Foto af David Perrin
Jeg mener

Fødevareindustrien har plads til Mettes unge uden job og uddannelse

Statsminister Mette Frederiksen lovede i sin nytårstale at ville gøre noget for de knap 45.000 unge, der står uden job og uddannelse. I fødevarebranchen er vi klar til at tage imod dem – ja, faktisk er vi allerede i gang, forklarer forbundssekretær Per Hansen

Vi ved det godt alle sammen. Der er tomme pladser på det danske arbejdsmarked. Arbejdsgivere råber højere og højere om manglen på arbejdskraft.

Samtidig kunne statsministeren i sin nytårstale fortælle, at der er næsten 45.000, der hverken er i gang med en uddannelse eller har et arbejde.

At de to problemer kan eksistere samtidig, er jo vanvittigt. Omvendt så burde det være muligt at løse det ene problem ved at gøre noget ved det andet.

Hvis vi kan få de unge, der lige nu står udenfor systemet, i gang med enten job eller uddannelse, så kan arbejdsgiverne få fyldt en del af de tomme pladser ud. Nogle her og nu, andre på lidt længere sigt.

Vi glæder os meget til at følge Danish Crowns nye indsats. Forhåbentlig virker det nye tiltag, så både Danish Crown og andre slagterier og fødevareindustrielle virksomheder kan skaffe og fastholde den arbejdskraft, de har behov for.
- Per Hansen, forbundssekretær

Fødevareindustrien står klar med åbne arme

Fødevareindustrien har en lang – og stolt tradition – for at tage folk ind og give dem en chance. Også de folk, der kan have svært ved at finde en plads på det øvrige arbejdsmarked. Hvad enten der er tale om flygtninge, folk på kanten af samfundet – eller unge på kanten, så kan de finde et job eller en uddannelse inden for fødevareindustrien.

I øjeblikket forsøger Danish Crown sig med en ny måde at rekruttere ny - ung - arbejdskraft på. Nye medarbejdere skal ikke længere bare møde op og hænge på – med risiko for at falde fra igen. I stedet forsøger koncernen sig med et længere forløb, hvor de langsomt bliver introduceret for arbejdet på et slagteri.

I Fødevareforbundet NNF glæder vi os meget til at følge Danish Crowns nye indsats. Forhåbentlig virker det nye tiltag, så både Danish Crown og andre slagterier og fødevareindustrielle virksomheder kan skaffe og fastholde den arbejdskraft, de har behov for.

Første skridt på karrierevejen

Når netop fødevareindustrien kan være svaret for en del af de unge, statsministeren talte om den 1. januar, så er det fordi, at et startjob i fødevareindustrien kan føre mange veje hen.

Du kan – populært sagt – komme ind fra gaden og få et godt job til en fin løn. Og når du har fundet dig til rette, så har du mulighed for at tage et skridt op ad karrierestigen og tage en faglærtuddannelse. Og når du først har et svendebrev, så giver fødevareindustrien en masse muligheder for at forfølge karrieredrømme i mange retninger.

Mens det tidligere kunne være både dyrt og besværligt at bevæge sig op ad uddannelsestrappen, så har Fødevareforbundet NNF i samarbejde med arbejdsgiverne – og det politiske system - gjort det både nemmere og billigere at tage skridtet fra ufaglært til faglært.

Et job i fødevareindustrien er måske ikke løsningen for alle 45.000 unge, men det er en mulighed for alle dem, der vil.