Nyhed

Finanslov: Håbløse nedskæringer blandet med få lyspunkter

Venstre-regeringens første finanslov byder på en skønsom blanding af gode, fremadrettede initiativer, og håbløse nedskæringer og forringelser. Det mener forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast.

Venstre regeringens første finanslov byder på en skønsom blanding af gode, fremadrettede initiativer, og håbløse nedskæringer og forringelser. Det mener forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast

I dag landede den smalle Venstre-regering sin første finanslov. Ikke overraskende har det et tydeligt blåt afsæt, og forligsparterne er da også regeringens bedste venner; Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

Finansloven er et kludetæppe, hvor fornuftige tiltag, der burde sikre en bedre beskæftigelse - også indenfor fødevareområdet - er blandet med kritisable nedskæringer, der rammer dem, der i forvejen er mest presset. 

Hvis vi starter med det positive, så kan jeg som forbundsformand for Fødevareforbundet NNF glæde mig over, at en del af vores mærkesager er med i finansloven.

Hel overordnet lægger finansloven op til øgede muligheder for vækst og beskæftigelse på flere områder.  Konkret, ser vi frem til udmøntningen af landbrugspakken.

Jeg vil gerne rose regeringen for, at de tiltag, der risikerer, at forringe miljøet marginalt kan, kompenseres af en særlig pulje til miljøtiltag.

Hvor blev Dansk Folkepartis sociale ansvar af?

Til gengæld tager jeg dybt afstand fra regeringens finansiering af de gode tiltag.

Det lavere kontanthjælpsloft og besparelserne i kommunerne, vil øge uligheden i Danmark og skabe ny fattigdom.

Det borgerlige flertal viser sit sande ansigt, når de vægter skattelettelser til de rigeste højere end omsorg for dem, der har det svært.

Et kort sekund håbede jeg, at Dansk Folkeparti ville holde ord og gennemføre den socialt bevidste politik, de gik til valg på. Men med dagens aftale, er der vist ingen tvivl om, at Dansk Folkeparti sociale bevidsthed kun gælder de ældre.

De har tilkendegivet, hvor alvorligt man kan tage deres sociale forståelse.

Afgiftsændringer er et skridt på vejen

I Fødevareforbundet NNF har vi flere gange påpeget, at det danske afgiftssystem trænger til en systematisk gennemgang. Afgifter giver et vigtigt bidrag til det dansk velfærdssamfund, men afgifterne må ikke spænde ben for virksomhedernes konkurrenceevne.

Finansloven indeholder flere reguleringer af afgifterne; men desværre de helt forkerte steder.

Netop registreringsafgiften på personbiler og motorcykler, er en god afgift, fordi den ikke forringer danske virksomheders konkurrenceevne.

At nedsætte den gavner bilejerne, ja, men det gavner ikke de danske virksomheders konkurrenceevne. Og det koster staten dyre velfærdskroner.

Nedsættelsen af NOx- og reklameafgiften er skridt i den rigtige retning, men hvis regeringen for alvor ville hjælpe erhvervslivet, skulle de påtage sig opgaven med at lave en total gennemgang af afgiftssystemet.

Hvis den gør det, viser den både samfundsansvar og nytænkning. Og det er mere end, hvad man kan kalde dens første finanslov.