Nyhed

Landbruget lukker 800 danske arbejdspladser

Tak for lort! Så kontant er den umiddelbare reaktionen fra næstformanden i Fødevareforbundet NNF på nyheden om, at Danish Crown lukker slagteriet i Sæby. Først og fremmest handler det nu om at hjælpe de berørte medlemmer videre.

Danish Crown lukker slagteriet i Sæby og fyrer 800 ansatte. Det meddeler koncernen i en pressemeddelelse.

- Vi sætter al maskineriet i gang, så vi kan hjælpe de berørte medarbejdere videre i deres arbejdsliv. Heldigvis har fyrede slagteriarbejdere tidligere vist sig at være eftertragtet arbejdskraft, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at understøtte vores medlemmer i den svære situation, de er havnet i, slår næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen, fast.

Han lægger dog ikke skjul på, at dagens nyhed vækker både vrede og skuffelse hos ham:

- Jeg synes virkelig, at dansk landbrug rammer et nyt lavpunkt her. Det gælder både griseproducenterne og Landbrug & Fødevarer. Det er noget svineri, når griseproducenterne vælger at eksportere størstedelen af de danskfødte grise til opfedning og slagtning i udlandet. Dansk natur og miljø bliver belastet, men jobbene ryger til udlandet og griseproducenterne scorer kassen. I disse år er dansk landbrug presset både klimamæssigt, miljømæssigt og i forhold til dyrevelfærd. Så er det ufatteligt, at de reagerer ved at lukke 800 gode danske arbejdspladser. Jeg forstår godt, hvis danskerne får nok af landbruget, siger Jim Jensen, og fortsætter:

- Både politikerne på Christiansborg og Fødevareforbundet NNF har i årevis stået sammen med Landbrug & Fødevarer for at forbedre landbrugets rammevilkår. Landbrugspakken er et godt eksempel på det politiske samarbejde. Men når landbruget så skal levere i form af arbejdspladser, så fejler de fælt. Og det værste er, at der åbenbart ikke er nogen, der kan styre dansk landbrug. Mens Landbrug & Fødevarer godt kan kæmpe for gode vilkår til landbruget, så har de tydeligvis ingen mulighed for indflydelse den anden vej. De sidder med hænderne i skødet, mens danske fødevarearbejdere mister jobbet, konstaterer en skuffet Jim Jensen.

Det er noget svineri, når griseproducenterne vælger at eksportere størstedelen af de danskfødte grise til opfedning og slagtning i udlandet.
- Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

Afvikling snarere end udvikling

Jim Jensen frygter, at lukningen af et helt slagteri og fyringen af over 800 medarbejdere på slagteriet vil få opbakningen til dansk landbrug til at smuldre.

- Der har altid været en form for samfundskontrakt mellem landbruget og danskerne. Vi accepterer landbruget belastning af miljøet til gengæld for arbejdspladser og indtægter til statskassen. Men hvis arbejdspladserne forsvinder, og indtægterne kun går i griseproducenternes lommer, holder kontrakten så?! Det tror jeg ikke. Jeg er bekymret for dansk landbrug på både kort og langsigt. Timing kunne næsten ikke være værre, når man tænker på de kæmpemæssige udfordringer landbruget står overfor. Hvor længe kan vi acceptere de miljømæssige, klimamæssige og dyrevelfærdsmæssige konsekvenser af dansk landbrug? spørger Jim Jensen.

Jeg er bekymret for dansk landbrug på både kort og langsigt.
- Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF

At afviklingen af arbejdspladser ydermere sker i de områder af Danmark, hvor landbruget ellers kunne gøre en positiv forskel, forværrer blot billedet:

- Jeg har tit hørt både landbruget og politikere tale om et Danmark i balance. Landbruget har altid været garant for liv og arbejdspladser udenfor de store byer. Men når landbruget nu vælger at lukke slagteriet i Sæby, så viser det også, at det er fløjtende ligeglade med ”Et Danmark i balance”. Landbruget bekymrer sig ikke en tøddel for danske lønmodtagere, når det kommer til stykket. Det bekymrer sig kun om dets egen mulighed for indtjening. Arbejdspladserne ryger til udlandet. Gyllen beholder vi. Tak for lort, siger jeg bare.