Foto af Rune Evensen
Nyhed

Hans indsats har bragt ham ud af komfortzonen og ind i rampelyset

Carl Uffe Hansen er ikke komfortabel, når han er i centrum, men for en tid må han finde sig i opmærksomheden.

Note: Denne artikel er publiceret før uddelingen af prisen 'Årets AMR' den 1. november 2023. Siden er vinderen blevet fundet. Se hvem der vandt prisen i bunden af artiklen.

Vi udsætter Carl Uffe Hansen for noget af en prøvelse, da vi følger efter ham med et kamera rundt i afdelingen. Han befinder sig ikke vel i centrum for opmærksomheden.

- Det er ikke min komfortzone, siger den 59-årige mejeriarbejder med et skævt smil.

Til gengæld har han det som en fisk i vandet i sin vanlige rolle som arbejdsmiljørepræsentant i sin afdeling. Vi er på virksomheden Arla Danmark Protein, der producerer proteinprodukter af valle fra osteproduktion.

Jeg har altid haft den vision, at det her skulle være den bedste afdeling.
- Carl Uffe Hansen, arbejdsmiljørepræsentant, Arla Danmark Protein

Vi besøger Carl Uffe Hansen, fordi han er nomineret til ’Årets AMR’ ved en stor anlagt prisuddeling i Cirkusbygningen den 1. november. Han viser os gladelig rundt i afdelingen for at fortælle om sit arbejde, selv med et kamera på slæb, for sikkerhed og trivsel er hans yndlingsemne.

- Det her er jo en gave til en arbejdsmiljørepræsentant, siger Carl Uffe Hansen og stopper op ved en planche, der viser de tre største sikkerhedsmæssige risici for medarbejderne i området, vi er på vej ind i.

Altid øjnene på sikkerheden

Planchen er en af flere af sin slags i afdelingen, og Carl Uffe Hansen har været primus motor på at få dem op. Plancherne er en gave for ham, fordi han med dem nemt kan forklare nye medarbejdere, hvad de skal holde særligt øje med lige netop der, hvor de befinder sig. Og sikkerheden er Carl Uffe Hansens hjertebarn.

- Du skal kunne gå tryg på arbejde og komme trygt hjem igen, siger han.

Artiklen forsætter under billedet.

Carl Uffe Hansen har været med til at implementere et sikkerhedstiltag, hvor man nemt kan se de største risici for sikkerheden i hvert område.Carl Uffe Hansen har været med til at implementere et tiltag, hvor plancher sørger for, at man nemt kan se de største risici for sikkerheden i hvert område af produktionen.


Carl Uffe Hansen er det, man kalder dagoperatør, hvor hans hovedopgave er at sørge for, at der er rent og ordentligt i afdelingen. Men hoveddelen af hans tid går med opgaver som arbejdsmiljørepræsentant. Han har altid AMR-brillerne på, når han bevæger sig rundt på fabrikken.

Er der rør, der lækker? Er der en stige, der ikke sidder ordentlig fast? Ligger der ting og flyder, som kollegerne kan falde over? For Carl Uffe er sikkerhed helt nødvendig for trivsel. Og trivsel er alfa og omega på enhver arbejdsplads.

- En arbejdsplads er ikke bare en arbejdsplads. Det er et sted, man befinder sig rigtig mange timer om dagen, siger han.

Sjusk og uorden er en fare for sikkerheden

På vores tur i afdelingen kommer vi forbi det sted, hvor undertegnede journalist og fotografen har hængt de orange sikkerhedsveste, man skal bære på vejen over til Carl Uffes afdeling. Carl Uffes blik misser ikke, at vestene mildt sagt hænger sjusket. De bliver taget ned en ad gangen og hængt pænt op igen. Sjusk forstyrrer øjet, mener han. Orden er en forudsætning for en sikker arbejdsplads og for god trivsel. Alt i Carl Uffes afdeling står snorlige.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

ARLA FOODS INGREDIENTS DANMARK PROTEIN

Er verdens største producent af proteinprodukter produceret af valle fra osteproduktion.

Produkterne bruges bl.a. til:

  • Ingredienser i mad f.eks. som erstatning for æg
  • Proteinprodukter til sportsfolk
  • Ernæring til spædbørn

Virksomheden modtager valle fra både Arlas egne mejerier og andre danske mejerier samt fra andre lande som Sverige, England og Belgien.

Virksomheden har oplevet en eksplosiv vækst og er gået fra 215 medarbejdere i 2013 til 670 i 2023.

Det var lidt af en tilfældighed, at Carl Uffe Hansen blev arbejdsmiljørepræsentant. Han havde været på arbejdspladsen i syv år, da der manglede en i rollen, og kollegaerne pegede på ham. Han havde dog fra starten store ambitioner.

- Jeg har altid haft den vision, at det her skulle være den bedste afdeling, fortæller han og fortsætter:

- Vi vil gerne være duksen, så vi rækker altid hånden op, når der skal indføres nyt. Vi vil gerne være på forkant.

Det er vigtigt, at vi ikke pakker folk ind. Så glemmer de at tænke selv.
- Carl Uffe Hansen, arbejdsmiljørepræsentant, Arla Danmark Protein

Og det er lykkedes. Arla er langt fremme på arbejdsmiljøområdet, så der indføres ofte nye tiltag, og på Danmark Protein implementeres de først i Carl Uffes afdeling. Når de er på plads der, hjælper han hellere end gerne de andre afdelinger med sine erfaringer. Plancherne med risikofaktorer er et godt eksempel.

Skal en tur mere i rampelyset

Vi kommer forbi en trappe, hvor Carl Uffe fortæller, at kollegerne af sikkerhedshensyn ikke må gå under, men skal gå udenom. Den nemme løsning havde måske været at skærme af, så det blev umuligt at gå den vej, men kollegerne skal heller ikke skærmes for meget.

- Det er vigtigt, at vi ikke pakker folk ind. Så glemmer de at tænke selv, siger han.

Kollegerne skal lære selv at være opmærksomme og vurdere risici. Kun på den måde kan man undgå ulykker.

Tilbage i kontrolrummet udsætter vi Carl Uffe Hansen for dagens største prøvelse, da vi sætter en mikrofon på ham og beder ham fortælle om sit arbejde foran et rullende kamera. Ordene kommer ikke helt så let som få minutter før, men han kommer igennem det og kan ånde lettet op, da kameraet slukkes. Næste prøvelse bliver prisuddelingen i Cirkusbygningen den 1. november, hvor Carl Uffe Hansen måske skal op på scenen, hvor spotlyset for alvor skinner.

Tilføjelse efter prisuddelingen:

Carl Uffe Hansen vandt desværre ikke prisen som 'Årets AMR'. Den gik i stedet til Rolf Hilligsøe Stubbe, der er arbejdsmiljørepræsentant ved DSB Vedligehold.

- Jeg har ingen grund til at være skuffet. Der er sagt så mange fine ord om mig den seneste tid, siger Carl Uffe Hansen.

ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTENS ROLLE

Der er lovbestemt, at der skal være en arbejdsmiljørepræsentant på alle arbejdspladser med ti eller flere ansatte.

Arbejdsmiljørepræsentanten vælges af kollegerne og er deres repræsentant på arbejdsmiljøområdet. Han eller hun skal i samarbejde med arbejdsgiveren stå for arbejdsmiljøarbejdet på virksomheden eller i afdelingen.

I det daglige er det arbejdsmiljørepræsentanten opgave at:

  • være med til at sikre arbejdsmiljøet
  • deltage i planlægningen af sikkerheds- og sundhedsarbejdet
  • deltage i udarbejdelsen af arbejdspladsvurderingen (APV)
  • kontrollere at der gives effektiv oplæring og instruktion i sikkerheden
  • sørge for, at ulykker undersøges
  • påvirke kollegernes adfærd
  • være kollegernes kontaktled til arbejdsmiljøorganisationen