Nyhed

Forlig kørt hjem på transporten

Ny overenskomst på plads for omkring 80.000 ansatte i transportbranchen. Købekraften øges og flere vil blive faglærte

Ny overenskomst på plads for omkring 80.000 ansatte i transportbranchen. Købekraften øges og flere vil blive faglærte

Den første overenskomst på normallønsområdet er i hus. 3F's Transportgruppe og DI har i dag lavet en tre-årig overenskomst. Den sikrer reallønnen for chauffører, lagerarbejdere og havnearbejdere.

Månedslønnen for de cirka 80.000 ansatte i transportbranchen stiger med mindst 1.330 kroner over de kommende tre år.

- Vi forventer, at aftalen øger købekraften for ansatte på transportområdet de næste tre år. Flere vil blive faglærte eller få en erhvervsrettet uddannelse. Samtidig får vi dæmmet yderligere op for løndumping, fordi vi kan få langt bedre styr på udenlandske vikar-bureauer, der hyres af danske transportvirksomheder, siger Jan Villadsen, formand for 3F's Transportgruppe til 3f.dk.

Aftalen betyder, at det bliver lettere for ufaglærte chauffører og lagerarbejdere at blive faglærte.

Overenkomsten har også gode nyheder til kommende forældre. Aftalen sikrer to ugers ekstra forældreorlov, og  2.040 kroner om måneden i ekstra pensionsbidrag under barselsorlov.

Grobund for gode forhandlinger

Transportoverenskomsten er den første overenskomst der er forhandlet på plads på normallønsområdet.

- Aftalen ser spændende og fornuftig ud. Det er positivt, at reallønnen kan sikres. Samtidig er det vigtigt, at overenskomsten sikrer investeringer i uddannelse, så flere ufaglærte kan løftes op til faglærte, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF. 

Fødevareforbundet NNF venter typisk på, at der sker et gennembrud på de to toneangivende overenskomster; dels industriens overenskomst og dels overenskomsten på transportområdet. 

Med transportforliget i hus, kan forhandlingerne om de kommende års løn- og arbejdsvilkår for ansatte i fødevarebranchen for alvor gå i gang. 

- Nu er rammerne lagt og vi er parat til at starte forhandlinger med DI om slagterindustri-og fødevareindustrioverenskomsterne, siger Tage Arentoft.

Du kan følge med i Fødevareforbundet NNFs overenskomstforhandlinger her.