Foto af Fødevareforbundet NNF opfordrer fødevareminister Dan Jørgensen til at medtage krav om whistleblower-ordning i kommende fødevareforlig
Nyhed

Rapport blåstempler dansk fødevaresikkerhed

Listeria-skandalen sidste sommer skyldtes ikke general dårlig fødevaresikkerhed – det siger internationale eksperter i en rapport

Listeria-skandalen sidste sommer skyldtes ikke general dårlig fødevaresikkerhed - det siger internationale eksperter i en rapport. Rapporten betyder samtidig, at de længeventede forhandlinger om et nyt fødevareforlig kan gå i gang

- Den overordnede konklusion fra de internationale eksperter, som har været tilknyttet det kritiske eftersyn er, at der i Danmark allerede er igangsat adskillige initiativer og gjort mange bestræbelser for at bekæmpe listeria i fødevareproduktionen. De internationale eksperter har ikke kunnet pege på generelle kritiske forhold i den danske indsats mod listeria.

Sådan står der i den rapport fødevareministeriet i dag har offentliggjort. Rapporten blev bestilt af fødevareminister Dan Jørgensen i kølvandet på listeria-skandalen, der sidste sommer kostede 17 danskere livet.

Rapporten giver samtidig nogle anbefalinger til, hvordan bekæmpelsen af listeria kan løftes yderligere.

Det drejer sig blandt andet om at tilvejebringe mere viden om listeriabakterien, samt kampagner rettet mod medarbejdere i køkkener og øget uddannelse i hygiejne til fødevare-medarbejdere.

Klar til fødevareforlig 3

Forbundsformand Ole Wehlast glæder sig over, at den internationale rapport i det store hele blåstempler den danske indsats mod listeria. En høj fødevaresikkerhed er nemlig forudsætning for danske arbejdspladser:

- Vi kan ikke tåle, at der bliver sat spørgsmålstegn ved det danske fødevaresikkerhed. Derfor er jeg tilfreds med rapportens konklusioner. Det betyder samtidig, at vi kan lægge skandalen bag os, og i stedet kigge frem mod det kommende fødevareforlig 3, siger Ole Wehlast.

Fødevareforlig 3 skulle være blevet vedtaget inden udgangen af 2014, men blev udskudt, så man kunne nå at få konklusionerne i den internationale listeria-rapport indarbejdet i forliget.

- Fra Fødevareforbundet NNFs side har vi tidligere stillet krav om en statslig whistleblower-ordning, der giver fødevarearbejdere mulighed for anonymt at anmelde mistanke om snyd med fødevarer. Fødevareministeren tilkendegav i september, at han gerne ville tage kravet med til forhandlingerne om det nye fødevareforlig, det håber vi nu han står ved, siger Ole Wehlast.

Minister besøger fødevare-virksomheder på Fyn

Hvorvidt fødevareminister Dan Jørgsen står ved sine udtalelser, kan Ole Wehlast spørge om torsdag den 5. marts.

Fødevareministeren har nemlig sat hele dagen af til at besøge fødevarevirksomheder på Fyn sammen med forbundsformand Ole Wehlast. Medarbejderne på KiMs, Odense Marcipan og Lantmannen i Odense vil få mulighed for at hilse på ministeren.

Samtidig vil Ole Wehlast få mulighed for at rejse nogle af de fødevarepolitiske sager, forbundet er optaget af, for ministeren.