Foto af Kasper Thormod Nielsen (tv) og Ole Wehlast (th) i debat på Folkemødet på Bornholm
Nyhed

Europæisk opbakning til forslag om jobfond

Fødevareforbundet NNFs forslag om en EU-jobfond for medarbejdere der rammes af handelskrige, vinder genhør i Europa. Både i den europæiske fagbevægelse og i Europaparlamentet

Fødevareforbundet NNFs forslag om en EU-jobfond for medarbejdere der rammes af handelskrige, vinder genhør i Europa. Både i den europæiske fagbevægelse og i Europaparlamentet

Siden januar 2014 har Rusland nægtet at importere svinekød fra EU-lande. Det forbud blev udvidet til alle former for fødevarer i august 2014.

Det skete på grund af den politiske konflikt om Ukraine mellem EU og Rusland.

Fødevareforbundet NNF har foreslået en jobfond der skal støtte medarbejdere der rammes på grund af handelskrige.

Medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne, Jeppe Kofod, tager nu sagen op i Europaparlamentet.

- Det er klart at se, at der er et problem. Det er jo ikke de slagteriansattes skyld, at Rusland fører handelskrig mod EU - men det er alligevel dem der mærker konsekvenserne. Det skal vi råde bod på, og derfor støtter jeg forslaget, siger Jeppe Kofod og fortsætter:

- Vi arbejder netop nu på et helt konkret forslag. Vi er stadig i de tidlige faser, men jeg mærker forståelse for problemet fra mine kolleger, og jeg er ret optimistisk i forhold til den videre proces.

Også den europæiske faglige organisation, EFFAT, som Fødevareforbundet NNF er en del af, har taget idéen om jobfonden til sig.

På sidste styrelsesmøde valgte EFFAT at bakke op om forslaget, og arbejder nu for at få det igennem i Europaparlamentet - der arbejdes særligt på at vinde de danske og italienske medlemmer af Europaparlamentet for forslaget.

Handelskrige til folkemødedebat

Til folkemødet på Bornholm, lagde Fødevareforbundet NNF telt til en debat om netop jobfondsforslaget.
Under overskriften Hvordan sikrer vi danske job når handelskrigene raser, debattere forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast, Kasper Thormod Nielsen fra Arla og folketingskandidat for Socialdemokraterne Claus Larsen-Jensen.

Ole Wehlast slog tonen an:

- Indtil videre har handelskrisen med Rusland kostet 600 af vores medlemmer jobbet. Udfordringen er: når først en virksomhed er lukket, så åbner den ikke igen.

Hos Arla har de indtil videre måttet fyre 80 medarbejdere på grund af handelskrigen med Rusland.

- Vi satser på Rusland, så det betyder meget. Som virksomhed har vi et ansvar. Det er farligt at være afhængig af for få markeder, sagde Kasper Thormod Nielsen, direktør for global handel i Arla, til debatten på folkemødet, og fortalte at Rusland står for cirka én procent af Arlas omsætning.

- De elsker ost og de elsker europæisk ost, sagde direktøren om det russiske marked.

 

Politikerne må på banen

Han foreslog gentagne gange at politikerne må på banen, for at dæmme op for konsekvenserne af handelskrigen.

- Vi har et instrument der er effektivt - intervention. Det betyder man går ind fra EU's side og køber mælk, mælkepulver og smør op til lager. Det er rimelig billigt. Når markedet er til det kan man så sælge igen. Det er ikke særlig populært i offentligheden, men det er effektivt, sagde Kasper Thormod Nielsen, og fortsatte:

- Derudover er den kortsigtede løsning. Vi har en flaskehals i Danmark i forhold til eksport. Det er vores fødevarekontrol der ikke er stærkt nok bemandet til at komme ud på eksportmarkederne. Det betyder at der er markeder vi ville kunne afsætte på, men som vi ikke har fordi der ikke er tilstrækkelige resurser.

Mød også Ivan, der mistede jobbet på grund af EU's udenrigspolitik