Foto af Rune Evensen
Medlemsinfo

Seks ting du skal huske, inden dit arbejdsliv stopper

Når arbejdslivet stopper, starter en helt ny hverdag. Men hvordan forbereder man sig godt på livet som pensionist? Få seniorrådgiverens gode råd her.

Overgangen fra arbejdsmarkedet til seniorlivet er en stor livsændring, som medfører en helt ny hverdag. Selv om overgangen går godt for langt de fleste, peger forskning på, at du kommer bedre og hurtigere i gang med det seniorliv, du ønsker, hvis du får oververvejet en række ting i tide.

Seniorrådgiver Bent Mathiasen giver dig her seks emner, som du skal huske at overveje, inden du forlader arbejdsmarkedet.

Familie og netværk

Familien spiller en helt central rolle i de fleste menneskers tilværelse både før, under og efter overgangen fra arbejdsliv til seniorliv. Hvis du er så heldig at have børn og børnebørn, så planlægger du givetvis at bruge tid på dem, når du stopper med at arbejde. Men husk også at prioritere dig selv, så du har interesser udover familielivet.

Samliv

Hvis du lever i et parforhold, så tænk på, at I efter arbejdslivet er ”gift på fuld tid”. Hvad kan du gøre for at få jeres samliv til at blomstre og blive sjovt? Hvad forventer du af din partner? Hvad tror du, din partner forventer af dig?

Fysisk og mentalt helbred

Det er vigtigt, at du træner din kondition, smidighed, muskelstyrke og balance. Alder er ikke en sygdom i sig selv, og du kan gøre meget for at bevare en stærk krop og psyke. Mental træning styrker din psykiske robusthed og er med til at give et positivt livssyn.

Bolig

I en ny livsfase med masser af forandringer kan dine ønsker og behov ændre sig. Helt grundlæggende er boligen et så fundamentalt element i dit liv, at du bør fremtidssikre dine boligplaner for at undgå unødige bekymringer.

Økonomi

Et godt sted at få overblik over din(e) pensionsordning(er) er pensionsinfo.dk. Her kan du se udbetalinger og dækninger ved både pension, sygdom og død. De fleste har andre aktiver end opsparing – fx friværdi i ejerbolig, friværdi i fritidshus og opsparing i aktier og/eller obligationer.

Det er en god idé at søge råd og vejledning hos en uvildig økonomisk rådgiver, der kan hjælpe med at lægge en plan.

Et aktivt liv

Mange vælger at lave frivilligt arbejde, fordi det repræsenterer præcis de samme værdier som et job: identitet, anerkendelse, indflydelse, socialt samvær og arbejdsglæde. Det kan for eksempel være lokalpolitisk arbejde, støtte og omsorg til udsatte borgere i din by, arbejde i den lokale idrætsforening eller en indsats for en god sag.

Du skal blot passe på, at der ikke går arbejde i den hele tiden. Det kan kræve lidt tid at finde en god balance, så du disponerer dine kræfter på den måde, der gør dig mest glad.