Nyhed

Arbejdsmiljø: Besparelser på Arbejdstilsynet vil give mere nedslidning

Det er ren galimatias, hvis regeringens finanslovsforslag om at spare på arbejdsmiljøområdet bliver til virkelighed. Det mener Fødevareforbundet NNF

Det er ren galimatias, hvis regeringens finanslovsforslag om at spare på arbejdsmiljøområdet bliver til virkelighed. Det mener Fødevareforbundet NNF, der advarer om alvorlige konsekvenser af besparelserne

Det er kun lidt over seks måneder siden, at beskæftigelsesministeriet udsendte en pressemeddelelse med ordlyden:

"Regeringen har netop indgået en politisk aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om at styrke arbejdsmiljøindsatsen. Målet er at flere mennesker i Danmark får et godt og langt arbejdsliv".

I går fremlagde regeringen sit forslag til en finanslov for 2016, og noget tyder på, at Venstre ikke længere har det samme mål:

- Jeg kan konstatere, at Venstre åbenbart har ændret holdning siden foråret. Det er dybt beklageligt, at regeringen vil skære i bevillingerne til det forebyggende arbejde - ikke mindst for vores medlemmerne, der er blandt dem, der oftest oplever at blive nedslidte af deres arbejde, siger forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF for slagterindustriområdet Jim Jensen. 

Blandt andet forsvinder bevillingen fra Forebyggelses- og Fastholdelsesfonden, som tidligere har støttet Arbejdstilsynet med 77 millioner kroner.

Fonden har støttet med projekter, der skal forhindre nedslidning på landets slagterier.

Besparelse giver ingen mening

Konkret risikerer Arbejdstilsynet at skulle sige farvel til 140 medarbejdere, hvis regeringens forslag til finanslov bliver vedtaget. Det svarer til hver femte medarbejder i Arbejdstilsynet.

Det skriver Peter Vesterheden, direktør i Arbejdstilsynet i en mail til Arbejdstilsynets medarbejdere.

Besparelserne risikerer at ramme ekstra hårdt i takt med, at danske lønmodtagere skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Sådan lyder det fra Fødevareforbundet NNF.

- Lige siden tilbagetrækningsreformen blev vedtaget i 2011, har vi forsøgt at råbe politikerne op for at forklare dem, at det ikke er holdbart, at slagteriarbejdere skal arbejde fra de går ud af skolen som 16-årige til de fylder 72 år. Når man så ovenikøbet nedprioriterer arbejdsmiljøområdet, så hænger tingene slet, slet ikke sammen. Regeringens forslag giver simpelthen ingen mening, siger Jim Jensen.

LO har også været ude og advare regeringen mod at gennemføre besparelserne.

Brodne kar har brug for kontrol

Arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF Tommy Jensen er bekymret for de mulige konsekvenser af besparelserne:

- Når vi ser på de påbud, Arbejdstilsynet giver til fødevarevirksomhederne, så må vi desværre konstatere, at de har noget at komme efter. Selvom vi heldigvis har virksomheder, hvor arbejdsmiljøarbejdet kører rigtig fornuftigt, så har vi også brodne kar, hvor medarbejderne er helt afhængige af, at Arbejdstilsynet tropper op engang imellem og tjekker at tingene er i orden. Det er medarbejderne på disse virksomheder, der kommer til at betale prisen for regeringens besparelser.

Han tilføjer, at Arbejdstilsynets kontrolbesøg har en stærk præventiv virkning - ikke mindst på de virksomheder, hvor man ikke automatisk prioriterer arbejdet med det psykiske og fysiske arbejdsmiljø.