Foto af Rune Evensen og Mostphotos
Nyhed

Smagen af sommer: Disse fisk skal du smide på grillen

Grillsæsonen er en glimrende anledning til at bruge nogle af de råvarer, vi har i havet omkring os. Fiskehandler Joachim Boe Dahlerup kommer med nogle bud på gode fisk at smide på risten.

Bøffer, koteletter, pølser.

Danskerne elsker at grille, når solen skinner, og ofte er det de firefodede dyr, der kommer på grillen. Men sådan behøver det ikke være. Det er oplagt at grille fisk. Det smager fantastisk – og så er det endda sundt.

Fiskehandlerne er en af de mindste medlemsgrupper, som Fødevareforbundet NNF organiserer, og Joachim Boe Dahlerup er dermed en af få med den faglighed i forbundet. Han arbejder til daglig i fiskehandleren Mols Røgeri og drømmer om at få os til at spise mere fisk til både hverdag og fest. Og så vil han gerne have os til at vælge nogle andre fisk end de mest gængse som f.eks. laks – også når vi griller.

Her deler Joachim nogle tips til, hvilke fisk man skal smide på grillen.

DISSE FISK SKAL DU GRILLE

Når du griller fisk ved direkte varme, er der en god tommelfingerregel:

Køb fisk med skind på.

- Skindet tager den hårde varme og forhindrer, at fisken bliver tør, siger Joachim Boe Dahlerup.

Griller man fisk uden skind, er det en god idé at pakke fisken ind i sølvpapir, så den beskyttes fra den hårde varme og tilberedes nænsomt, fortæller han.

Her er tre bud på gode fisk til grillen:

Makrel

- Makrellen er lettilgængelig og ikke særlig dyr. Den har altid skind på, og så er den relativt fed, så den ikke så let bliver tør, siger Joachim Boe Dahlerup.

Er man ude med snøren, er makrel også noget af det, der er mulighed for at fange selv lige nu.

Går man til fiskehandleren, anbefaler Joachim Boe Dahlerup, at man køber hele makreller, skærer hovedet af og fjerner indvoldene. Herefter kan man f.eks. putte et par skiver citron ind fisken, inden den grilles. Joachim Boe Dahlerup foretrækker selv at putte den argentinske grillsovs chimichurri (en kold sovs med olivenolie, hvidløg og masser af krydderurter) over makrellen, efter den er grillet.

Rødfisk

Rødfisk lever på dybt vand, hvor der er køligt, og den har derfor et godt fedtlag og tykt skind, der er med til at sikre, at kødet ikke bliver tørt. Skindet kan fint spises, når fisken er grillet, men så skal man huske at fjerne fiskens meget store skæl først.

- Ellers sidder man altså og spiser guitarplektre, siger Joachim Boe Dahlerup.

Pighvar

Hvis pengepungen tillader det, er fisken, der kaldes ’havets konge’, pighvarren, også en glimrende fisk til grill.
Joachim Boe Dahlerup anbefaler, at man griller fisken hel.

- Man skærer to lommer på oversiden af fisken og løsner fileterne fra benet. Det gælder om at komme ind under fileterne. Så fylder man lommerne med smør, krydderurter og citron. Det smager bare fantastisk, siger fiskehandleren.