Foto af Rune Evensen og Nikolaj Søndergaard
Nyhed

Småkagefabrik sender alle medarbejderne på uddannelse i lavsæsonen

I stedet for at sende medarbejdere hjem på dagpenge i lavsæsonen har småkageproducenten Kelsen haft dem på uddannelse på fabrikken – til fuld løn.
Få artiklen læst op:
0:00

Amerikanerne har appetit på danske småkager i juletiden. Det har kineserne også, når de fejrer nytår. Det nyder småkageproducenten Kelsen godt af, og der er fuld gang i produktionen i månedsvis op til disse højtider, hvor palle efter palle med småkager bliver sendt mod øst og vest.

Til gengæld betyder det også, at der er ledige hænder, når de store ordrer er ekspederet og højtiderne ovre. Derfor er det nærmest en tradition, at de to fabrikker i Ribe og Nørre Snede indstiller produktionen i perioder i starten af året, hvor medarbejderne enten helt forlader virksomheden eller i sendes hjem på dagpenge – med alt hvad dertil hører af lavere indtægt og krav til jobsøgning og samtaler i a-kassen. Men i år har det været anderledes.

Det har været vigtigt for os at sikre, at kollegerne ikke oplever et løntab på det her
- Berit Neigaard, tillidsrepræsentant, Kelsen Nr. Snede

Kelsen har beholdt flere medarbejdere, og alle i produktionen har i sammenlagt seks uger været sendt på uddannelse på fabrikken i arbejdstiden, mens produktionen har stået stille. De ansatte har fået fuld løn hele perioden.

- Det har været vigtigt for os at sikre, at kollegerne ikke oplever et løntab på det her, siger tillidsrepræsentant i Nørre Snede Berit Neigaard, der har været med til at strikke ordningen sammen i samarbejde med ledelsen.

Undervisning på alle tider af døgnet

I samarbejde med AOF har medarbejderne enten modtaget ordblindeundervisning, danskundervisning for tosprogede eller undervisning i IT. Hvilken undervisning den enkelte medarbejder er blevet tilbudt, blev afgjort af en screening af alle medarbejderes grundlæggende kompetencer i december.

Berit Neigaard er tillidsrepræsentant på Kelsen.
Tillidsrepræsentant Berit Neigaard har været med til at presse på for, at virksomheden udnytter lavsæsonen til at sende medarbejderne på uddannelse.

Undervisningen er foregået på fabrikken i medarbejdernes normale arbejdstid, hvilket betyder, at nogle er blevet undervist om natten.

- Nogle synes, at det er hårdt at skulle på kursus kl. 8 om morgenen, hvis de er vant til at arbejde om natten og sove om morgenen. Vi har valgt at sige, at vi ville gøre alt for at please medarbejderne, så de var med på det her, siger Berit Neigaard.

Hun glæder sig over, at ordningen sikrer, at medarbejderne både undgår et løntab og samtidig bliver styrket i nogle egenskaber, de kan bruge privat og på arbejde.

Jeg er sikker på, at det kommer til at gavne både medarbejderne og virksomheden på sigt
- Anders Höglund, produktionsdirektør, Kelsen

- Især danskundervisningen og ordblindeundervisningen har været en stor succes. Der har kun været positive tilkendegivelser, siger Berit Neigaard.

Virksomheden vil være mere attraktiv

Som en del af ordningen har virksomheden valgt at beholde flere medarbejdere end i tidligere år. Hvor Kelsen i slutningen af lavsæsonen i 2022 var nede på ca. 48 produktionsmedarbejdere i Nørre Snede, har virksomheden i år holdt på ca. 75 produktionsmedarbejdere på fabrikken.

Det betyder, at færre skal oplæres, når produktionen for alvor skrues op igen til i alt ca. 165 medarbejdere i højsæsonen.

- Det er rigtig fedt, at vi i år får lov at være flere her i lavsæsonen, så vi er bedre rustet til højsæsonen. For det slider utrolig meget på de faste folk, at de skal lære så mange op, siger Berit Neigaard.

IT-undervisningen i arbejdstiden kan blandt andet give medarbejderne en større sikkerhed i det IT, de skal bruge i produktionen.
IT-undervisningen i arbejdstiden kan blandt andet give medarbejderne en større sikkerhed, når de skal benytte computer i produktionen.

De positive ord om projektet lyder også fra virksomhedens ledelse.

- Jeg er meget stolt over det. Jeg er sikker på, at det kommer til at gavne både medarbejderne og virksomheden på sigt, siger produktionsdirektør Anders Höglund.

Han fortæller, at løsningen er blevet til i tæt samarbejde mellem ledelse og tillidsfolk, og der er mange gevinster ved det.

- Vi vil gerne fastholde kompetencer og gode kolleger, og vi vil undgå midlertidig reduktion af lønnen for medarbejderne. I bund og grund vil vi skabe en mere attraktiv arbejdsplads, siger han.

Vi har valgt at investere i at beholde flere medarbejdere for at være en mere attraktiv arbejdsplads.
- Anders Höglund, produktionsdirektør, Kelsen

Han forventer, at undervisningen kommer til at gavne produktionen og give gladere medarbejdere. Det sidste gælder ikke mindst de i alt 24 medarbejdere, der har fået ordblindeundervisning.

- De har fået et forum, hvor det er trygt at tale om det. De sidder sammen med kolleger i samme båd og ved, at de alle har svært ved det her. Nu ved de også, hvilke værktøjer der findes, og de kan tale om det. Det vil alt andet lige skabe mere tryghed for dem, siger Anders Höglund.

Lille investering for virksomheden

Rent økonomisk hænger ordningen sammen for Kelsen, fordi virksomheden kan få det meste af medarbejdernes løn dækket af statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) og den såkaldte 25 øres fond. Ifølge Anders Höglund har virksomheden kun skullet dække medarbejdernes genetillæg, der løber op i cirka 400.000 til 500.000 kr.

- Vi har valgt at investere i at beholde flere medarbejdere for at være en mere attraktiv arbejdsplads. Og jeg synes faktisk allerede, at det ser ud som om flere søger arbejde hos os nu end tidligere, siger Anders Höglund og fortsætter:

- Samtidig oplever vi en markant forbedret arbejdsglæde og trivsel. Det skal være sjovt at gå på arbejde; så kommer de gode resultater helt af sig selv. Vi forventer også at vores økonomiske investering hurtigt betaler sig tilbage, når højsæsonen går i gang.

Ordblindeundervisningen går blandt andet ud på at lære medarbejderne at bruge alle de digitale redskaber, der findes til at hjælpe ordblinde.
Ordblindeundervisningen går blandt andet ud på at lære medarbejderne at bruge alle de digitale redskaber, der findes til at hjælpe ordblinde.

Fødevareindustriens Samarbejdsfond – også kaldet 25 øres fonden – giver blandt andet fødevareproducenter mulighed for at søge penge til at screene medarbejdernes kompetencer og lave løft af basisfærdigheder – i dette tilfælde ordblindeundervisning, dansk og IT. Fondens midler administreres i fællesskab af Fødevareforbundet NNF og Dansk Industri.

Forbundssekretær for arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF Per Hansen har været med til at bevillige pengene til screening og undervisning på Kelsen.

- Vi synes, det er fantastisk. Vi vil meget gerne understøtte, at virksomhederne planlægger uddannelse systematisk og starter med at afklare medarbejdernes kompetencer. På den måde kan de tage udgangspunkt i den enkelte og udvikle de kompetencer, som medarbejderne har brug for, siger han og fortsætter:

- Det er lige præcis sådan noget her, vi gerne vil se. Det er en win-win.

Danskundervisningen foregår ligeledes i arbejdstiden.Danskundervisningen forventes både at give bedre samarbejde i produktionen og bedre trivsel.