05. januar 2023
Skrevet af Sophie Holland
Foto af Rune Evensen
Reportage

Fem millioner romkugler på fem år

Baks Bakery and Delis romkugle blev i 2018 kåret til Danmarks bedste Romkugle. Det betød en kæmpe udvidelse af bageriet, mange nye kollegaer og en tillidsrepræsentant. Kom med i produktionen og se, hvordan romkuglerne bliver til.

Hele 4.000 procent. Så meget steg overskuddet i bagerforretningen, da Baks Bakery and Deli i 2018 vandt prisen for Danmarks bedste romkugler ved Foodexpo i Herning.

Siden konkurrencen har de solgt over fem millioner romkugler hos mange forskellige forhandlere og åbnet en kombineret café og bageri ved Middelfart station, hvor romkuglerne også bliver solgt.

Når kunderne kommer ind efter romkugler, kan jeg høre, at de også roser vores øvrige sortiment.
- Torben Holm, konditorchef og tillidsrepræsentant

De populære romkugler har ifølge tillidsrepræsentant og konditorchef Torben Holm også haft en afsmittende effekt på bageriets andre produkter:

- Når kunderne kommer ind i caféen efter romkugler, kan jeg høre, at de også roser vores øvrige sortiment. Det er både brød, kager og sandwich, som de er vilde med, fortæller han.

Udvidelse af forretningen betød flere kollegaer

Den store succes og medieomtalen i 2018 resulterede i en kæmpe omvæltning for Baks Bakery and Deli. Hvad der før var en lille håndværksbager, er nu en forretning med 60 medarbjedere og lokaler på 500 kvadratmeter, som formentlig skal udvides 300 kvadratmeter mere.

Mange kollegaer har meldt sig ind i Fødevareforbundet NNF, fordi jeg fortæller dem om fordelene ved det.
- Torben Holm, konditorchef og tillidsrepræsentant

De mange nye kollegaer betød også, at konditorchef Torben Holm blev udnævnt til tillidsrepræsentant. En rolle, som han befinder sig godt i:

- Der er mange kollegaer, der har meldt sig ind i Fødevareforbundet NNF, fordi jeg fortæller dem om fordelene ved det. Især er der mange, der kan se fordelen ved, at de har indflydelse på overenskomsten. Jeg har fået rigtig god støtte af Fødevareforbundet NNF, som har klædt mig på med kurser, siger Torben og fortsætter:

- Vi har et godt samarbejde med ledelsen og skal ikke råbe højt for at få det, som vi beder om. Generelt trives vi rigtig godt her. Forholdene og arbejdstiderne er gode, lokalerne er lækre, og vi får de bedste arbejdssko og vasketillæg.

Fra andenrangsprodukt til gin- og whiskeykugler

Romkuglerne er så stor en succes, at virksomheden har indgået aftaler med flere store samarbejdspartnere - blandt andet den franske chokoladeproducent Valrhona Chocolaterie, der anses som en af verdens førende producenter indenfor mørk, bitter chokolade.

- Det er jo en kontrast til den originale romkugle, som på en eller anden måde altid har været et andenrangsprodukt, siger bagermester, ejer og direktør Carsten Bjørn Bak Matthiesen.

Til juni vil folk gerne holde ferie. Derfor producerer vi hele tiden for meget, som vi så fryser ned og bruger fra juni til september, hvor vi slet ikke producerer.
- Carsten Bjørn Bak Matthiesen, bagermester, ejer og direktør

Romkuglerne med den meget luksuriøse Crand Cru chokolade fås i tre forskellige varianter med gin, whiskey eller rom, som også er af fin kvalitet.

- Vores nyeste samarbejdspartner er RumISH, som laver alkoholfri rom. Jeg har været på en messe i Tyskland, og her fandt jeg ud af, at der er mange unge tyskere, som fravælger alkohol. Det tror jeg er en udvikling, som vi også vil se i Danmark. Desuden er der gravide og mennesker som på grund af religion ikke drikker alkohol. Så jeg tror, der er et marked for den variant, siger han.

Klik dig frem i billedgalleriet og se produktionen i bageriet: 

Den wienerbrød som kommes i romkugledejen, står bagerne for at lave. En maskine laver romkugledejen til kugler.

Den wienerbrød som kommes i romkugledejen, står bagerne for at lave. En maskine laver romkugledejen til kugler.

En anden maskine overtrækker dem med chokolade. Her er det gul chokolade, men bageriet har syv forskellige farver og smage, som de skifter imellem. I dag producerer bageriet lejlighedsromkugler, når danskerne for eksempel går til valg eller ser VM.

En anden maskine overtrækker dem med chokolade. Her er det gul chokolade, men bageriet har syv forskellige farver og smage, som de skifter imellem. I dag producerer bageriet lejlighedsromkugler, når danskerne for eksempel går til valg eller ser VM.

Når romkuglerne er blevet overtrukket med chokolade, står en medarbejder klar til at lægge dem ned i store fade med krymmel.

Når romkuglerne er blevet overtrukket med chokolade, står en medarbejder klar til at lægge dem ned i store fade med krymmel.

Baks Bakery and Deli kan producere 30.000 romkugler om dagen, hvis ordrebogen er tyk. Frivillige i organisationen Cykelnerven solgte 42.000 romkugler til gavn for forskningen i Sclerose hen over påsken sidste år. Dem lavede bageriet på to dage oveni deres normale produktion, som varierer fra dag til dag alt efter efterspørgsel.

Baks Bakery and Deli kan producere 30.000 romkugler om dagen, hvis ordrebogen er tyk. Frivillige i organisationen Cykelnerven solgte 42.000 romkugler til gavn for forskningen i Sclerose hen over påsken sidste år. Dem lavede bageriet på to dage oveni deres normale produktion, som varierer fra dag til dag alt efter efterspørgsel.

Romkuglerne pakkes i æggebakker. Først pakkede bageriet dem direkte ned i æggebakkerne, men æggebakker er kun fødevaregodkendt til æg, og så måtte de finde en anden løsning, som blev at pakke dem ned i genanvendeligt plastik først.

Romkuglerne pakkes i æggebakker. Først pakkede bageriet dem direkte ned i æggebakkerne, men æggebakker er kun fødevaregodkendt til æg, og så måtte de finde en anden løsning, som blev at pakke dem ned i genanvendeligt plastik først.

Tillidsrepræsentant Torben Holm er konditorchef. I dag er han i gang med at bage småkager.

Tillidsrepræsentant Torben Holm er konditorchef. I dag er han i gang med at bage småkager.

“Når vi når til juni måned, vil folk gerne holde ferie. Derfor producerer vi hele tiden for meget, som vi så fryser ned og bruger fra juni til september, hvor vi slet ikke producerer, siger ejer, direktør og bagermester Carsten Bjørn Bak Matthiesen.

“Når vi når til juni måned, vil folk gerne holde ferie. Derfor producerer vi hele tiden for meget, som vi så fryser ned og bruger fra juni til september, hvor vi slet ikke producerer, siger ejer, direktør og bagermester Carsten Bjørn Bak Matthiesen.

Direktør og bagermester Carsten Bjørn Bak Matthiesen har købt store lokaler til bageriets produktion på 500 kvadratmeter. De har fået byggetilladelsen, så de kan bygge 300 kvadratmeter mere til køle-og fryseskabe, som de i dag lejer sig til.

Direktør og bagermester Carsten Bjørn Bak Matthiesen har købt store lokaler til bageriets produktion på 500 kvadratmeter. De har fået byggetilladelsen, så de kan bygge 300 kvadratmeter mere til køle-og fryseskabe, som de i dag lejer sig til.