Foto af Det kommer som et chok at 280 slagteriarbejdere står til fyring hos Danish Crown i Ringsted. Sådan siger tillidsrepræsentant Torben Lyngsø.
Nyhed

Tillidsrepræsentant: Forfærdelig dag i Ringsted

Chok og utryghed. Sådan er stemningen blandt slagteriarbejderne i Ringsted fredag. Danish Crown har meldt ud, at de fyrer omkring 280 ansatte i løbet af de kommende måneder

Chok og utryghed. Sådan er stemningen blandt slagteriarbejderne i Ringsted fredag. Danish Crown har meldt ud, at de fyrer omkring 280 ansatte i løbet af de kommende måneder

Stemningen er helt i bund hos Danish Crown i Ringsted.

Klokken 10.45 blev medarbejderne samlet og fik en hård besked: 280 kolleger mister jobbet i den kommende tid. 

- Det er et kæmpe chok og en rigtig dårlig dag her i Ringsted. Vi er kendt for dygtige medarbejdere og at vi leverer gode produkter. Problemet er, at der bliver produceret for få slagtesvin på Sjælland, og derfor har vi i en længere periode fået mange svin fra Fyn og Jylland, siger Torben Lyngsø, tillidsrepræsentant for slagteriarbejderne på Danish Crown i Ringsted.

Efter orienteringsmødet gik alle medarbejdere tilbage til produktionen og fortsatte dagens arbejde.

Den store fyringsrunde rammer familier over hele Sjælland.

- Det er en sørgelig nyhed. Slagteriarbejderne kommer fra hele Sjælland for at arbejde i Ringsted. Det er ikke kun 280 familier som nu går en usikker fremtid i møde, fødevarebranchen på Sjælland er også under et stort pres for tiden, siger Henrik Tonnesen, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Sjælland & Øerne.

Forhandlinger starter mandag

På mandag starter forhandlinger mellem medarbejderne og Danish Crown om fyringsrunden.

Det er endnu uvist, hvornår fyringerne træder i kraft.

De kommende tre uger skal medarbejderne og Danish Crown forhandle om, hvordan fyringsrunden skal effektueres, så færrest mulige medarbejdere bliver ramt.

- Vi skal undersøge, hvordan vi kan begrænse antallet af fyringer, og hjælpe de fyrede kolleger videre i job, siger Torben Lyngsø.

Samtidig vil der blive sat gang i en jobbank, der skal sikre nye job til de fyrede slagteriarbejdere.

2014 lukkede Danish Crown fire kreaturslagterier. Her fik Fødevareforbundet NNF over 95 procent af slagteriarbejderne i arbejde eller uddannelse, få måneder efter lukningerne.

Det samme skete efter slagterierne i Esbjerg og Hadsund lukkede tilbage i 2012. Et år efter var 95 procent i arbejde igen. 

Kommuner skal op i gear, så der skabes flere job

For få slagtesvin på Sjælland er et problem, som Fødevareforbundet NNF Sjælland & Øerne igennem længere tid har arbejdet på at løse politisk.

- Vi har igennem den seneste tid brugt tid og resurser på at fortælle de sjællandske kommuner, at de bliver nødt til at skabe bedre vilkår for erhvervslivet, så vi kan fastholde beskæftigelsen i fødevarebranchen på Sjælland, siger Henrik Tonnesen.

Han fortæller, at landbruget ofte oplever lange og bureaukratiske forløb med kommunerne, når de eksempelvis ansøger om nye miljøgodkendelser.

- Det koster gode produktionsjob, når kommuner trækker sagerne i langdrag og dermed bremser væksten på Sjælland. Det ser vi nu den negative konsekvens af, siger Henrik Tonnesen.

Samtidig peger Henrik Tonnesen dog på, at der er taget politiske initiativer der skal hjælpe landbruget og fødevarebranchen - særligt Vækstplan for Fødevarer i 2014. Når politikerne leverer resultater skal Danish Crowns ejere - de danske landmænd - gøre det samme:

- Hvis vi skal vende den negative udvikling, så dur det ikke at der hver time køres 1.100 til 1.200 levende svin ud af Danmark. De mange smågrise burde blive til danske slagtesvin, som kan sikre danske slagteriarbejdspladser, siger Henrik Tonnesen.