Foto af Den tyske tv-station ARD afslører hvordan slagteriarbejdere bliver snydt for løn og lever kummerligt. De er ansat af svindeldømt bagmand, der lejer dem ud til Danish Crowns slagterier
Nyhed

Svindel-dømt bagmand snyder slagteriarbejdere hos Danish Crown i Tyskland

Danish Crown bruger svindeldømt bagmand til at hyre rumænere til deres tyske slagterier. Tysk tv afslører, hvordan slagteriarbejdere bliver snydt for løn og bor under kummerlige forhold

Danish Crown bruger svindeldømt bagmand til at hyre rumænere til deres tyske slagterier. Tysk tv afslører, hvordan slagteriarbejderne bliver snydt for løn og bor under kummerlige forhold

På trods af løfter om bedre arbejdsvilkår på Danish Crowns slagterier i Tyskland, bliver der ved med at komme nye afsløringer af social dumping og elendige boligforhold for de mange østarbejdere, der arbejder for Danish Crown i Essen Tyskland.

Nu kan den tyske TV-station ARD afsløre, hvordan en gruppe rumænske slagteriarbejdere er blevet snydt for løn, og har boet i kummerlige huse, hvor der vokser skimmelsvamp og lofterne er ved at falde ned. Det sker i tv-programmet Report Mainz.

En af de rumænske slagteriarbejdere, Marian Bornea, fortæller, at slagteriarbejderne ikke fik deres løn som lovet.

De var kørt hjem til Rumænien, og pludselig fik de at vide, at de kun kunne få lønnen, hvis de mødte personligt op i Tyskland.

Samtidig er de blevet trukket dobbelt i lønnen for transport, ligesom de betaler 220 euro per person for at bo fire mennesker i en lille lejlighed med fugt på væggene og vand i kælderen.

Først efter en medarbejder fra det statslige rådgivningscenter for mobile arbejdstagere gik ind i sagen, har de rumænske slagteriarbejdere fået den rigtige løn.

De var hver især blevet snydt for flere tusinde kroner.

Se indslaget (PÅ TYSK)

Billederne møder skarp kritik fra den tyske delstatsregering i Niedersachsen.

Olaf Lies, der er økonomiminister Niedersachsen, er chokeret.

- Det er forfærdeligt og ulækkert. Jeg synes ,​​det er en skam for vores land, at vi henter de her mennesker til landet for at arbejde, og at de så ikke kan få deres løn og lever under de her forhold, siger Olaf Lies til ARD.

Han fortæller, at regeringens klare ambition er, at få mindst 80 procent af slagteriarbejderne ansat direkte på slagterierne.

Svindeldømt bagmænd arbejder fortsat for Danish Crown

De rumænske slagteriarbejdere er blevet hyret til at arbejde på Danish Crowns slagterier igennem bagmanden Ingolf Röschmann.

Han blev i 2006 idømt et års betinget fængsel og fik en bøde på tre millioner kroner for omfattende svindel med illegal arbejdskraft og bedrageri.

Efter dommen stoppede Danish Crown samarbejdet med Ingolf Röschmann.

- På grund af dommen har vi besluttet at opsige samarbejdet med Ingolf Röschmann. Vi kan ikke samarbejde med en person, der ikke overholder reglerne, sagde Danish Crowns kommunikationsdirektør, Anne Villemoes, i november 2006 til Politiken

Alligevel leverer Ingolf Röschmanns firmaer fortsat østeuropæisk arbejdskraft til Danish Crown.

- Det er pudsigt, at Danish Crown kan sørge for ordnede forhold for de svin de får leveret, for hygiejnen, bygninger og kvaliteten af kødet. Det eneste de ikke vil tage ansvar for, er de mennesker, der udfører det hårde arbejde på slagterierne i Tyskland. Det er helt uforståeligt, at de vælger at bruge en svindeldømt mellemmand til at hyre arbejdskraft. Der er kun en vej frem, og det er at ansætte slagteriarbejderne i Danish Crown, siger Jim Jensen, forbundssekretær for slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NNF.

I Danish Crown vil man nu undersøge anklagerne nærmere. 

- De billeder vi ser er ikke ok. Det er første gang, vi ser så tydelige fakta, og vi vil tale med Röschmann om det her. Nu vil vi undersøge forholdene, siger Jens Hansen, pressechef i Danish Crown til ARD. 

Frivillig aftale skal stoppe snyd med slagteriarbejdere

Det er kun få uger siden, at Danish Crown underskrev en frivillig aftale, der blandt andet betyder, at alle ansatte på Danish Crowns fabrikker i Tyskland fra næste sommer skal have tysk arbejdstilladelse. 

Aftalen er indgået mellem den tyske økonomiminister og vicekansler Sigmar Gabriel og den tyske kødindustri.

Dengang sagde Steen Sønnichsen, CEO for Danish Crowns tyske datterselskab, DC Fleisch.

- Hidtil har en del af de kontraktansatte i produktionen været udstationeret af en arbejdsgiver i deres hjemland. Det har betydet, at der på tværs blandt folkene i produktionen var vidt forskellige regler for bl.a. feriepenge og løn under sygdom. Det sætter vi en stopper for nu ved at kræve, at alle kontraktansatte på vores fabrikker skal have tysk arbejdstilladelse, for så er de helt automatisk omfattet af de tyske regler på området.