Manglen på slagtesvin betyder, at Danish Crown i Ringsted må sige farvel til 120 medarbejdere. Endnu et skridt i den forkerte retning, lyder det fra Fødevareforbundet NNF
Stemningen er trykket på Danish Crowns slagteri i Ringsted.
Tidligere på dagen meddelte ledelsen, at de lukker aftenholdet, og i alt 120 medarbejdere mister deres arbejde. 20 fastansatte vil blive fyret, og derudover vil omkring 100 ferieafløsere ikke få forlænget deres tidsbegrænsede ansættelse.
Selvom nyheden er dybt beklagelig og træls, var den desværre ikke helt uventet, fortæller tillidsrepræsentant Torben Lyngsø:
- Vi har jo kunnet se, at antallet af slagtninger er blevet ved med at falde, så vi var nok forberedte på, at vi risikerede at miste vores aftenhold. Men der er stor forskel på at frygte, at noget vil ske og så pludselig stå i situationen. Man ved jo ikke, hvem nedskæringerne vil ramme, eller hvornår.
Aftenholdet fik den triste meddelelse, da de mødte ind, og efter en orientering fra ledelsen gik de i gang med arbejdet, så situationen på slagteriet er normal.
Hvor bliver svinene af?
I Fødevareforbundet NNF har forbundssekretær Jim Jensen modtaget nyheden med lige dele ærgrelse og undren:
- Det er en rædselsfuld dag for medarbejderne på slagteriet. De ved, at de skal tage afsked med 120 kolleger, og 120 kolleger skal nu ud og se sig om efter et andet job. Samtidig kan man ikke lade være med at spørge sig selv om, hvordan antallet af slagtesvin kan blive ved med at falde, når landbruget igen og igen har fået hjælp til at vende skuden.
Jim Jensen henviser blandt andet til den landbrugs- og fødevarepakke, der blev vedtaget i slutningen af 2015, og de vækstplaner, der blev vedtaget af den tidligere socialdemokratiskledet regering.
- Vi har kunnet følge den negative udvikling i antallet af slagtesvin, og har derfor lagt pres på det politiske system for at få det gjort mere attraktivt at producere slagtesvin. Vi har gjort det, fordi vi har troet på, at bedre vilkår for landmændene, ville betyde flere slagtesvin, hvilket ville sikre danske slagteriarbejderes job. Det undrer mig derfor, at vi trods de mange politisk tiltag, fortsat oplever et fald i af antallet af slagtesvin og dermed et fald i antallet af danske arbejdspladser.
At svinenotering samtidig er kommet over på den rigtige side af de 10 kr. pr. kilo, som svineproducenter hidtil har sat som mål for, hvornår svineproduktionen er en god forretning, øger blot Jim Jensens undren over det konstante fald i antallet slagtninger på de danske slagterier:
-Det er snart svært ved at få øje på, hvad der skal til for at vende udviklingen, konstaterer han.