29. marts 2023
Skrevet af Sophie Holland
Foto af Rune Evensen
Reportage

Fiskehandler. Er det en uddannelse?

Lige nu er der kun 14 elever på uddannelsen i hele landet. Mange ved slet ikke, at uddannelsen findes, men branchen mangler dem desperat. Kom med til seks af elevernes afsluttende eksamen.

- Hvorfor lægger du ikke fisken tilbage på køl, efter du har paneret den, spørger censor Ask Nør Schlichting.

Spørgsmålet er til Jeppe Lekbo, der er til sin afsluttende eksamen som fiskehandler. Han er i gang med dagens første disciplin: Tilberedning af meunierestegt rødspætte med persillesauce, kartofler og en kold torskesalat.

Det viste sig hurtigt, at jeg rigtig godt kan lide at arbejde med fisk.
- Jeppe Lekbo, fiskehandlerelev

Jeppe er helt rolig og fortsætter med arbejdet, da han svarer:

- Fisken må ikke være for kold, når den kommer på panden, for så når den at brænde på uden på, inden den er stegt indeni.

Fiskehandlerne skal lære at tilberede mad, fordi der ofte er en café i forbindelse med en fiskebutik. Mange af dem arbejder også i fiskeafdelinger i supermarkeder, hvor det er nødvendigt at kunne tilberede mad.

Bagved Jeppe står Emil Kyhn og er i gang med den ret, han har trukket: Stegt laks med kartofler, grønt og hollandaise. 
"Har du styr på laksen?" spørger censor Anders Klausen, der er pensioneret fiskehandler og før har haft en stor butik.
“Ja, den skal lige have otte sekunder mere, så er den ved at være der,” svarer Emil, imens han holder styr på hollandaisesaucen.

Et sabbatår førte Jeppe til uddannelsen som fiskehandler

Jeppe Lekbo ville efter sin uddannelse på HF have sig et sabbatår og ud at rejse. Han kommer fra Vejle, men hans kæreste fik ham lokket med til Thyborøn, hvor han fik arbejde i sin svigerfars fiskebutik.

- Jeg anede ikke, hvad jeg skulle være, men det viste sig hurtigt, at jeg rigtig godt kan lide at arbejde med fisk. Jeg er ret sikker på, at min svigerfar gerne vil have, jeg overtager forretningen. Og hvis ikke, vil jeg have mit eget på en anden måde en dag, siger han.

Hjemme i Vejle kender Jeppe ikke andre, der vil være fiskehandlere.

De kender selvfølgelig til fiskehandlere, men de ved ikke, at det er en uddannelse, man kan tage.
- Jeppe Lekbo, fiskehandlerelev

Og han mærker, at de ikke ved, det er en uddannelse, man kan tage.

- De andre vil være tømrere eller gå på universitetet. De kender selvfølgelig til fiskehandlere, men de ved ikke, at det er en uddannelse, man kan tage, siger han.

Eleverne er delt i to hold under eksamen og skiftes til at lave mad og skære fisk ud.

Eleverne skal nå at skære alle de udvalgte fisk ud. I år er der syv forskellige slags. Eksaminatorerne og censorerne vil gerne se forskellige udskæringer og specialudskæringer som fx koteletter og torskekroner.

De to censorer og elevernes faglærere vurderer retterne. Her tæller smagen, orden og anretning.

Faglærer: Branchen skriger på fiskehandlere

Søren Thomsen er faglærer på uddannelsen til fiskehandler og underviser på Nordic Food College. Han hører flere steder fra, at branchen skriger på flere fiskehandlere.

Det er både supermarkeder og de traditionelle fiskehandlere, der skriger på fiskehandlere
- Søren Thomsen, faglærer

Lige nu er der 14 elever fordelt på uddannelsen. Inklusiv de seks, der er til deres afsluttende eksamen i dag.

- Det er både supermarkeder og de traditionelle fiskehandlere, der skriger på fiskehandlere. Det mangler jo elever på rigtig mange af erhvervsuddannelserne, siger han.

Udover den generelle mangel på elever på erhvervsuddannelserne, er der heller ikke mange, som ved, at uddannelsen til fiskehandler findes.

Uddannelsen er nemlig ikke en af de normale 101 erhvervsuddannelser. Den er særlig tilrettelagt, hvilket betyder, at den stykkes sammen ud fra AMU-kurser. Derfor opnår den heller ikke samme grad af promovering som mange andre uddannelser.

- Vi sammensætter uddannelsen ud fra, hvad der giver mening for en fiskehandler. Det betyder også, at man kan få merit for noget af det. Hvis man har arbejdet som fiskehandler i mange år, så ved man måske alt om opskæring, og så får man merit for det. Så kan det være relevant med kurser i økonomi, truck, og grundtilberedning af mad, siger han.

Så er der serveret. Velbekomme.

Fakta om uddannelsen:

Uddannelsen foregår på dels på Nordic Food College på Mors og dels på Fiskeriskolen i Thyborøn. Begge steder er det muligt at bo på skolen under skoleopholdene.

Uddannelsen varer tre år og skifter undervejs mellem skoleophold og praktik ude på lærepladsen. Hvis man tidligere har arbejdet som fiskehandler, kan man ofte få merit.