Nyhed

Lukkedage på Tican i Thisted: ”Vi rykker sammen i bussen”

De kommende 13 uger vil slagteriarbejderne på Tican i Thisted blive sendt hjem på dagpenge nogle dage om ugen. Tillidsrepræsentanten efterspørger politisk handling, der kan dæmme op for smågriseeksporten.

Fredag den 8. september vil båndene stå stille på Ticans slagteri i Thisted. Det skyldes, at manglende grise betyder, at slagteriet i de kommende 13 uger sender medarbejderne hjem på dagpenge nogle dage om ugen. I den første uge er det én dag, slagteriarbejderne ikke skal møde på arbejde, mens det fra ugen efter er to.

- Jeg synes, at kollegerne udviser stor forståelse for situation. Vi rykker sammen i bussen, siger tillidsrepræsentant Dan Jensen.

Over sommeren har det været kollegerne på Tican i Brørup, der har været hjemsendt to dage om ugen. De er nu tilbage på fuld tid, mens slagteriarbejderne i Thisted så skal igennem samme mølle.

Jeg synes, at kollegerne udviser stor forståelse for situation. Vi rykker sammen i bussen
- Dan Jensen, tillidsrepræsentant, Tican Thisted

Situationen rammer dem på pengepungen, for der er stor forskel på en slagteriarbejderløn og dagpengesatsen. 200-250 af medarbejdere er dog lidt bedre stillet, da de skal på selvvalgt uddannelse i sammenlagt ti af dagene, hvor deres løn dækkes af en uddannelsesfond.

- Det vil sige, at de holdes skadefri i fem af de 13 uger, siger Dan Jensen.

Hvor er den politiske handling?

Situationen skaber ifølge tillidsrepræsentanten usikkerhed blandt kollegerne. Ikke mindst fordi situationen i branchen ikke ser ud til at blive bedre foreløbigt.

- Der er ingen udsigter til, at vi har flere grise om 13 uger, siger han.

Halvdelen af de danske grise ryger jo til udlandet.
- Dan Jensen, tillidsrepræsentant, Tican Thisted

Dan Jensen tilføjer dog, at han ikke ser slagteriet som lukningstruet. Lige i øjeblikket udnyttes 60-65 pct. af slagteriets kapacitet, men hvis det tal bringes op på 80 pct., kan det løbe rundt. Han efterlyser, at politikerne gør noget for at sikre flere slagtesvin ved at dæmme op for smågriseeksporten.

- Halvdelen af de danske grise ryger jo til udlandet, siger han.

En idé kunne ifølge tillidsrepræsentanten være at lægge nogle restriktioner på transporten af grisene, så det bliver mindre rentabelt at køre dem syd på.

- Det burde man kigge på, siger han.