Foto af Philip Davali
Nyhed

Berit til regeringen: Kom til fornuft – bevar store bededag

50.000 mennesker var søndag den 5. februar 2023 samlet til demonstration på Christiansborgslotsplads. Blandt talerne var Berit Neigaard, tillidsrepræsentant på småkagefabrikken Kelsen i Nr. Snede.

Det var bidende koldt, men februar viste sig fra sin pænere side, da slotspladsen foran Christiansborg dannede rammen for en storstilet demonstration mod afskaffelsen af store bededag. Ifølge politiet var i omegnen af 50.000 mennesker mødt op for at vise deres utilfredshed med regeringens forslag om at sløjfe store bededag fra 2024.

Mere end 70 busser samlede folk op rundt i hele landet. En af dem, der kørte med bus til Christiansborg, var Berit Neigaard, der er tillidsrepræsentant på småkagefabrikken Kelsen i Nr. Snede.

Hun fik sammen med en håndfuld andre fagligt aktive mulighed for at komme med sit bud på, hvorfor regeringens forslag er helt håbløst.

Her er hendes tale til de fremmødte demonstranter:

Christiansborg - kom nu til fornuft!

Regeringen har besluttet at arbejdsudbuddet skal øges. Det er så vigtigt, at dansk erhvervsliv skal vækste - også selvom det sker på bekostning af mennesket.

Først var det pensionsalderen. Den skal stige, så arbejdsudbuddet kan øges. De yngste af jer, der er her i dag, skal arbejde til I er over 70 år - eller endnu ældre.

Vi har ad flere omgange råbt politikerne op. Vi har taget dem med ud på vores arbejdspladser, så de kan se, hvordan et hårdt fysisk arbejde ser ud. Vi har fortalt dem igen og igen, at mange af os, der er i Fødevareforbundet NNF, bliver nedslidte mange år før vi når vores pensionsalder.

Hvor mange af jer tror, at I kan holde til et hårdt, fysisk arbejde til I er over 70?

Det er én dag mere om året, hvor arbejdslivet slider på os. Én dag mindre om året til samvær og hygge med sin familie eller venner.
- Berit Neigaard

Nu er turen så kommet til vores helligdage. Regeringen vil have os til at én dag mere om året. Det lyder måske ikke af meget. Men det er jo ikke kun én dag mere i 2024. Det er én dag mere om året resten af vores arbejdsliv. I kan jo selv regne ud, hvor mange dage, uger eller måneder I skal arbejde mere i jeres liv. Altså, hvis ikke regeringen tager flere helligdage fra os.

Det er én dag mere om året, hvor arbejdslivet slider på os. Én dag mindre om året til samvær og hygge med sin familie eller venner. Det er jo helt hen i vejret, Christiansborg!

I Jylland, værner vi meget om vore traditioner. Store Bededag er netop en dag med traditioner. En torsdag aften med varme hveder i venner og familiens skød. En fredag hvor familien mødes. Måske til den årlige familiefrokost, den traditionsbundne familieudflugt eller campingturen, hvor alle generationer samles. Det en hyggelig dag, som man ser frem til. Og så er store bededag også den store konfirmationsdag. Sådan er det mange steder i landet, i hvert fald i Jylland.

Hvorfor skal I, Mette, Lars og Jacob ødelægge vores gode traditioner, som vi værner om? Hvorfor skal vi erstatte en dag med bløde værdier til fordel for en dag med hårdt arbejde? Hvorfor skal vi slides endnu mere ned?

Kom nu til fornuft Christiansborg. Læg kursen om og gør jeres arbejde ordentligt.

SKRIV UNDER

Bevar store bededag

Du har stadig mulighed for at vise din utilfredsmed regeringens forslag. Du kan nemlig fortsat skrive under på, at store bededag skal bevares. 

Klik her og skriv under