Nyhed

En trængt branche står sammen

Slagterierne scorer ofte bundkarakterer i undersøgelser om det psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Men det skyldes ikke manglende fokus eller vilje til at løfte opgaven. Det beviste Slagteri- og kødbranchens Arbejdsmiljødag 2013

Slagterierne scorer ofte bundkarakterer i undersøgelser om det psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Men det skyldes ikke manglende fokus eller vilje til at løfte opgaven. Det beviste Slagteri- og kødbranchens Arbejdsmiljødag 2013

Over to dage har 400 arbejdsmiljørepræsentanter inden for Slagteri- og Kødbranchen været samlet for at debattere arbejdsmiljø med hinanden, men også for at få inspiration til, hvordan de kan forbedre indsatsen for et bedre arbejdsmiljø på deres respektive virksomheder.

- Mange virksomheder har sendt alle arbejdsmiljørepræsentanter og repræsentanter fra ledelsen til Arbejdsmiljødagen. Det vidner om, at der generelt er høj fokus på arbejdsmiljøområdet, og at både medarbejder- og ledelsesrepræsentanter prioriterer arbejdet, mener chefkonsulent i DI Annette Hoffmann.

Arbejdsmiljødagen er tilrettelagt af Slagteribranchens Arbejdsmiljøudvalg, hvor der sidder repræsentanter fra både medarbejder- og arbejdsgiversiden. Og det er en styrke:

- DI og Fødevareforbundet NNF har lang tradition for et godt samarbejde omkring arbejdsmiljøområdet, og det positive samarbejde er forhåbentlig medvirkende til, at samarbejdet også fungerer godt ude på virksomhederne, forklarer Annette Hoffmann.

Små skridt bliver til store forbedringer

Arbejdsmiljødagen giver repræsentanterne fra de enkelte virksomheder mulighed for at se, hvordan de ligger i forhold til andre virksomheder. Med røde og grønne kort skulle de markere, hvor langt deres virksomhed er kommet i arbejdet med at forebygge arbejdsulykker.  Og umiddelbart var der en overvægt at grønne kort, der markerede, at det går godt.

Men udfordringen ligger i at bemærke de små ting og tage fat i dem, forklarer arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF Tommy Jensen:

- Som arbejdsmiljørepræsentant er ens vigtigste opgave at undre sig. Man skal forsøge hele tiden at se på arbejdsprocesserne med nye øjne og være opmærksom på, hvor der er forbedringspotentiale. Det er noget af det, vi prøver at lære arbejdsmiljørepræsentanterne i dag. Men for at kunne omsætte de gode intentioner til virkelighed, skal ledelsen og medarbejderne være med. Arbejdsmiljørepræsentanterne kan ikke alene løfte den opgave. Derfor er det også rigtig positivt, at vi også repræsentanter fra ledelsen deltager på vores årsdag dag.

Tommy Jensen advarer samtidig mod, at man kun har fokus på fejlene:

- Hvis man vil rykke sin arbejdsplads, så skal man skifte fejl-finder-brillerne ud med de løsningsorienterede-briller. Som så mange andre steder, gælder det også i arbejdsmiljøarbejdet, at mange bække små, gør en stor å. Og det skal forstås positivt! Små ændringer, kan føre til store forbedringer.