dog er en palle netop blev frosset ned og sendt til afsted mod Grønland.
Risalamande er en udpræget dansk tradition, så der er ikke det store eksportpotentiale i desserten. Dog er en palle netop blev frosset ned og sendt til afsted mod Grønland.

1000 liter i timen. Så meget risalamande kan de producere på Arlas mejeri i Slagelse. 

Produktionen af juledesserten har været i fuld gang siden slutningen af august og fortsætter indtil starten af januar. Når der ikke produceres risalamande, bruges anlægget bl.a. til koldskål.

Hovedbestanddelene er det samme som i den risalamande, du laver derhjemme: Mælk, fløde, ris, sukker, mandler og vanilje. Men selvom indholdet ligger tæt op ad den hjemmelavede version, foregår tilberedningen på en noget anden måde. Hvor man på anlægget i Slagelse førhen stod og rørte grøden i store gryder med håndkræft, er det i dag noget helt andet.

Stort set hele processen er automatiseret, og risalamanden bevæger sig under tilblivelsen fra rum til rum i blanke sølvglinsende rør. Den sprøjtes i plastikbægre, der kører afsted på transportbånd, og pakkes i kasser af en robot, inden den sendes ud til forbrugerne. Fire mennesker kan på den måde producere de enorme mængder risalamande.

Det smager godt

Selvom vores madvaner udvikler sig, er der ikke noget, der kan slå en klassiker som risalamande af pinden.

I de mere end ti år mejerist Gitte Larsen har været på mejeriet, har der været et støt stigende salg på ti procent hvert eneste år. Hun kan godt forstå populariteten, for det er et godt produkt, der produceres i Slagelse. Og hun spiser det gladeligt selv. Men der er dog også særlige lejligheder, hvor hun selv tænder op i komfuret derhjemme.

"Til Juleaften og Mortens Aften laver jeg altså min egen," siger hun med et smil og fortsætter:

"Men der er jeg nok også lidt gammeldags."

Mejerist Gitte Larsen er udlært på Slagelse Mejeri og har været en del af risalamandeproduktionen lige siden.

Mejerist Gitte Larsen er udlært på Slagelse Mejeri og har været en del af risalamandeproduktionen lige siden. Rune Evensen

Her koges risengrøden, der efter afkøling blandes med flødeskum. Anlægget er så automatiseret, at én person kan stå for at lave basen til risalamanden.

Her koges risengrøden, der efter afkøling blandes med flødeskum. Anlægget er så automatiseret, at én person kan stå for at lave basen til risalamanden. Rune Evensen

Sukker skal der til. Her hejses et ton sukker op og er snart klar til at blive blandet med de øvrige ingredienser.

Sukker skal der til. Her hejses et ton sukker op og er snart klar til at blive blandet med de øvrige ingredienser. Rune Evensen

Ingen risalamande uden ris. Doseringen af de forskellige ingredienser sker automatisk og styres af en computer.

Ingen risalamande uden ris. Doseringen af de forskellige ingredienser sker automatisk og styres af en computer. Rune Evensen

Mandler er en væsentlig ingrediens i risalamande. På Slagelse Mejeri koges mandelsplitterne sammen med risen og mælk i modsætning til den, de fleste laver derhjemme.

Mandler er en væsentlig ingrediens i risalamande. På Slagelse Mejeri koges mandelsplitterne sammen med risen og mælk i modsætning til den, de fleste laver derhjemme. Rune Evensen

En computer styrer dosseringen af de forskellige ingredienser.  For at sikre kvaliteten smager mindst to personer på risalamanden flere gange dagligt.

En computer styrer dosseringen af de forskellige ingredienser. For at sikre kvaliteten smager mindst to personer på risalamanden flere gange dagligt. Rune Evensen

Den færdige risalamande sprøjtes i bægre. Der findes både en version med kirsebærsauce og en uden.

Den færdige risalamande sprøjtes i bægre. Der findes både en version med kirsebærsauce og en uden. Rune Evensen

Risalamande pakket og snart klar til at blive sendt ud i butikkerne.

Risalamande pakket og snart klar til at blive sendt ud i butikkerne. Rune Evensen

Risalamande er en udpræget dansk tradition, så der er ikke det store eksportpotentiale i desserten. Dog er en palle netop blev frosset ned og sendt til afsted mod Grønland.

Risalamande er en udpræget dansk tradition, så der er ikke det store eksportpotentiale i desserten. Dog er en palle netop blev frosset ned og sendt til afsted mod Grønland. Rune Evensen