Foto af Rune Evensen
Nyhed

50 slagteriarbejdere sendes hjem hver anden uge

En lavere efterspørgsel på skinke på det asiatiske marked betyder, at 50 slagteriarbejdere fra Danish Crown i Sæby skal på midlertidig arbejdsfordeling. Det er ifølge tillidsrepræsentanten den bedst mulige løsning, og kollegaerne har taget det pænt.

Mandag i uge 7 bliver en anderledes dag for 50 slagteriarbejdere hos Danish Crown i Sæby. I stedet for at møde ind og passe deres arbejde i skinkeafdelingen, skal de udfylde ledighedserklæringer.

Fra og med uge 7 er de 50 slagteriarbejdere sendt på midlertidig arbejdsfordeling, hvor de modtager dagpenge i ulige uger og arbejder normalt i lige uger.

Det er en træls situation, vi står i, men det var den bedste løsning.
- Jens Erik Hansen, tillidsrepræsentant

Arbejdsfordelingen skyldes, at efterspørgslen på skinker på det asiatiske marked er faldet.

– Det er en træls situation, vi står i, men det var den bedste løsning, siger Jens Erik Hansen, der er tillidsrepræsentant på slagteriet i Sæby og uddyber:

– Vi var blevet bedt om at stoppe produktionen så hurtigt som muligt. Heldigvis fik vi lavet en aftale om, at vi fik lov til at køre ned på halv kraft, men det betød, at vi enten skulle sige farvel til nogle kollegaer eller gå på fordeling. Og det vigtigste for mig har været, at vi ikke igen skal ud og fyre kolleger.

Kollegaerne har taget det pænt

Det er kun et halvt års tid siden, at Jens Hansen måtte tage sige farvel til over 100 kollegaer, da Danish Crown lukkede slagteriets aftenhold på grund af fald i antallet af slagtegrise.

Jeg håber, at det snart vender – ikke kun for os, men for hele branchen.
- Jens Erik Hansen, tillidsrepræsentant

Derfor var han lidt spændt på, hvordan kollegaerne i skinkeafdelingen ville reagere på nyheden om, at de nu skal på fordeling.

– Kollegaerne tog det pænt. De kunne godt se, at der ikke så mange andre muligheder. Og vi prøver selvfølgelig at fortælle dem, at vi har lavet aftalen, fordi vi tror på, at det vender igen. Men jeg havde lidt ondt af dem, siger Jens Hansen, som har været tillidsrepræsentant siden januar 2022.

Han lægger ikke skjul på, at det har været et hårdt år for ham og kollegaerne:

– Jeg synes, at vi har været igennem nok heroppe. Det har været et sejt års tid at komme igennem, men jeg håber, at det snart vender – ikke kun for os, men for hele branchen.

Håber det løser sig hurtigt

Aftalen om arbejdsfordeling gælder som udgangspunkt i 13 uger, men tillidsrepræsentanten håber, at situationen løser sig inden da.

– Hvis ledelsen ringer på mandag og siger, at nu vil den gerne have nogle produkter igen, så kan vi mere eller mindre stoppe fordelingen fra den ene dag til den anden, siger Jens Hansen og fortsætter:

– Vi prøvede det for en to-tre år siden i en anden afdeling, og der gik kun 4-5 uger, så var vi tilbage til normal produktion. Så vi håber selvfølgelig, at det også løser sig i løbet af forholdsvis kort tid den her gang.