Foto af Adobe Stock
Medlemsinfo

Overvejer du at købe ny bil? Så må du væbne dig med tålmodighed

Hvis du køber en ny bil i dag, risikerer du at måtte vente helt op til halvandet år på at få bilen leveret.

Der er i disse tider mange danskere, som utålmodigt tripper for at få leveret den bil, som de muligvis allerede har købt og betalt, men som de endnu ikke har fået leveret.

Produktionen af nye biler er nemlig udfordret i hele verden, og det kan også mærkes på bilsalget herhjemme.
Ifølge tal fra organisationen Danske Bilimportører blev der i første halvdel af 2022 indregistreret 73.490 personbiler. Det lyder måske af mange, men det er faktisk næsten 25% færre indregistreringer sammenlignet med året før, viser tallene fra Danske Bilimportører.

Faldet i indregistreringer og de lange leveringstider skyldes de manglende leverancer på biler. Produktionen af biler kan nemlig ikke følge med efterspørgslen. Det skyldes et sammenfald mellem nogle store begivenheder på verdensplan, som gør det mere end svært at producere bilerne i samme tempo som førhen.

3 væsentlige grunde til, at der er mangel på biler

  • Corona
    Først og fremmest gjorde coronapandemien, der ramte verden i 2020, at de globale forsyningskæder med materialer og produkter blev forstyrret.
  • Mangel på mikrochips
    Der er stadig coronanedlukninger i fx Kina. Det påvirker bl.a. produktionen af mikrochips, der styrer alt fra bilernes sikkerhedssystemer til elektroniske skærme. En ny bil indeholder i dag op til 1.400 mikrochips.
  • Krig i Ukraine forstyrrer også produktion
    Samtidig påvirker Ruslands invasion af Ukraine også bilproduktionen og forsyningen af mikrochips. Man skal nemlig bruge nogle bestemte gasarter til produktionen af mikrochips. Her anslår man, at halvdelen af den gas, man plejer at bruge til produktionen af mikrochips, bliver produceret i Ukraine.

Derfor er det ikke helt uden grund, at det pludselig kan tage så lang tid at få en ny bil hjem.

Appetitten på nye biler er der dog fortsat, lyder det fra Danske Bilimportører. Og i særdeleshed på elbiler. I løbet af årets første halve år blev der indregistreret 12.159 nye elbiler – en kraftig stigning sammenlignet med sidste år.

Læs mere om Alkas bilforsikring her