Foto af VKOs forslag skal blandt andet hjælpe svineproducenterne, så antallet af svin stiger
Nyhed

VKO fremlægger fødevarepakke med potentiale

Et forslag til en ny fødevare- og landbrugspakke fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti bliver vel modtaget af Fødevareforbundet NNF, der glæder sig over den brede interesse i at sikre fødevarebranchen
GENREBILLEDE Grise i stald
GENREBILLEDE Grise i stald

Et forslag til en ny fødevare- og landbrugspakke fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti bliver vel modtaget af Fødevareforbundet NNF, der glæder sig over den brede interesse i at sikre fødevarebranchen

16 konkrete forslag til, hvordan fødevare- og landbrugsområdet kan styrkes.

Det er, hvad seks politikere fra blå blok i dag præsenterer.

Forslaget bliver vel modtaget af forbundsformand Ole Wehlast:

- Den indeholder nogle af de ting, som vi i flere år har peget på. Det gælder blandt andet en hurtigere og smidigere miljøgodkendelse, når landmændene ønsker at udvide deres husdyrproduktion. Også ændringen af harmonikravet for slagtesvin fra 1,4 til 1,7 dyreenhed per hektar jord, er forslag vi tidligere er kommet med.

Styrke råvaregrundlaget

Med forslaget ønsker VKO at styrke fødevareproduktionen fra jord til bord.

Forslaget bygger videre på regeringens vækstplan for fødevarer, som forslagsstillerne gerne havde set var mere ambitiøs:

- Regeringen har opretholdt et fokus på natur og miljø i en sådan grad, at balancen mellem grønt versus vækst og arbejdspladser er tippet i den gale retning. I vores iver efter at sikre naturen, miljøet og en bæredygtig produktion har vi skubbet hensynet til vækst i erhvervet i baggrunden. Det er på tide at ændre den balance og de prioriteter en smule. Vi skal fortsat have fokus på at aflevere vores natur i god stand til de kommende generationer, men vi skal samtidig skabe de rette forudsætninger for vækst, så landbruget og fødevareerhvervet kan udnytte sit potentiale bedre, end det sker i dag, skriver af Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Søren Pape Poulsen (K) i en kronik i Jyllands-Posten i dag.

Dejligt med politisk engagement

Ole Wehlast glæder sig over, at vilkårene for fødevarebranchen har så stor politisk bevågenhed, at det ene politiske vækstforslag efter det andet bliver fremsat til behandling:

- Det er naturligvis ikke overraskende, at oppositionen langer ud efter regeringen, men jeg vil gerne understrege, at jeg er meget tilfreds med den indsats regeringen hidtil har gjort for at styrke grundlaget for vore medlemmers beskæftigelse. For mig at se ligger VKOs beslutningsforslag i forlængelse af den politik, som regeringen allerede fører. Regeringens "Vækstplan for fødevarer" indgår som bekendt i finansloven for 2015. Så selvom VKO ikke er en del af finanslovsforliget, er jeg glad for, at de med det her forslag bakker op om de vækstskabende elementer i finansloven.

Han opfordrer nu regeringen og oppositionen til at sætte sig sammen og få omsat alle de spændende initiativer til konkret handling, så fødeområdet kan få gang i den vækst, der er helt afgørende for branchens fremtid. 

Du kan læse mere om forslaget her