Foto af Rune Evensen
Nyhed

Lærlingeoprøret: ”Må uddannelsessnobberiet hvile i fred”

Stop med at se ned på erhvervsuddannelserne og invester nogle flere penge i dem. Det var opfordringen til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, da ”Lærlingeoprøret” begravede uddannelsessnobberiet i hendes ministerium.

– Vi er samlet her i dag for at tage afsked med uddannelsessnobberiet. Normalt skal talerne til en begravelse helst sige noget pænt om den afdøde. Det kommer ikke til at ske i dag.

Sådan indledte Morgan Krüger, ungdomskonsulent i Fødevareforbundet NNF Ungdom, sin tale ved ”Lærlingeoprørets” aktion ”Vi begraver uddannelsessnobberiet” foran Børne- og Undervisningsministeriet tirsdag den 6. september.

Vi kræver respekt for vores uddannelser og for vores arbejde.
- Morgan Krüger, konsulent i Fødevareforbundet NNF Ungdom

Mange unge var mødt op til begravelsen – flere af dem klædt i passende sort.

– Uddannelsessnobberiet har inficeret vores samfund, og vi er mange her, der har oplevet det på vores egen krop. Vi har fået spørgsmål fulde af foragt om, hvorfor i alverden vi dog valgte en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, sagde Morgan Krüger til de fremmødte og fortsatte:

– Jeg er kommet her i dag for at kræve respekt for alle de unge fødevarearbejdere, der hver dag knokler for, at vi alle sammen kan få mad på bordet. Vi kræver respekt for vores uddannelser og for vores arbejde.

De fremmødte skulle hver skrive på en seddel, hvorfor de gerne ville begrave uddannelsessnobberiet. Alle sedlerne blev samlet og lagt i en kiste, som fire lærlinge bar ind i Børne- og Undervisningsministeriet til ministeren, som dog ikke selv var til stede.

Vil have 2,5 milliarder til erhvervsuddannelserne

”Lærlingeoprøret”, som Fødevareforbundet NNF Ungdom er en del af, startede i maj, da omkring 250 lærlinge, elever og nyuddannede svende skrev under på, at de støttede oprøret.

De unge var trætte af, at deres uddannelser bliver behandlet som andenrangs, og mange af dem stod frem og fortalte om at blive undervist i dårlige lokaler med slidt udstyr og af lærere, som mangler opkvalificering.

Vi har fortjent erhvervsuddannelser i verdensklasse. Ingen kan være tjent med, at vi som land ikke investerer det nødvendige i de praktiske uddannelser.
- Morgan Krüger, konsulent i Fødevareforbundet NNF Ungdom

Derfor har Lærlingeoprøret fremsat et borgerforslag, hvor de kræver, at politikerne investerer 2,5 milliarder i erhvervsuddannelserne – svarende til én promille af Danmarks bruttonationalprodukt (BNP).

– Mange af os har oplevet de økonomiske udfordringer, som landets erhvervsskoler har, og som sænker kvaliteten af vores uddannelser. Men faglærte sikrer Danmarks økonomi og spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. Derfor skal der investeres i tidssvarende udstyr, ordentlige faciliteter og flere kompetencer til lærerne, sagde Morgan Krüger og sluttede af:

– Vi har fortjent erhvervsuddannelser i verdensklasse. Ingen kan være tjent med, at vi som land ikke investerer det nødvendige i de praktiske uddannelser. Må uddannelsessnobberiet hvile i fred.

Morgan Krüger, ungdomskonsulent i Fødevareforbundet NNF Ungdom holdt tale ved Lærlingeoprørets aktion ”Vi begraver uddannelsessnobberiet”. 

Udover Morgan Krüger talte også Anna Schmidt, der er aktiv i HK Ungdom Hovedstaden og kontorelev i Dansk El-Forbund, og Julie Madsen, som er formand Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO) og repræsenterer ca. 70.000 elever fra de tekniske erhvervsuddannelser i Danmark.

Indtil videre har 8.000 skrevet under på borgerforslaget. Hvis det skal ende i Folketingssalen, kræver det yderligere 42.000 underskrifter inden den 8. november.

Støt Lærlingeoprørets borgerforslag

Der skal investeres yderligere én promille af Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) i erhvervsuddannelserne. Pengene skal bruges på tidssvarende udstyr, ordentlige faciliteter og flere kompetencer til lærerne.

Skriv under her