Nyhed

Store internationale sejre i 2020

Lige inden årsskiftet vandt Fødevareforbundet NNF to vigtige internationale kampe for de danske fødevarearbejdere: I Tyskland blev det forbudt at bruge billig, østeuropæisk arbejdskraft, og den Europæiske Globaliseringsfond blev udvidet, så lønmodtagere kan få bedre hjælp. Det viser vigtigheden af det internationale arbejde, mener forbundsformanden i Fødevareforbundet NNF.

For mange vil 2020 stå som et rædselsår, hvor coronaen lagde sin klamme hånd på lande over hele kloden. Men i december 2020 vandt Fødevareforbundet NNF et par af forbundets helt store internationale kampe for danske fødevarearbejdere: De tyske slagterier fik begrænset muligheden for at bruge billig, østeuropæisk arbejdskraft, og globaliseringsfonden blev udvidet, så lønmodtagere, der mister jobbet på grund af fx eksempel handelskrig eller Brexit kan få bedre hjælp.

- Vi har arbejdet med de her problemstillinger i mange år, og nu er vi endelig kommet i mål. Vi har aldrig kastet håndklædet i ringen, og selv om det har været ret meget op ad bakke, så er det nogle kampe, vi har kæmpet for vores medlemmer, siger forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast.

Slut med billig, østeuropæisk arbejdskraft

I næsten to årtier har den tyske kødindustri kunnet slagte og forarbejde kød langt billigere end Danmark og andre tyske nabolande, fordi de tyske slagterier har benyttet billig, østeuropæisk arbejdskraft. Men den 16. december 2020 godkendte den tyske Bundestag en lov, som fra den 1. januar 2010 klart begrænser de tyske slagteriers mulighed for at udnytte billig udenlandsk arbejdskraft.

- Siden min allerførste dag som forbundsformand i 2005, har vi i Fødevareforbundet NNF sammen med vores tyske søsterorganisation NGG arbejdet for at sikre fair konkurrence i den europæiske kødindustri og bremse det tyske race mod bunden, siger Ole Wehlast.

Blandt andet mødtes han med formanden for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen, da hun var tysk arbejdsminister i 2012, for at få hende til at stramme de tyske regler for udenlandsk arbejdskraft.

Derfor glæder Ole Wehlast sig også over den nye tyske lov:

- Med den nye lov er de tyske slagteriers mulighed for at bruge billig, østeuropæisk arbejdskraft forhåbentlig stoppet nu, siger Ole Wehlast.

- Den danske fødevareindustri er afhængig af verden omkring os, og derfor er vi som fagforening nødt til at forholde os til de arbejdsmarkeder, vi er i konkurrence med.
- Ole Wehlast forbundsformand

Jobfonden er en realitet

Den 17. december kom endnu en stor sejr i hus for Fødevareforbundet NNF, da EU-Parlamentet og EU-Rådet blev enige om en udvidelse af den Europæiske Globaliseringsfond. Udvidelsen betyder, at fonden nu også dækker lønmodtagere, der mister jobbet på grund af internationale begivenheder, som fx handelskrig, klimatilpasninger eller Brexit.

- Vores arbejde for at få udvidet fonden begyndte allerede tilbage i 2014, da Rusland indførte en boykot af europæiske fødevarer. Boykotten betød, at to danske slagterier måtte dreje nøglen om, og næsten 500 medlemmer af Fødevareforbundet NNF mistede deres job. Derfor gik vi ind i kampen og krævede, at lønmodtagere, som mister deres job på grund af internationale handelskrige og lignende, skal have adgang til samme hjælp, som lønmodtagere, der mister jobbet på grund af globaliseringen, forklarer Ole Wehlast og tilføjer:

- Det har taget seks år at nå hertil, og det er kun lykkedes, fordi vi har løftet sagen sammen andre europæiske fagforeninger.
Udover at få udvidet Globaliseringsfonden er det også lykkedes at reducere antallet af medarbejdere, som skal være fyret, før fonden træder til. Tidligere skulle der være 500 fyrede medarbejdere, men nu skal der ”kun” være mere end 200 fyrede for at fonden kan træde til.

Internationalt arbejde er et langt sejt træk

Selv om det internationale arbejde kræver både tid og tålmodighed, advarer Ole Wehlast mod at opgive det:

- Den danske fødevareindustri er afhængig af verden omkring os, og derfor er vi som fagforening nødt til at forholde os til de arbejdsmarkeder, vi er i konkurrence med, siger Ole Wehlast og fortsætter:

- Det er et langt og sejt træk at få ændret på forhold, der ligger uden for Danmark grænse, men de to sager, der nu er faldet på plads, viser, at det nytter noget, at vi engagerer os internationalt og arbejder tæt sammen med vores udenlandske søsterorganisationer. Vi skaber bedre vilkår for vores medlemmer i Danmark ved at påvirke verden omkring os.

Fødevareforbundet NNF er blandt andet medlem af EFFAT, der er en sammenslutning af europæiske fødevareforbund, og Ole Wehlast er præsident for den del, der hedder FoodDrink&Tobacco. Det samme er han i Nordisk Union, der er en sammenslutning af fødevareforbund inden for de nordiske lande.