Foto af Nedslidte fødevarearbejdere risikerer at miste tusindvis af kroner på langsom sagsbehandling i Arbejdsskadestyrelsen
Nyhed

Arbejdsskadestyrelsen sylter erstatninger til nedslidte

Det koster nedslidte fødevarearbejdere mange penge, at Arbejdsskadestyrelsen bruger op til to år på at afgøre tab af erhvervsevne
Pengesedler kroner penge
Pengesedler kroner penge

Det koster nedslidte fødevarearbejdere mange penge, at Arbejdsskadestyrelsen bruger op til to år på at afgøre tab af erhvervsevne

Hvis en arbejdsskade forhindrer dig i at tjene det samme som før en skaden, så kan du få en erstatning for den manglende indkomst.

Men for mange fødevarearbejdere er det en meget langsommelig proces at få afgjort erhvervsevnetabet.

Det er Arbejdsskadestyrelsen som står for sagerne, og her bruger de op til to år på at afgøre hvor stor en erstatning er.

- Det giver en økonomisk lussing til de fødevarearbejdere som må vente flere år på afgørelsen, siger Jim Jensen, forbundssekretær for slagterindustriområdet i Fødeforbundet NNF.

Erstatningen afhænger nemlig af, hvor mange år du forventes at kunne arbejde. Erstatningen tæller først fra det øjeblik der er faldet en afgørelse.

Er man tæt på pensionsalderen, kan to års ventetid derfor have stor indflydelse på, hvor stor en økonomisk erstatning man kan se frem til.

- Mange af de nedslidte er oppe i alderen. Jo ældre man er, jo større betydning har de lange sagsbehandlingstider. Det er helt urimeligt at man skal vente så længe på en ofte relativt nem afgørelse, siger Jim Jensen.

- Det er helt uhyrligt, og det er nogle triste skæbner, som ligger bag. Borgerne står i en uafklaret livssituation og ved ikke, hvad deres indtægtsgrundlag bliver. Der er mange, som kommer i økonomisk klemme, siger Henrik Lund, arbejdslivsforsker ved Roskilde Universitet til Fagbladet 3F

Han vurderer, at mange sager ville gå glat igennem, hvis Arbejdsskadestyrelsen troede på de lægefaglige vurderinger i de enkelte sager.

- Men det virker som om, at der er en form for mistillidsparadigme, hvor Arbejdsskadestyrelsen roder efter alle muligheder for at kunne afvise en sag, siger han til Fagbladet 3F.

Fødevareforbundet NNF: Der skal prioriteres bedre

Derfor har Fødevareforbundet NNF nu skrevet en klage til Arbejdsskadestyrelsen og bedt om at få prioriteret de mange sager om erhvervsevnetab, så sagsbehandlingstiderne kan blive kortere.

- Arbejdsskadestyrelsens prioritering er irrationel og langt fra tilfredsstillende. Mange fødevarearbejdere bliver stillet urimeligt dårligere og risikerer at miste mange penge på grund af den lange ventetid, siger Jim Jensen.

Læs hele brevet her

- Fødevareforbundet NNF har på det seneste fået besvarelse på mange af vores gentagne rykkere i sager omkring erhvervsevnetab, og de svar overrasker os en del. De fleste svar går på, at vores medlemmer ikke skal forvente at Arbejdsskadestyrelsen træffer afgørelse om erhvervsevnetab før tidligst sommeren 2016.

Sådan skriver Ole Wehlast, forbundsformand og Jim Jensen, forbundssekretær i brevet til Arbejdsskadestyrelsens direktør Merete Agergaard.

Og der er ikke tale om en fejl eller tilfældigheder.

Det fortæller Flemming Sørensen, der er sagsbehandler i Fødevareforbundet NNF og jævnligt er i kontakt med Arbejdsskadestyrelsen. 

- Når vi har fulgt op telefonisk hos Arbejdsskadestyrelsen har beskeden været, at der ikke var tale om en misforståelse men det handler om en konkret prioritering fra Arbejdsskadestyrelssen side. De har oplyst, at de manglende afgørelser af erhvervsevnetab skal forvente en sagsbehandlingstid på to år, og det gælder alene i spørgsmålet omkring erhvervseventab, siger Flemming Sørensen.

De meget lange sagsbehandlingstider kommer i forlængelse af, at Arbejdsskadestyrelsen sidste år blev voldsomt kritiseret for massive fejl i afgørelser om netop erhvervsevnetab.

Kammeradvokaten fandt i en stikprøve fejl i hver anden afgørelse.  

Risikerer at miste tusindvis af kroner i erstatning

Nogle fødevarearbejdere risikerer at miste op til 50.000 kroner skattefrit hvert år når afgørelsen bliver forsinket, mens andre vil opleve at gå glip af mellem 5.000-10.000 kroner hvert år når afgørelsen udskydes.

Mange oplever et stort dyk i indkomsten efter at være blevet ramt en arbejdsskade.

Derfor er erstatningen for tabt erhvervsevne i mange tilfælde afgørende for, om økonomien kan hænge sammen.

- Mange af de mennesker, som venter på en afgørelse, er allerede afklaret i forhold til fremtiden. De er måske kommet i fleksjob eller på førtidspension. Derfor er det relativt nemt at træffe en afgørelse om tab af erhvervsevne, siger Jim Jensen.

Man kan få en erstatning for erhvervsevnetab, hvis en arbejdsskade har nedsat din evne til at tjene det samme som før skaden.

Dit tab af erhvervsevne skal være mindst 15 procent, før du kan få udbetalt erstatning.

- Vi har medlemmer som for længst er overgået til efterløn eller førtidspension og dermed er erhvervsmæssigt afklaret. De mennesker burde have fået en afgørelse af deres tab af erhvervsevne for længe siden, siger Flemming Sørensen, sagsbehandler i Fødevareforbundet NNF

Arbejdsskadestyrelsen: Vi gør hvad vi kan

På trods af Kammeradvokatens voldsomme kritik af forkerte afgørelser og lang sagsbehandling, så er sagsbehandlingstiden for afgørelser om erhvervsevnetab vokset fra 18 måneder i 2014 til minimum 24 måneder i år. Det viser Arbejdsskadestyrelsens egen opgørelse. 

Arbejdsskadestyrelsen ønsker ikke at kommentere på Fødevareforbundet NNFs brev og kritik af sagsbehandlingstiden, men henviser til direktør Merete Agergaards udtalelser i Fyens Amts Avis 11. juli. 

- Jeg forstår til fulde, hvis folk er frustrerede og føler, at de skal vente i lang tid på at få afgjort deres sag. Men vi gør, hvad vi kan, inden for de rammer vi har, siger direktøren for Arbejdsskadestyrelsen til Fyens Stiftstidende. Hun begrunder situationen med, at oplæring tager tid.

- Det undrer mig at sagsbehandlingstiden vokser i takt med at der bliver ansat flere medarbejdere i Arbejdsskadestyrelsen. De nedslidte fødevarearbejdere som venter flere år på erstatning, har ikke fortjent den her behandling, siger Jim Jensen.