Jeg mener

Det bedste for fødevarebranchen er en bred regering med S og V

Hvis målet er at sikre danske fødevarearbejdspladser, skal Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne slå pjalterne sammen. Sådan lyder opfordringen fra forbundsformand Ole Wehalst.
Brødfabrik bageri industri
Brødfabrik bageri industri

Dette debatindlæg er oprindeligt bragt i A4 Aktuelt den fredag den 14. oktober 2022.

For os, der har vores daglige gang i fødevarebranchen, er der ikke noget mærkværdigt i at forestille sig et regeringssamarbejde hen over midten. Tværtimod! Vi har med skiftende blå og røde regeringer kunnet se, at der er en kæmpemæssig styrke i at lave aftaler og forlig hen over midten.

De første par dages valgkamp har dels budt på diskussioner om mulige regeringskonstellationer, og dels er partierne kommet med deres bud på, hvordan udfordringerne med et mere klimavenligt Danmark kan løses.

Socialdemokraterne har et godt og stærkt fokus på at sikre gode danske lønmodtagere et godt arbejdsliv, og Venstre har fødderne godt plantet hos landmændene i den fede, danske muld.
- Ole Wehlast, forbundsformand Fødevareforbundet NNF

Set fra Fødevareforbundet NNF’s stol ligger svaret lige for: Et regeringssamarbejde hen over midten mellem Socialdemokratiet og Venstre.

Socialdemokraterne har et godt og stærkt fokus på at sikre gode danske lønmodtagere et godt arbejdsliv, og Venstre har fødderne godt plantet hos landmændene i den fede, danske muld. Tilsammen har de således blik for de muligheder, dansk landbrug- og fødevareproduktion skaber for Danmark.

Problemerne skal håndteres

At løse de klimaudfordringer, vi står overfor, på en måde, der sikrer danske arbejdspladser, er en opgave, der skal håndteres. Vi har ikke råd til at lade stå til – hverken i forhold til at undlade at omstille fødevareproduktionen til en grønnere produktion, eller i forhold til at lade gode, danske fødevarejobs forsvinde til udlandet, hvor produktionen er sortere og billigere.

Derfor glæder det mig, at både Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet, Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre og Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne har brugt noget af deres taletid i valgkampen til netop at tale om den grønne omstilling af fødevarebranchen. Jeg kan med glæde konstatere, at de alle tre ønsker en grøn omstilling, der bevarer arbejdspladser.

Vigtige arbejdspladser

De tre partiledere udtrykker alle en forståelse for vigtigheden i at bevare de arbejdspladser, Danmarks fødevareproduktion medfører. Og det er da også væsentligt endnu en gang at understrege, at der er tale om arbejdspladser, der på flere områder bidrager positivt til Danmark.

Hvis målet er at bevare danske fødevarearbejdspladser, så er midlet en regering hen over midten.
- Ole Wehlast, forbundsformand Fødevareforbundet NNF

Der er naturligvis det økonomiske bidrag i form af milliardstore eksportindtægter. Men det er samtidig arbejdspladser, der holder gang i den del af Danmark, der ellers har oplevet et massivt tab af arbejdspladser gennem de seneste mange år. Og så er det en produktion, der tilbyder arbejdspladser til dem uden uddannelse eller med meget kort uddannelse. Det er med andre ord arbejdspladser, der holder hjulene i gang i hele Danmark.

Så når Jakob Ellemann-Jensen i sin præsentation af Venstres 2030-plan siger: ”(…) Jeg kommer ikke til at sige til alle Ole Wehlasts medlemmer, at I må finde noget andet at lave, fordi venstrefløjen skubber jeres produktionsarbejdspladser til udlandet”, så er det for mig et bevis på, at hvis målet er at bevare danske fødevarearbejdspladser, så er midlet en regering hen over midten.