Foto af En tysk tv-dokumentar viste i 2015, hvordan rumænske slagteriarbejdere er blevet snydt af kriminelle bagmænd på tyske slagterier
Nyhed

Europæisk fagbevægelse hjælper udstationerede østarbejdere på slagterier

Europæisk fagbevægelse vil sikre, at udstationerede østarbejdere kender deres rettigheder, når de tager til Tyskland for at arbejde i slagteribranchen

Europæisk fagbevægelse vil sikre, at udstationerede østarbejdere kender deres rettigheder, når de tager til Tyskland for at arbejde i slagteribranchen

Alt for mange udstationerede østarbejdere kender ikke deres rettigheder, når de forlader deres hjemland og tager til Tyskland for at arbejde som udstationerede kolonnearbejdere på slagterier

Derfor har EFFAT, den europæiske sammenslutning af fagforbund indenfor fødevare- og landbrugsområdet, lavet en guide til udstationerede østarbejdere.

Den fortæller om de rettigheder man har som udstationeret. Der står blandt andet :

  • Du skal altid sikre dig, at kontrakten tydeligt beskriver hvor meget du tjener i løn og hvordan lønnen beregnes
  • Skriv ikke under på en kontrakt der forbyder dig at kontakte eller melde dig ind i en fagforening

Guiden er lavet på ni forskellige sprog, blandt andet lettisk, litauisk, rumænsk, russisk, serbisk og ukrainsk.

Her finder du guiden på en lang række sprog.

Social dumping er særligt udbredt i Tyskland

Især Tyskland har gennem de sidste ti år været præget af en lang række afsløringer af social dumping på slagterier, hvor østarbejdere har meget lange arbejdsdage til ekstremt lave lønninger.

Læs: Kriminelle bagmænd svindler for millioner på tyske slagterier

Læs: Anklage: Lønfusk og dummebøder hos Danish Crown

Læs: Svindel-dømt bagmand snyder slagteriarbejdere hos Danish Crown i Tyskland

Læs: Anklage: Mangler løn og ansættelseskontrakter hos Danish Crown i Tyskland

- Vi skal hele tiden sørge for, at lønmodtagere på tværs af Europa er bevidste og opmærksomme på de rettigheder de har. Vi har brug for et fair og ordentligt arbejdsmarked, også i Tyskland. Jo mere udbredt social dumping er på tyske slagterier, jo mere bliver slagteriarbejderne i Danmark presset, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

Derfor har det tyske LO, Deutsche Gewerkschaftsbund (DGB), også lavet kampagnen Fair Mobilitet, som blandt andet består af en guide og en hjemmeside på bulgarsk, engelsk og rumænsk, der fortæller om de rettigheder man har som udstationeret i Tyskland.

Slagterier vil stoppe med at bruge udstationerede slagteriarbejdere

Danish Crown har sammen med en række andre store slagterikoncerner i Tyskland aftalt, at det skal være slut med udstationerede kolonnearbejdere fra 1. juli 2016.

Fremover skal kolonnearbejdere være ansat i tyske vikarbureauer, og dermed have ret til pension og sociale ydelser på lige fod med tyske lønmodtagere.