Nyhed

Nødråb fra Midt- og Vestjylland: Vi har brug for vækst i fødevaresektoren

Herning-Ikast Landboforening og Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland sender et klart signal til fem ministre: Regeringen bør sætte sig til forhandlingsbordet, for at sikre vækst og beskæftigelse i fødevaresektoren

Herning-Ikast Landboforening og Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland sender et klart signal til fem ministre: Regeringen bør sætte sig til forhandlingsbordet og sikre vækst og beskæftigelse i fødevaresektoren

Fødevaresektoren i Midt- og Vestjyllannd er så presset at det går ud over vækst og beskæftigelsen i regionen.

Derfor har Fødevareforbundet NNF og, Herning-Ikast landboforening sendt et åbent brev til fem ministre.

Budskabet er klart: Regeringen må til forhandlingsbordet med blå blok, for at finde politiske løsninger til et kriseramt landbrug og en presset fødevarebranche.

Brevet er sendt til statsministeren, fødevareministeren, miljøministeren, finansministeren og erhvervs- og vækstministeren.

Formand for Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland Steen Hartmann Nielsen og formanden for Herning-Ikast Landboforening, Karsten Willumsen skriver i brevet:

- Vi skal turde stå sammen på tværs af politisk overbevisning. Midt- og Vestjylland har brug for de 12 procent, fødevareklyngen udgør af den samlede beskæftigelse i Midt- og Vestjylland. Der er mange muligheder for at skabe vækst i fødevaresektoren, men forudsætningen er blandt andet, at der kommer tilstrækkeligt med råvarer fra landbruget, og det kræver, at den nuværende krise overvindes. Det er afgørende for beskæftigelsen, at råvareforsyninger bevares og gerne udvides. Herning-Ikast Landboforening og Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland opfordrer regeringen til at genoverveje den totale afvisning af den borgerlige bloks forslag.

Fordi fødevaresektoren udgør en stor del af den midt- og vestjyske beskæftigelse, gør det ekstra ondt på regionen, når Rusland har indført en handelsboykot af fødevarer fra EU. 

Miljø og vækst kan gå hånd i hånd

Tidligere på året fremlagde Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti 16 konkrete forslag til en fødevare- og landbrugspakke med fokus på vækst og beskæftigelse.

Det er de forslag som Fødevareforbundet NNF og Landboforeningen Herning-Ikast håber kan være udgangspunkt for en række nye forhandlinger med regeringen. 

Øget vækst skal ikke ske på bekostning af miljøet understreges det i brevet. 

- Vi opfordrer samtidig til, at hver enkelt forslag gennemføres på en måde, der er miljømæssig i orden, og at forslagene udformes, så resultatet bliver øget vækst og job her og nu i Danmark. Det er i den forbindelse afgørende, at vi kigger på den danske overimplementering af regler, som ifølge nye beregninger koster fødevarebranchen 4-7 milliarder kroner årligt.

Læs hele det åbne brev her