Nyhed

Millioninvestering koster 40 job hos Lantmännen Unibake

På trods af en planlagt investering på 50 millioner kroner, forventer Lantmännen Unibake at sige farvel til omkring 40 ansatte i starten af 2017

På trods af en planlagt investering på 50 millioner kroner, forventer Lantmännen Unibake at sige farvel til omkring 40 ansatte i starten af 2017

Den svenske brød-koncern Lantmännen Unibake planlægger at bytte medarbejdere ud med nyt udstyr på sin brødfabrik i Holstebro. Samtidig vil en produktionslinje blive nedlagt på Hatting-fabrikken i Horsens.

Tilsammen kan op mod 40 ansatte forvente til en fyreseddel i starten af 2017.

- Det er altid trist, når en fødevarevirksomhed varsler fyringer. Men den positive vinkel er, at Lantmännen ønsker at investere i mere fødevareproduktionen i Danmark, også selvom det indebærer en øget automatisering, siger Flemming Dal Cortivo, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF for fødevareindustriområdet.

Det er Hatting-fabrikken i Horsens, der kan se frem til at miste flest medarbejdere. Lantmännen Unibake har meldt ud, at de forventer en nedgang i medarbejdere på op mod 30 ansatte i starten af 2017.

Flere maskiner og mindre brød koster stillinger

I dag producerer omkring 250 medarbejdere på Hatting-fabrikken i Horsens 20.000 ton brød. Efter flytningen vil produktionen være reduceret med omkring 8.000 ton.

- De planer, som vi fremlagde for samarbejdsudvalget tirsdag, og som vi har informeret medarbejderne om, betyder, at - hvis det ender med at blive det endelige resultat - så regner vi med, at omkring 28 stillinger skal nedlægges i Hatting. Men derudover kommer det også til at betyde, at vi i Holstebro - fordi vi automatiserer og flytter rundt - vil komme til at reducere med 10-12 arbejdspladser, forklarer Allan Christiansen til Fødevarewatch og fortsætter:

- Vi moderniserer vores bageri i Holstebro, og så nedlægger vi to linjer i Hatting. Vi konsoliderer dermed vores produktion af brød oppe i Holstebro, så vi får en bedre kapacitetsudnyttelse i stedet for at have linjer, der kun kører med 40 pct. kapacitetsudnyttelse. Vi forventer i fremtiden så i stedet at kunne køre fem dage om ugen i tre skift, siger adm. direktør Allan Christiansen til FødevareWatch.

Langt varsel giver optimisme

Nedgangen i antallet af ansattes forventes først gennemført i starten af 2017.

Det er sjældent at industrivirksomheder varsler fyringer så lang tid ud i fremtiden giver anledning til optimisme hos Fødevareforbundet NNF.

- Vi håber på et konstruktivt samarbejde mellem tillidsrepræsentanter og virksomheden, så vi sikrer, at de medarbejdere, som mister jobbet kan blive opkvalificeret og finde arbejde andetsteds, måske endda allerede inden, de står med en fyreseddel i hånden, siger Flemming Dal Cortivo.

På Hatting-fabrikken i Horsens er man også fortrøstningsfulde.

- Vi er blevet orienteret i meget god tid. Selvfølgelig var der meget snak og lidt småfrustrationer lige da beskeden kom. Men Lantmännen har åbenhed som en central virksomhedsværdi, og det er også den oplevelse, vi medarbejdere sidder tilbage med efter nyheden kom ud. Nu har vi tid til at omstille os og gøre klar til en ny virkelighed efter 2017, siger Andy Hjort, tillidsrepræsentant for produktionsmedarbejderne på Hatting i Horsens.

Han fortæller, at samarbejdsudvalget nu skal sætte sig sammen og lægge en plan for den kommende tid, så medarbejderne bliver klædt godt på til en eventuel fyring, samtidig med at produktionslinjerne kan fortsætte ufortrødent.