Foto af 350 arbejdspladser er fortsat i fare hos Danish Crown på Bornholm og i Skærbæk. Flere slagtesvin kan forhindre fyringer i fremtiden
Nyhed

Sådan reddes slagterierne i Skærbæk og Rønne

På trods af gårsdagens melding om at lukke slagteriet i Faaborg, skal Danish Crown skære yderligere ind til benet. Bornholms borgmester, landmændene og slagteriarbejderne håber på en løsning
GENREBILLEDE Grise i stald
GENREBILLEDE Grise i stald

På trods af gårsdagens melding om at lukke slagteriet i Faaborg, skal Danish Crown skære yderligere ind til benet. Bornholms borgmester, landmændene og slagteriarbejderne håber på en løsning

I Rønne på Bornholm og i Skærbæk i Sønderjylland starter der nu forhandlinger om at sikre slagteriernes fremtid. På Bornholm håber både landmænd, slagteriarbejdere og borgmesteren på politisk hjælp fra regeringen og Folketinget.

Der skal findes 20-25 millioner kroner for at sikre slagteriets overlevelse.

Truslen om lukningen af slagteriet i Rønne vil ramme Bornholm ekstra hårdt lyder det fra øens borgmester. Hvis slagteriarbejderne mister jobbet kan de ikke bare søge job i nabokommunen. Derfor vil øens borgmester Winnie Grosbøll kæmpe for at sikre slagteriet.

- Det vil ikke bare være en katastofe for de 200 familier, som risikerer at miste deres indtægtsgrundlag, men en katastrofe for hele øen, siger Winnie Grosbøll, borgmester i Bornholms Regionskommune til nnf.dk.

Hvis slagteriet lukker, risikerer håndværkere, chauffører og landmænd også at miste deres indtægtsgrundlag. Hun opfordrer Folketinget og regeringen til at tænke på landets yderområder, når det kommer til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark.

- På den lange bane bliver vi som samfund nødt til at prioritere arbejdspladser i yderkanterne af Danmark, ellers risikerer vi, at det kun er København som kan skabe flere private arbejdspladser. Bornholm er kendt for at producere fødevarer, og det skal vi også være i fremtiden, siger Winnie Grosbøll.

Borgmesteren mødes i dag med Danish Crown og slagteriets medarbejdere, for at se på hvilke muligheder der er for at sikre slagteriets fremtid.

- Det vigtigste er lige nu, at sikre slagteriets overlevelse, så vi undgår at mange bornholmske familier bliver kastet ud i arbejdsløshed, siger Winnie Grosbøll. 

'Vi skal finde en god løsning for fællesskabet'

Øens landmænd krydser også fingre for, at slagteriet fortsat vil kunne tage imod øens svin.

- Vi håber meget at slagteriet fortsætter. Det er ikke kun slagteriarbejderne, der har noget på spil. Samfundet på Bornholm har ikke råd til at miste den arbejdsplads, siger Lars Ole Hjorth-Larsen, formand for Bornholms Landbrug.

Han opfordrer Folketinget og regeringen til at veksle de positive udmeldinger fra " Vækstplan for fødevarer" til konkret handling. Det forventes at regeringens udspil er forhandlet på plads over foråret. 

- Vi skal gøre os umage for at finde en god løsning for fællesskabet på Bornholm, men det kræver at rammevilkårene for at drive landbrug og slagteri på Bornholm bliver forbedret. Det kan ikke gå for hurtigt at få vedtaget "Vækstplan for fødevarer", og vi ser gerne, at transportomkostningerne på Bornholm bliver sat ned til samme niveau, som i resten af landet, siger Lars Ole Hjorth-Larsen.

Han bakkes op af Fødevareforbundet NNF, som foreslår, at antallet på slagtesvin skal sættes i vejret.

- Sammen med Landbrug & Fødevarer har vi tidligere foreslået, at øge grænsen for antal svin pr. hektar. Hvis grænsen hæves, vil det i sagens natur øge antallet af slagtesvin, og det vel og mærke uden at øge miljøbelastningen synderligt, siger Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF.

Skærbæk mangler 500-800 søer om ugen

85 sønderjydske slagteriarbejdere arbejder til dagligt på soslagteriet i Skærbæk. Her er slagteriet også truet af fyringer. Slagteriet igennem de seneste år har manglet mellem 500 og 800 søer om ugen for at komme op på den fulde kapacitet på 5.200 søer om ugen.

- Vi har længe kæmpet for at bevare vores arbejdspladser. Sidste år ændrede vi vores arbejdstider for at blive mere effektive, siger Paul Sejer, tillidsrepræsentant på Danish Crown Skærbæk.

Han ser frem til, at Danish Crown nu lægger kortene på bordet og fortæller, hvad der skal til for at sikre arbejdspladserne i Skærbæk.