Foto af Casper Jacob Christensen er bagerlærling hos Othello Bageriet i Vordingborg. Lige nu dyster han om blive Danmarks bedste bagerlærling ved DM i Skills i Fredericia
Nyhed

Skills: Lærlinge kæmper om at blive Danmarks bedste

Konditorer, bagere og detailslagtere dyster de kommende tre dage om titlen som Danmarks bedste lærling til DM i Skills. Hvis du vil se håndværk i verdensklasse, så kom forbi Messe C i Fredericia

Konditorer, bagere og detailslagtere dyster de kommende tre dage om titlen som Danmarks bedste lærling til DM i Skills. Hvis du vil se håndværk i verdensklasse, så kom forbi Messe C i Fredericia

En voldsom brand på havnen i Fredericia fik forsinket åbningen af DM i Skills torsdag morgen. Så utålmodigheden for at komme i gang var tydelig hos de mange deltagere og tusindvis af folkeskoleelever, der torsdag morgen var samlet i Messe C i Fredericia.

Men på trods af bilkøer og lidt indledende forvirring, åbnede Ellen Trane Nørby, minister for børn, undervisning og ligestilling, årets DM i Skills, danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannelser.

Hun startede med at rose de over 300 unge lærlinge, der konkurrerer i 36 forskellige fag.

- Vi står i en situation, hvor de fleste tager på gymnasium. De, der virkelig er rollemodeller og bryder mønstret - dé tager en erhvervsuddannelse. De viser, hvordan man kan kombinere hænder og hoved og bidrage til væksten og udviklingen af det her samfund. 

En af de rollemodeller som ministeren fremhævede var bageren Stephanie Cabel Svendgaard, der sidste år hentede en flot bronzemedalje hjem til Danmark ved VM i Skills i Brasilien. 

Formanden for SkillsDanmark, Jesper Juul Sørensen understregede det høje niveau på Skills. 

- I medierne flyder det over med glade amatører, der kan danse eller bage. Sådan er det ikke her. Her hylder vi jer deltagere, som virkelig kan noget.

Kreativiteten bobler hos bagere, konditorer og detailslagterne 

Hos detailslagterne startede konkurrencen med at lave en pølseplanke, hvor der skal laves et indbydende pålægsbord.

- Det handler om at kunne stjæle øjet hos tilskuerne og gøre dem sultne, fortæller Birger Pedersen, konsulent i Fødevareforbundet NNF og tidligere dommer ved detailslagterkonkurrencen ved DM i Skills. 

Efter detailslagterne har afleveret pølseplanken bliver der kørt en halv gris ind til hver deltager, der skal partere grisen fra bunden.

Hos konditorne startede konkurrencen med en overraskelse, en såkaldt Mystery Box.

Lærlingene skal lave en desserttallerken. Op ad Mystery Boxen trækker deltagerne fem forskellige råvarer, hvoraf de skal bruge mindst tre.

- Vi presser deltagererne til at tænke nyt og kreativt. Selvom konkurrencen kun lige er begyndt, så er jeg allerede imponeret over det faglige niveau, fortæller Krista Hansen, der er dommer i konditor-konkurrencen.

 

Mejerister og industrislagtere inspirerer unge

Udover de 36 konkurrencefag, er der 20 demonstrationsfag, blandt andet mejerist og industrislagter.

De to unge mejeristelever Patrik Nielsen og Anders Borup Nielsen er taget fra Thise Mejeri ved Limfjorden til DM i Skills i Fredericia. Her bruger de torsdagen på at fortælle om mejeriuddannelsen.

- En mejerist sørger ikke bare for, at mælken kommer ned i kartonen. Vi laver smør, ost, youghurt og vildt mange andre produkter. Meget af vores arbejde  består af analyse og overvågning, så vi sikrer en høj fødevaresikkerhed og en god smag, fortæller Patrik Nielsen. 

Længere nede af gangen står Morten Olsen og Jesper Hansen. De er industrislagterlærlinge hos Danish Crown i henholdsvis Horsens og Blans.

- Vi er den slags slagtere, der rent faktisk kan finde ud af at slagte et dyr. Det er jo ikke noget detailslagterne rigtigt gør, griner Morten Olsen.

Humor og fællesskab er noget begge lærlinge fremhæver som noget helt særligt ved industrislagteruddannelsen.

- Dine kolleger bliver hurtigt til dine venner. Vi er afhængige af hinanden på arbejdet, og det skaber et fedt fællesskab. Og så gør det heller ikke noget, at vi nok er Danmarks bedst betalte lærlinge, fordi vi kan arbejde på akkord i perioder, siger Jesper Hansen.

Statsministeren kårer Danmarks bedste lærlinge på lørdag

Det er først lørdag eftermiddag, at danmarksmestrene bliver kåret. Vinderne får overrakt præmier af statsminister Lars Løkke Rasmussen. 

Husk at det er gratis at besøge DM i Skills i Messe C i Fredericia. Du kan finde program og praktiske oplysninger her

Du kan møde Fødevareforbundet NNF under DM i Skills i Hal C, lige ved konditor, bager og detailslagter-konkurrencerne.

Her kan du få en snak med lærlinge fra flere forskellige fødevareuddannelser.