Foto af David Perrin
Nyhed

OK23: Industriens forlig på plads. Nu venter næste skridt

CO-industri og DI er enige om en ny 2-årig overenskomst for de ca. 230.000 lønmodtagere på industriområdet. Dermed er vejen banet for de næste overenskomstforhandlinger.

Det var fire trætte forhandlere fra henholdsvis DI og CO-Industri, der søndag den 19. februar kunne præsentere et overenskomstforlig for de ca. 230.000 lønmodtagere, der arbejder i industrien.

I Fødevareforbundet NNF glæder næstformand Jim Jensen sig over, at det er lykkedes parterne at indgå et forlig på CO-industriområdet. Det markerer nemlig en vigtig milepæl i OK23:

- Først og fremmest vil jeg ønske parterne tillykke med et flot resultat. Det er altid en sejr i sig selv, når arbejdstager og arbejdsgiverne har kunnet nå hinanden. Når der også fra vores side er så stor fokus på netop forliget mellem CO-Industri og DI, så er det fordi, det er det såkaldte ”gennembrudsforlig”. Og det er kendt for at sætte rammerne for de efterfølgende forlig, forklarer Jim Jensen.

Derfor vil han senere på ugen gennemgå forliget i detaljer sammen med Fødevareforbundet NNF’s forhandlingsudvalg og hovedbestyrelse.

Der er dog en væsentlig forskel på søndagens forlig og størstedelen af forbundets overenskomster. Industriens overenskomst er nemlig en minimallønsoverenskomst. Det betyder, at det kun er dele af lønstigningerne, der fastlægges ved overenskomstforhandlingerne. Resten af lønnen forhandles lokalt på arbejdspladserne.

Nu venter næste skridt

Langt de fleste af Fødevareforbundet NNF's overenskomster er normallønsoverenskomster. Her fastlægges hele lønstigningen i overenskomsten, og der er ikke efterfølgende lokale lønforhandlinger.

- Men det betyder ikke, at gårsdagens forlig er uvæsentligt for os. Normallønsoverenskomsterne vil uden tvivl skulle forholde sig til forliget mellem CO-industri og DI. Men ”prisen” for overenskomsten er forskellig fra minimallønsområdet til normallønsområdet, uddyber Jim Jensen.

Med gennembrudsforliget i hus, ser han nu frem til at Fødevareforbundet NNF’s forskellige overenskomstforhandlingerne kan rykke ind i næste fase:

- Vi har allerede mange forhandlingsmøder i kalenderen, og sammen med vores forhandlingsudvalg vil vi gøre vores yderste for at udtømme de muligheder, der er for at opnå forlig. Det er nemlig lige præcis det, vores medlemmer forventer af os i den her situation.

Her kan du se, hvordan din nye overenskomst bliver til: