Nyhed

Skal chefen dække, hvis du kommer til skade under julefrokosten?

Når humøret er højt til firmajulefrokosten, og der danses på bordene, risikerer nogen også at komme til skade fysisk eller psykisk. Men er det en arbejdsskade?

Måske er du uheldig at glide i en sjat øl på dansegulvet, mens du er i fuld gang med at vise dine bedste moves til ”Last Christmas”. Eller det kan være, at du ufrivilligt bliver slæbt hen under misteltenen af en kollega eller chef. Det er sæson for julefrokoster, og når humøret (og promillen) er højt, er der også risiko for, at nogen kommer fysisk eller psykisk til skade.

Så længe arbejdsgiveren er til stede, eller indtil det officielle program slutter, er man dækket af arbejdsgiverens forsikring.
- Benny Mørch Sørensen, konsulent i Arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF.

Uanset om du brækket benet eller oplever chikane under den årlige firmajulefrokost, vil det kunne betragtes som en arbejdsskade, hvis det er ledelsen, som arrangerer og betaler for hele eller dele af arrangementet.

Selv om du ikke udfører det arbejde, du normalt er ansat til, må du anses for at være på arbejde. Derfor er ledelsen også ansvarlig for din sikkerhed under julefrokosten, og kommer du til skade, vil det være en arbejdsskade. Det gælder, uanset om I holder arrangementet på arbejdspladsen, eller I lejer lokaler ude i byen.

– Så længe arbejdsgiveren er til stede ved festen, eller indtil det officielle program slutter, er man dækket af arbejdsgiverens forsikring. Er man uheldig at falde ud af taxaen, når man står af foran sin hoveddør efter julefrokosten, er det derfor ikke en arbejdsskade. I det tilfælde gælder ens egen ulykkesforsikring, siger Benny Mørch Sørensen, som er konsulent i Arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF.

Undlader at anmelde skaden

Er du eller en kollega så uheldig at komme ud for en ulykke under julefrokosten, er det vigtigt, at du kontakter enten din arbejdsmiljørepræsentant og/eller din arbejdsgiver og sørger for, at de noterer din henvendelse ned.

Det er også en god idé at kontakte Fødevareforbundet NNF, som kan hjælpe med råd og vejledning. Alligevel undlader mange at kontakte fagforeningen, og det kan i værste fald betyde, at de aldrig får den erstatning, som de har krav på.

– Mange tror, at arbejdsgiver har anmeldt skaden, og så kører tingene ad sig selv. Men sådan er virkeligheden desværre ikke altid. Ofte bliver sagerne enten ikke anmeldt, eller også bliver de anmeldt forkert, siger Benny Mørch Sørensen. Han opfordrer derfor til, at man altid kontakter Fødevareforbundet NNF, hvis man er i tvivl eller har spørgsmål.

Kontakt Fødevareforbundet NNF

København, Nordsjælland, Fyn og Bornholm: Benny Mørch-Sørensen på tlf.: 3818 6903

Sjælland og Øerne: Ghita Christiansen på 3818 6918 eller Susanne Hansen på tlf.: 3818 6919

Østjylland: Palle Stig Lind Ulriksen på tlf.: 3818 7045

Nordjylland: Ghita Elmo Andersen på tlf.: 3818 7021

Syd- og Midt Vestjylland: Claus Gaarde på tlf.: 3818 7094 eller Ósk Wall på tlf.: 3818 7045

Faktaboks

Din arbejdsgiver har 14 dage til at anmelde arbejdsskaden.

Hvis du har mén eller sygefravær efter din skade, er det vigtigt, at der i din arbejdsgivers anmeldelse er sat kryds ved "ja" til, at sagen skal vurderes efter arbejdsskadeloven. Ellers bliver din sag ikke forsikringsvurderet, og du kan blive snydt for erstatning.