Nyhed

Slagteri lukker: ”En katastrofe for de mennesker, det går udover”

Danish Crown i Sæby lukker, og 800 medarbejdere står snart uden job. Formanden for Fødevareforbundet NNF Nordjylland er klar til at hjælpe medlemmerne godt videre, men det ærgrer ham, at landmændene ikke i højere grad støtter op om danske arbejdspladser.

Slagteriet i Sæby lukker. Den besked fik de 800 medarbejdere på Danish Crown Sæby torsdag morgen. Danish Crown har besluttet at lukke slagteriet, fordi antallet af slagtegrise er faldet med mere end ti procent det seneste år, og derfor står Danish Crown med kapacitet til at slagte langt flere grise, end der leveres til koncernens slagterier. Det oplyser koncernen i en pressemeddelelse.

Jeg er ked af det på vegne af alle de medlemmer, der nu står uden job.
- Svend Erik Andersen, afdelingsformand, Fødevareforbundet NNF Nordjylland

Lukningen betyder, at mange slagteriarbejdere og deres kollegaer på slagteriet snart står uden arbejde.

– Det er en katastrofe for de mennesker, det går udover, og jeg er ked af det på vegne af alle de medlemmer, der nu står uden job. Vi er klar til at gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe dem godt videre i andet arbejde eller i gang med uddannelse, siger Svend Erik Andersen, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Nordjylland.

Landmænd burde sende grise til slagtning i Danmark

Lukningen af Danish Crown i Sæby er kulminationen på en turbulent tid for slagteriet. I september sidste år meddelte Danish Crown, at koncernen forventede at afskedige 275 medarbejdere i Sæby på grund af fald i antallet af slagtegrise.

Landmændene burde støtte op om deres egen andelsforening og sende grisene til slagtning i Danmark.
- Svend Erik Andersen, afdelingsformand, Fødevareforbundet NNF Nordjylland

Det lykkedes at begrænse afskedigelserne til ca. 120, men i februar blev 50 slagteriarbejdere i Sæby sendt på midlertidig arbejdsfordeling på grund af faldende efterspørgsel fra det asiatiske marked.

– Det kommer desværre ikke bag på mig, at vi nu står i den her situation. Gennem det sidste halve år har der manglet grise i systemet, og det er blevet værre og værre for hver ny tælling, der er kommet, siger Svend Erik Andersen og fortsætter:

– Det er rigtig ærgerligt, at landmændene ikke støtter op om deres egen andelsvirksomhed. Hver gang de sender grise ned over grænsen til slagtning, går Danish Crown og Danmark glip af både den yderligere forædling, tilvækst, og de arbejdspladser, som faget skal give. Landmændene burde i stedet støtte op om deres egen andelsforening og sende grisene til slagtning i Danmark.

God erfaring med at hjælpe medlemmer videre

En del af de 800 opsagte medarbejdere i Sæby vil blive tilbudt arbejde på et af Danish Crowns andre slagterier.

Vi har gode erfaringer med at etablere jobbanker og få medlemmerne videre i job.
- Svend Erik Andersen, afdelingsformand, Fødevareforbundet NNF Nordjylland

Danish Crown har meldt ud, at koncernen i løbet af det næste halve år forventer at skulle ansætte op mod 450 nye medarbejdere på slagterierne i Horsens, Ringsted og Blans, der skal overtage en del af den produktion, som i dag finder sted i Sæby.

– Der er en del udlændinge, som pendler, og de kan godt være flytbare. Men har man etableret sig med familie, hus, skole og fritidsinteresser i Sæby, så er der et stykke vej til det nærmeste slagteri herfra. Det vil ikke være aktuelt for alle, siger Svend Erik Andersen og fortsætter:

– Vi har gode erfaringer med at etablere jobbanker og få medlemmerne videre i job, så vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at hjælpe dem, siger Svend Erik Andersen.