Nyhed

Ansatte anmelder mistanke om fødevarefusk

Flere fødevarearbejdere har brugt Fødevareforbundet NNFs nye anonyme tjeneste til at anmelde mistanke om fødevarefusk

Flere fødevarearbejdere har brugt Fødevareforbundet NNFs nye anonyme tjeneste til at anmelde mistanke om fødevarefusk

2014 har budt på flere store historier om snyd med fødevarer og problemer med fødevaresikkerheden.

Det var en af årsagerne til at Fødevareforbundet NNF i oktober lancerede en whistleblower-ordning, hvor fødevarearbejdere anonymt kan anmelde mistanker om fødevarefusk.

Siden oktober 2014 har fødevarearbejdere anonymt kunne anmelde deres mistanke via en formular til Fødevareforbundet NNF, som efterfølgende har anonymiseret og videresendt henvendelsen til Fødevarestyrelsen.

Siden ordningen blev etableret for 3½ måned siden har en håndfuld fødevarearbejdere udfyldt kontaktformularen.

- Vi er ikke blevet bestormet med henvendelser, men vi har fået en håndfuld anmeldelser. Anmeldelserne har været reelle og seriøse, og er blevet videregivet til Fødevarestyrelsen med det samme, siger forbundskonsulent Mogens Eliasen.

Gå til "Stop snyd"-siden, hvor du anonymt kan anmelde mistanke om fusk med fødevaresikkerheden.

Medarbejderne skal beskyttes mod fyringer

Samtidig med at Fødevareforbundet NNF gjorde det muligt for fødevarearbejdere at anmelde fusk med fødevaresikkerheden, gjorde fagforeningen det også klart, at man på sigt ønsker en offentlig whistleblower-ordning.

- Det er i bund og grund ikke er en fagforeningsopgave at oprette en whistleblower-ordning. I forbindelse med det kommende fødevareforlig, vil jeg gerne opfordre politikerne til at indføre en offentlig styret whistleblower-ordning. Den skal sikre, at fødevarearbejderes mistanke om snyd med fødevarer kan blive fulgt op så hurtigt som muligt, men uden at vores medlemmer behøver at frygte for deres job, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Som en del af ny whistleblower-ordning ønsker Fødevareforbundet NNF, at medarbejdere bliver sikret mod fyring, hvis de anmelder mistanke om fødevarefusk.

- Det er godt med muligheden for anonymitet, men en anmeldelse kan have et indhold, der gør, at arbejdsgiveren ikke vil have svært ved at gætte hvem anmelderen er. Det er i sådanne situationer der er brug for beskyttelse af lønmodtageren. Medarbejderne skal beskyttes mod fyring, så de ikke behøver at være bange for at anmelde mistanker om snyd, siger Mogens Eliasen.

Håber på forhandlinger i 2015

Fødevareforlig 3.0 skulle have været forhandlet færdig ved årsskiftet, men er blevet udskudt, netop på grund af den store listeria-sag, der rullede over Danmark i sommeren 2014.

Indtil videre er der ikke sat en endelig dato for, hvornår forhandlingerne genoptages.

Tilbage i september bakkede Fødevareminister Dan Jørgensen op om forslaget.

- Jeg synes, det er et godt forslag. Langt de fleste fødevarevirksomheder tager fødevaresikkerheden alvorligt, men der er brodne kar, hvor etikken ikke er i orden. Et whistleblower-ordning vil betyde, at det bliver nemmere at afsløre de brodne kar, men jeg tror også, den vil have en præventiv effekt. Det vil være et fint supplement til den nuværende fødevarekontrol, sagde Dan Jørgensen til nnf.dk