Foto af Danish Crown
Nyhed

Nyt sundhedsprojekt skal skabe livsglæde og give vægttab i Sæby

Siden sensommeren 2022 har slagteriarbejdere i Sæby været med i et særligt sundhedsprojekt, hvor træning og kostvejledning ugentligt skal give mere livsglæde og vægttab.
Arbejdsmiljø Carsten Eckhardt (th.) sammen med fysioterapeut Peter Sørensen
Arbejdsmiljø Carsten Eckhardt (th.) sammen med fysioterapeut Peter Sørensen

Kondicykel, løbebånd og elastikøvelser er blevet en fast del af arbejdsdagen to gange om ugen for syv slagteriarbejdere på Danish Crowns slagteri i Sæby.

Her har fabrikschef Jesper Sørensen sammen med slagteriets fysioterapeut Peter Sørensen arbejdet sammen om et helt specielt sundhedsprojekt. Projektet har i første omgang syv medarbejdere på holdet, som to gange om ugen går til træning hos Peter Sørensen som en del af arbejdsdagen. Derudover får de sparring omkring motions- og kostvaner, så de kan fastholde de gode vaner.

Jeg er selv godt i stand, og derfor kunne jeg godt tillade mig at spørge nogle af mine kolleger rundt omkring i afdelingerne.
- Carsten Eckhardt, arbejdsmiljørepræsentant

Projektet så dagens lys i forbindelse med, at fysioterapeuten Peter fik nogle maskiner fra et tidligere motionscenter. I den forbindelse faldt snakken på, om det ikke var muligt at lave et motionsforløb, som flere kunne få gavn af.

- Jeg var meget optaget af, at vi skulle lave et samlet koncept, der skulle tilbydes til medarbejdere på vilkår, så det kunne gøre en forskel. Det er derfor, vi har sagt, at de går til træning i arbejdstiden med fuld løn. Jeg ser projektet som et personalegode. I første omgang for dem, der er med, men der er penge til det, hvis der er flere, som vil mere med. Jeg håber, at vi med projektet kan give et skub til medarbejdere, der gerne vil tabe sig. Det kan komme dem til gavn i forhold til deres arbejde, men det er også i forhold til, at de måske kan løfte deres selvtillid. Det er i hvert fald de meldinger, vi har fået allerede nu, siger fabrikschef Jesper Sørensen.

Han tilføjer, at den skattemæssige behandling af personalegoder er afstemt med Group Tax i Danish Crown.

Arbejdsmiljørepræsentanten meldte sig først

Fabrikschefen tog straks ideen om projektet med arbejdsmiljørepræsentant Carsten Eckhardt, der var så bidt af tanken, at han selv meldte sig som deltager, ligesom han har været med til at finde kolleger til første hold.

- Jeg synes, at det var et for godt projekt til at lade det dø, og derfor ville jeg gerne gøre en indsats for at finde andre, der skulle være med. Jeg er selv godt i stand, og derfor kunne jeg godt tillade mig at spørge nogle af mine kolleger rundt omkring i afdelingerne, siger Carsten Eckhardt.

Vægttab kan godt være et tabu for mange, men når vi er i fællesskab, giver det os meget.
- Carsten Eckhardt, arbejdsmiljørepræsentant

Projektet har været i gang i over fire måneder, og de syv deltagere på første hold har samlet smidt et godt stykke over 64 kilo. Men det er ikke kun vægttabet, som flytter noget. Sammenholdet i gruppen af medarbejdere, selvtillid og øget selvværd er store sidegevinster.

- Vægttab kan godt være et tabu for mange, men når vi er i fællesskab, giver det os meget. Vi hjælper og støtter hinanden, og vi presser hinanden til at brænde lidt ekstra kalorier af. Det har allerede givet mig meget. Slankekure har jeg prøvet mange gange, men det er svært at holde sig på sporet, derfor håber jeg, at vi kan få arbejdet vanerne ind gennem projektet her, så det er et blivende vægttab og en bedre sundhed, siger Carsten Eckhardt, der håber, at første hold kan være ambassadører for de næste, som måtte komme.

Projektet er også nået godt ud som samtaleemne på slagteriet, og derfor er der nu over 17 personer, som står på venteliste til de næste hold. Det betyder, at der også er startet to nye hold op efter nytår, og at der er planer om et hold efter sommerferien.

Startede fra nul

Igennem hele 2023 vil projektet også følge deltagerne, således at der gives de bedste betingelser for at holde vægten og motivere dem til sundere livsstil for dem og deres familie. Projektet arbejder også tæt sammen med kantinen i Sæby, så deltagerne kan få en god kost, mens de er på arbejdet.

Vi kan se, at de har rykket sig på konditionen og vægten, men du kan også se det på deres livsenergi og gnist.
- Peter Sørensen, fysioterapeut

Fysioterapeuten peger på, at deltagerne på holdet startede helt fra nul, når det kommer til motion.

- De havde ikke kondition for fem flade øre. Nu er det i gang med løbebånd, og selvom sveden hagler af dem, så har de det sjovt. Vi kan se, at de har rykket sig på konditionen og vægten, men du kan også se det på deres livsenergi og gnist. Der er højt humør, og de har en gnist i øjnene, siger Peter Sørensen.

 

Det er fantastisk at se, at deltagerne her går ind i projektet med liv og sjæl.
- Pernille Hammer, sygeplejerske

Han peger på, at det er hele bevægeapparatet, som træningen skal forbedre, men at der er særligt fokus på ryg, skulder og knæ, som også gavner medarbejderne i deres arbejde.

Allerede nu kan Peter Sørensen se stor værdi i projektet og håber, at flere medarbejdere i Sæby kan få gavn af det.

 -Jeg håber, at vores første hold her får en sundere og gladere livsstil, for det har meget med selvværd at gøre. Hvis vi kan øge selvtilliden og glæden i deres tilværelsen, så er vi kommet langt. Jeg synes allerede nu, at vi kan se, at det skinner igennem, siger Peter Sørensen.

"Selvfølgelig vil de falde i, men de skal lære at rejse sig"

Det er sygeplejerske Pernille Hammer, som står for kostvejledning, vægt kontrol og gode råd til, hvordan man holder vægten. For hende handler projektet om bedre sundhed, og hun synes, at det er godt projekt, fordi det er meget statiske arbejdspositioner, som slagteriarbejderne oftest har.

- Det er fantastisk at se, at deltagerne her går ind i projektet med liv og sjæl. Jeg synes allerede, at de er blevet meget gladere og de taber sig planmæssigt. For mig at se handler det om den rolige livsstilsændring, hvor de får ændret til en sundere livsstil. Selvfølgelig vil de falde i, men det handler om, at de skal lære at rejse sig, og at de skal gerne opleve et vægttab, som de kan holde, siger Pernille Hammer