Anette Kristensen er glad for, at hendes tosprogede kolleger nu får danskundervisning i arbejdstiden.
Anette Kristensen er glad for, at hendes tosprogede kolleger nu får danskundervisning i arbejdstiden.
31. marts 2023
Skrevet af Sophie Holland
Foto af Rune Evensen
Reportage

Anette må løbe stærkere, når kollegerne ikke kan dansk

Der er mange i produktionen på Kelsen i Nr. Snede, der har udfordringer med sproget. Det fører til frustrationer og misforståelser. Men nu skal alle udlændinge have undervisning i dansk, og det skaber håb.
Få artiklen læst op:
0:00

- Luk for den stabler dér, råber Anette Kristensen ofte til en tosproget kollega i produktionen på Kelsen.

Men alt for tit ser hendes kollega forvirret ud og får ikke udført den ordre, der er nødvendig, for at kagerne ikke skal køre ud på gulvet og blive knust.

- Der er meget larm i produktionen, så vi kommunikerer ved at råbe. Ofte skal det gå rigtig stærkt, og så når jeg ikke at forklare, hvad der skal gøres, før det er for sent. Derfor ender jeg med at gøre det selv, forklarer Anette Kristensen.

De tosprogede ansatte på Kelsen i Nr. Snede får danskundervisning i arbejdstiden og med fuld løn.
De tosprogede ansatte på Kelsen i Nr. Snede får danskundervisning i arbejdstiden og til fuld løn.

Derfor er hun og de andre danske kolleger glade for, at ledelsen nu har besluttet, at de udenlandske kolleger skal have danskundervisning i arbejdstiden.

- Det er virkelig godt. Vi ved jo godt, at dansk er et rigtig svært sprog. Og vores udenlandske kolleger er knalddygtige, og de vil rigtig gerne arbejde, siger Anette Kristensen.

Bruger pauserne til at udrede misforståelser

Hun har tit prøvet at stå med én anden dansk kollega og fem kolleger, der har udfordringer med dansk. Det skaber problemer i det daglige arbejde.

- Når det drejer sig om opgaver, hvor tiden er til at forklare det mange gange, så vil jeg hellere end gerne. Men jeg har en fornemmelse af, at de er bange for, at jeg bliver træt af dem. Derfor siger de ja til, at de har forstået det - uden at have forstået det.

Kelsen i Nr. Snede producerer de verdensberømte 'Danish Butter Cookies', der eksporteres til både USA og Kina i store mængder.
Kelsen er berømt for at producere 'Danish Butter Cookies', der i store mængder eksporteres til bl.a. USA og Kina.

Anette og hendes danske kolleger kan godt lide at få talt misforståelserne i produktionen ud med de udenlandske kolleger, når de har pause.

- Vi har meget nemmere ved at snakke sammen, når der er ro, og vi kan snakke sammen ansigt til ansigt. Det er kun fordi, det skal gå så stærkt i produktionen, at det er en udfordring. Mange af dem er ikke særlig gode til engelsk, og det er jeg heller ikke selv, siger hun.

Tillidsrepræsentant: Virksomheden har taget ansvar

Tillidsrepræsentant på Kelsen, Berit Neigaard, genkender alt det, Anette Kristensen fortæller. De seneste år er antallet af ikke-dansktalende medarbejdere steget.

Berit oplever, at hendes danske kolleger er blevet pressede og stressede af hele tiden at skulle være et skridt foran de andre.

- Det er et arbejde, hvor det går rigtig stærkt, og hvis man så hele tiden skal trække det tunge læs, så bliver det hårdt, siger hun.

At lukke produktionen ned til fordel for undervisning er selvfølgelig en omkostning for virksomheden.
- Berit Neigaard, tillidsrepræsentant, Kelsen Nr. Snede

Derfor er hun også rigtig glad for, at ledelsen på Kelsen har besluttet, at alle udlændinge skal have undervisning i Dansk. De danske medarbejdere får undervisning i blandt andet dansk, matematik og IT.

- At lukke produktionen ned til fordel for undervisning er selvfølgelig en omkostning for virksomheden. Også selvom vi søger de tilskud, der er mulige.

Heldigvis kan ledelsen godt se det nødvendige i at investere i sine medarbejdere. Vores ledelse tager ansvar, og det er jeg rigtig glad for, siger Berit Neigaard.

Berit Neigaard er tillidsrepræsentant på Kelsen i Nørre Snede.
Berit Neigaard er tillidsrepræsentant på Kelsen i Nr. Snede og glad for, at de mange tosprogede kolleger nu kan lære dansk i arbejdstiden.