Foto af Jens Bach
Nyhed

Afgående formand Steen Hartmann: "Jeg har fået masser af lussinger, men også mange skulderklap"

"Jeg er glad for at aflevere en afdeling i topform," siger den afgående formand for Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland, Steen Hartmann.
Afdelingsformand Steen Hartmann takker af i Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland efter 21 år som formand med op- og nedture.
Afdelingsformand Steen Hartmann takker af i Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland efter 21 år som formand med op- og nedture.

Når afdelingsformand i Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland, Steen Hartmann, trækker sig på generalforsamlingen den 26. april, er det med vemod, men også en stor portion stolthed.

- Jeg er virkelig stolt over det arbejde, jeg har gjort i mine 21 år som formand. Jeg har fået masser af lussinger, men også rigtig mange skulderklar. Og det er en afdeling i topform, jeg overdrager til min efterfølger, siger Steen Hartmann, der som ung ikke havde de store ambitioner om at gøre karriere inden for fagbevægelsen.

Han er født og opvokset i Holstebro og blev, efter endt skolegang, arbejdsdreng på Holstebro Jernstøberi. Men det var der ikke de store penge i, så han kom i lære som tjener på det daværende Restaurant Laksen.

Fra tjener til slagteriarbejder

Helt nøjagtig den 7. juli 1973 skiftede han spor. Han stoppede som tjener, men i familien Hartmann Nielsen har man aldrig gået ledig, så Steen Hartmann lavede en aftale med sin far, Viggo om, at han søgte arbejde på svineslagteriet Royal Dane, hvor faderen arbejdede.

- Det var en fredag. Jeg begyndte at arbejde som slagteriarbejder om mandagen. Jeg havde planlagt, at det kun skulle vare i et par uger, men jeg endte med sammenlagt at være på slagteriet i 27 år.

– Jeg holdt utrolig meget af mit arbejde og mine kolleger. Og så betød det selvfølgelig også noget, at man fik en god løn, og at vi havde ordnede forhold, siger Steen Hartmann, der blev medlem af Dansk Slagteriarbejderforbund, der senere blev til Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundet.

Steen Hartmann havde en pause fra sit job, hvor han var restaurantchef. Men kollegerne og arbejdet som slagteriarbejder trak. Efter to år stod han igen med skærekniven i hånden.

AFSKEDSRECEPTION

I anledning af Steen Hartmanns fratrædelse bliver der afholdt afskedsreception onsdag den 3. maj klokken 12:30 til 15:30 i Anlægspavillionen, Lystanlægget 1, 7500 Holstebro.

Fagforeningen voksede

I 1997 blev han valgt til fagforeningens afdelingsbestyrelse, og i 1999 blev han afdelingsnæstformand samtidig med, at han havde job på slagteriet. I 2002 blev han afdelingsformand.

- Jeg røg direkte ind i fusionernes tid. Inden for hele fagbevægelsen var man klar over, at man stod stærkere, når man stod sammen. I første omgang fusionerede vi i Holstebro med Struer-afdelingen og senere fulgte Skive, Viborg og Herning med.

- På det tidspunkt havde vi også fået tobaksarbejderne og mejeristerne med, og vi var oppe på 3.200 medlemmer i det vestjyske.

Steen Hartmann har været med i både op- og nedgangstider.

- Noget af de mest spændende var, da vi lagde grundstenene til Fødevareforbundet NNF. Vi skulle danne en topmoderne organisation, hvor medlemmerne var helt i front. Og hvor vi var klar til at kæmpe.

Kæmpet mange kampe

Steen Hartmann fortæller, at der hen over en årrække forsvandt omkring 5.000 arbejdspladser på slagterierne.

- Det var ulogisk at lukke slagterier her, når langt den største del af danske slagtegrise netop produceres i Vestjylland.

- Men, siger Steen Hartmann, heldigvis bevarede vi mange andre fødevarearbejdspladser og fik mange nye medlemmer. Det var blandt andet fra Arla Foods, der ekspanderede kraftigt.

I afdelingen har Steen Hartmann kæmpet mange små og store kampe for medlemmer, hvis rettigheder man mente var krænket. Men der har også altid været tid til en uformel snak med et medlem over en kop kaffe.

Steen Hartmann har siddet i Fødevareforbundet NNF’s hovedbestyrelse i 19 år og var en af forkæmperne for retten til tidlig pension.

Flere faglærte

Og så har han arbejdet for, at ufaglærte blev faglærte. Ikke kun på arbejdspladserne, hvor man kunne komme i voksenlære, men også blandt unge. Han har siddet i bestyrelsen for UCH i 15 år, heraf de sidste fem som formand.

Han har siddet i utallige udvalg og bestyrelser, blandt andet otte år som medlem af Ankestyrelsen, og i Arbejdsmarkedsrådet Vest som suppleant i 16 år.

- Jeg kommer ikke til at sidde stille som pensionist, men det er ikke skemalagt, hvad jeg vil bruge tiden til. En ting er dog sikker. Min hustru, Anne Grethe, og jeg skal ud at rejse noget mere. Og så skal der være meget mere tid til familien, specielt de otte børnebørn, siger Steen Hartmann.