Nyhed

Slagterierne mangler grise – det skaber frustration

På Danish Crowns slagteri i Blans gik de tidligt hjem fredag den 24. februar. Baggrunden er manglen på grise, og det frustrerer tillidsrepræsentant Brian Vestergaard

Der var stille på Danish Crowns slagteri i Blans i fredags. Normalt er der fuld gang i både daghold og aftenhold, men i fredags var der kun arbejde til tre timers arbejde på hvert hold.

Slagteriet har en maxkapacitet på 63.000 grise om ugen, men i sidste uge var antallet af slagtninger nede på 52.000 grise. Derfor kunne medarbejderne vælge mellem at gå hjem uden løn eller blive sat til forefaldende arbejde.

Der er desværre ingen tegn i sol og måne på, at situationen vender indenfor en kort tidshorisont. Og derfor er det uholdbart, at virksomheden ikke laver en plan med en længere horisont, fastslår tillidsrepræsentant Brian Vestergaard.

- Vi kan leve med, at virksomheden sender kolleger hjem, når ændringerne kommer med kort varsel. Men nu, hvor vi kigger ind i en virkelighed, hvor slagtetallet ser ud til at forsætte med at være ustabilt, må virksomheden oppe sig og komme med en mere langsigtet plan, siger han.

Det er en dårlig plan, at virksomheden sender folk hjem, når der ikke er flere grise. Det er helt ærligt ikke godt nok.
- Brian Vestergaard

Der er nemlig gode muligheder for at holde kollegerne beskæftigede, hvis virksomheden kan sætte en lidt længere tidshorisont:

- Jeg tror ikke på, at situationen vender indenfor den nærmeste fremtid, derfor har jeg rykket min ledelse efter en lidt længere plan. Når vi ved, at der er flere folk, end der er grise, har vi mulighed for at sætte folk i gang med uddannelse. Men det kan vi ikke, når virksomheden melder ændrede slagtetal ud med kort varsel, forklarer Brian Vestergaard og fortsætter:

- Det er en dårlig plan, at virksomheden sender folk hjem, når der ikke er flere grise. Det er helt ærligt ikke godt, siger han.

Det er ikke kun slagteriet i Blans, der mangler slagtegrise. Ifølge Brian Vestergaard er situationen den samme på de øvrige Danish Crown slagterier. Den samlede kapacitet er på knap 250.000 grise om ugen, men i sidste uge lød slagtetallet på omkring 205.000 grise. Ifølge AgriWatch kører Tican i Brørup og Thisted også på et lavere blus.