Foto af Rune Evensen
Nyhed

Wehlast: Stor ros til de bornholmske svineproducenter

Der er ros og anerkendelse til bornholmske svineproducenter for deres støtte til de lokale slagteriarbejdere fra forbundsformand Ole Wehlast. Men også en klar opfordring til, at svineproducenterne i det øvrige Danmark kopierer bornholmerne.
Tillidsrepræsentant hos Danish Crown i Rønne, Thomas L. W. Hansen (tv.) med sine kollegaer Susanne Hansen og Knud Erik Mortensen.
Tillidsrepræsentant hos Danish Crown i Rønne, Thomas L. W. Hansen (tv.) med sine kollegaer Susanne Hansen og Knud Erik Mortensen.

De bornholmske slagtegriseproducenter og smågrisproducenterne har afsat en ramme på 1,7 mio.kr., der skal bruges til at kompensere de bornholmske slagteriarbejder for lukkedage.

Initiativet møder stor ros fra forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast:

- Det glæder mig utrolig meget, at de bornholmske svineproducenter på den her facon tager ansvar for deres virksomhed og for deres medarbejdere. Én ting er den konkrete, økonomiske håndsrækning, der betyder, at vores medlemmer ikke behøver frygte konsekvenserne af sommerens lukkedage. Noget andet er signalet, som de bornholmske griseproducenter sender. Det kunne svineproducenterne i resten af landet lære meget af, konstaterer Ole Wehlast.

I håb om at fastholde de dygtige medarbejdere på slagteriet har vi som producenter, ekstraordinært på Bornholm, besluttet at betale slagteriarbejderne normal løn de dage hen over sommeren, hvor slagteriet i Rønne må holde lukkedage.
- Preben Bjerregaard, repræsentant for de bornholmske griseproducenter.

Ligesom så mange andre steder i Danmark, mangler slagteriet i Rønne grise. Og ligesom så mange andre steder, stiger eksporten af smågrise, der fragtes til opfedning og slagtning i udlandet.

Mens den stigende smågrisetransport i resten af landet i høj grad skyldes udsigten til en højere indtjening, skyldes smågriseeksporten fra Bornholm, at griseproducenterne det seneste år været i gang med at udrydde PRRS-virus. Men bundlinjen er den samme; slagteriet mangler grise, og det går hårdt ud over slagteriarbejdernes indtjening. Indtil nu.

Dejligt, at svineproducenterne tager ansvar

Beslutningen om at holde en økonomisk hånd under slagteriarbejderne i Rønne forklarer de bornholmske svineproducenter i en pressemeddelelse:

- I håb om at fastholde de dygtige medarbejdere på slagteriet har vi som producenter, ekstraordinært på Bornholm, besluttet at betale slagteriarbejderne normal løn de dage hen over sommeren, hvor slagteriet i Rønne må holde lukkedage på grund af lave tilførsler, fortæller Preben Bjerregaard, der er repræsentant for griseproducenterne.

Det får Ole Wehlast til at efterlyse samme ansvarlighed fra svineproducenterne i resten af landet:

- Mens Danish Crown mangler grise til slagtning, kører smågriseproducenterne fortsat millioner af danskfødte smågrise over grænsen til opfedning og slagtning i udlandet. Det har lige kostet 800 arbejdspladser i Sæby i Nordjylland. Jeg håber, at de danske svineproducenter lader sig inspirere af deres bornholmske kolleger og på samme måde tager ansvar for deres egen virksomhed.

Bornholm er unik

Det hører til sjældenhederne, at svineproducenterne så konkret kompenserer slagteriarbejdere for et løntab. Men det er til gengæld ikke første gang, at de bornholmske svineproducenter og bornholmske slagteriarbejdere går sammen om utraditionelle løsninger for at redde øens slagteri. Det skete også tilbage i 2014.

- Der er en særlig historie på Bornholm og et særligt slægtskab og sammenhold mellem svineproducenter og slagteriarbejdere. Jeg ville ønske, at det sammenhold på en eller anden måde kan udbredes til resten af Danmark. Det tror jeg både svineproducenter og slagteriarbejdere ville vinde ved, siger Ole Wehlast.

Han sender i den forbindelse også en særlig ros til tillidsrepræsentant Thomas L.W. Hansen og hans kolleger:

- I stedet for blot at ærgre sig i stilhed sig eller se sig om efter et andet job har medarbejderne på slagteriet insisteret på en dialog med landbruget på Bornholm. De har insistereret på, at opskriften på en god og stærk arbejdsplads er et tæt og anerkendende samarbejde mellem lønmodtager og arbejdsgiver.