Jeg mener

Ina kan gå på tidlig pension som 70-årig - det går ikke!

32-årige Ina kan gå på pension efter 55 år på arbejdsmarkedet, når hun fylder 73 år. Tidlig pension kan hun få efter 52 år. Det går simpelthen ikke, mener Svend E Andersen, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Nordjylland.

Ina er en 32-årig kvinde, der siden hun var 18 år har arbejdet fuld tid som delikatesseassistent i Hjørring. Hun har svært ved at sidde på skolebænken, men mestrer sit fag til perfektion. I en tid hvor vores land skriger på faglærte, er det perfekt.

Der er bare et problem, vi som samfund har skabt for Ina, og som vi skylder at løse for hende.

Ina kan, ligesom alle andre 32-årige, gå på pension, når hun fylder 73 år, hvis politikerne holder fast i velfærdsforliget. På det tidspunkt har Ina været på arbejdsmarkedet i svimlende 55 år!

Vel at mærke i et job, som hun allerede nu kan mærke slider på hendes skuldre. Et arbejde hvor hun går og står hele tiden, arbejder i skiftende temperaturer og har svære arbejdsstillinger.

Faktisk er hele 68 % af de nordjyske fødevarearbejdere i høj eller meget høj grad bekymret for at blive nedslidt, inden de når deres pensionsalder.
- Svend E Andersen

Tidlig pension er en løsning, som sikrer de danskere med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv en mulighed for at trække sig tilbage, før de er helt slidt ned.

Problemet er, at ordningen, som den ser ud nu, følger folkepensionsalderen - man kan trække sig tilbage op til tre år før, man kan gå på folkepension. Så når Inas pensionsalder er 73 år, så kan hun først gå fra som 70-årig. Selv med ordningen tidlig pension vil Ina have arbejdet over 50 år, før hun kan trække sig tilbage.

Dét er ikke holdbart, og hun er i den grad bekymret for, om hun kan holde til det. Ina er blot én ud af mange. Faktisk er hele 68 % af de nordjyske fødevarearbejdere i høj eller meget høj grad bekymret for at blive nedslidt, inden de når deres pensionsalder.

Det er ikke rimeligt, at opfordre de unge til at blive faglærte og samtidig lade dem se ind i en fremtid, hvor de er slidt ned, før de kan gå på pension. Det skræmmer dem væk fra fagene, og dem, der allerede arbejder i dem, er bekymrede for, hvordan det skal gå.

Vi er et velfærdssamfund. Vi skal sikre at alle, uanset om man sidder på en kontorstol eller skærer i en gris, får en værdig pensionstid med overskud til leg med børnebørnene.