Foto af Rune Evensen
Nyhed

John bliver SOSU-hjælper efter 42 år som slagteriarbejder

John Kristensens arbejdsliv som slagteriarbejder fik en uventet afslutning, da slagteriet i Sæby lukkede. Nu vil han i stedet hjælpe ældre og andre borgere, der har brug for omsorg.

Da slagteriet i Sæby blev indstillet til lukning, gjorde slagteriarbejder John Kristensen noget ved en idé, han havde båret rundt på i årevis.

- Jeg tænkte: ’Nu gør du det altså, for du er jo snart afskediget alligevel,’ siger han.

Den idé var at gå i gang med uddannelsen som social- og sundhedshjælper. Tanken om at arbejde med at drage omsorg for andre var nemlig ikke ny for ham.

Jeg tænkte: ’Nu gør du det altså, for du er jo snart afskediget alligevel’
- John Kristensen

- Jeg havde tænkt på det for flere år tilbage, men så tog den ene dag den anden, og jeg kom aldrig rigtig i gang, siger han.
Den 9. august startede han på grundforløbet, og til januar bliver han elev i Frederikshavn Kommune. Her skal han i første omgang i lære på et plejehjem i hjembyen Sæby i fire måneder. Indtil videre har oplevelsen på social- og sundhedsuddannelsen været god.


En stor del af undervisningen på social- og sunhedsuddannelsen handler om at blive god til at kommunikere med borgerne. Her øver John Kristensen med en dukke.


- Det går skidegodt, synes jeg selv. Jeg tror, at det ligger til mig. Da min far gik bort for mange år siden, ydede jeg omsorg for ham de sidste år, så det kan jeg sagtens se mig selv i. Jeg glæder mig til at skulle i gang med at arbejde med det, siger han.

Tilbage på en mere moderne skolebænk

Det var en omvæltning for den i dag 62-årige John Kristensen at skulle i skole igen efter så mange år som slagteriarbejder. Han vænnede sig dog hurtigt til det, og han fandt ud af, at undervisningen i dag er markant anderledes, end sidst han sad på skolebænken.

- Vi laver masser af gruppearbejde, og uddannelsen fokuserer meget på, at vi skal lære at tale med folk. Det er inspirerende undervisning, og der er nogle rigtig dygtige undervisere på skolen, siger han.

Ifølge planen er John Kristensen færdigudlært social- og sundhedshjælper i slutningen af februar 2025. Hans drømmejob er at arbejde med rusmiddelbehandling i kommunen, da det er et område, han har beskæftiget sig med på slagteriet, hvor han var såkaldt ’nøgleperson’ for kolleger, der kæmpede med afhængighed.

Jeg savner mine arbejdskolleger helt vildt.
- John Kristensen

- Hvis nogle af mine kolleger havde problemer med alkohol eller stoffer, kunne de kontakte mig, og så tog vi ned på misbrugscenteret i Frederikshavn, hvor de kunne komme i behandling. Det er noget, jeg gerne vil arbejde med, men jeg kunne også sagtens se mig selv arbejde på et plejehjem, siger John Kristensen.

Selvom John Kristensen er kommet godt videre efter slagterilukningen, er der især én ting, han savner ved sit gamle arbejde:

- Jeg savner mine arbejdskolleger helt vildt. Det bedste ved at være på slagteriet var det sammenhold, vi havde i grupperne. Det var rigtig godt. Og jeg var der trods alt i næsten 42 år, siger han.